pouzit na stavbu dural alebo ocel?

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
muros

17. 1. 2010, 11:18

zdravim,
chcel by som vediet vase nazory co by ste zvolili na stavbu tejto capovacky

http://www.youtube.com/watch?v=r7F6G-VzVj8

ocelove plechy hrubky 10mm a 15mm krizna osa X -Y alebo duralove platne plny profil
v platnach budu zafrezovane drazky na linearne vedenia

- 1 nepohybliva zakladna platna by bola ocelova a vsetko ostatne co sa bude hybat by ste dali ocel alebo dural ?

- 2 je lacnejsie a jednoduchsie vyfrezovat dural AW5083 alebo ocel 11375 :?

- 3 co bude lepsie na dynamiku ale aj na presnost, bude tam velky zaber je lepsie to urobit tazsie aby tym netrepalo? vaha duralovych platni by bola okolo 15 kg a vaha ocelovych okolo 43kg + lineary + trapezaky + motor 3kw2800ot + hriadel a nastroj ?

ovladanie 3fazove servomotory - musia mat brzdu?
vreteno planujem dat klasicku hriadel 30mm na drevoobrabacie nastroje a 3fazovy vysokootackovy motor 2800ot a sprevodovat to cez velku plochu remenicu plochym remenom na 16000ot
ako je na cinkovacke

dik vsetkym za nazory
Přílohy
2-dlabacka.gif
1-dlabacka.gif
J0hny

18. 1. 2010, 7:32

Ten clovek sa za sichtu ale nachodi :D krok sem krok tam... K veci:
Na taky velky rozmer je rovna plocha platna nic. Ked tak aspon ocelovy U profil 32cm, ma hrubku steny 14mm, myslim ze je to pouzitelne, alebo potom nejaky hruby duralovy profil. To co je na videu odhadujem na dute liatinove hranoly s hrubkou steny asi 2cm, ale na tom su 2 vretena, teda aj dvojnasobna dlzka tych vedeni, chcete tam 1 vreteno ? Ake velke pera a drazky chcete frezovat ?
Ten motor by mozno siel nahradit motorom so spetnou väzbou, kludne asynchronak, ale s menicom, verim ze za dobry peniaz sa da zohnat este 200Hz motor. 3kw je sila :) Neni som stolar, je to bezny vykon na take otacky/priemer frezy ?
AC serva mi pridu dost drahe, osobne by som sa zamyslel nad DC servami, alebo krokovymi motormi + tensie gulickove sruby, predpokladam ze vecsiu presnost ako pol desatiny tam neni potrebne.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
kiko01
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2010, 8:32

ked sa tu teraz tolko preberaju vyhody 3Fazovych krokacov tak by som odporucil tie, ak sa rozhodnete pre krokove motory...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2010, 10:09

do dc serv bych nesel
velmi casto nemaji feedforward
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
muros

18. 1. 2010, 11:21

JOhny
- no uznavam to Ucko 32 by bolo lepsie a jednoduchsie, skusim niekde splasit
- vedenie bude 840mm a na tom jedno vreteno
- chcem na tom robit maximum kolko ma to pusti z lava do prava na tom vedeni a pouzit to aj na kolikovanie na bukas a na cinkovane - rybynove spoje na sufliky
- KDE BY SOM ZOHNAL TAKY MOTOR 200HZ ? ma nejake specialne loziska?
- 3 Kw bude na moju potrebu tak akurat na CNC centrach su aj 7Kw motory
- urcite tam musim dat menic aby som mohol aj ubrat otacky ked to bude palit tvrde drevo
- AC serva mam 2 kusy tak ich chcem pouzit ale este som nezohnal drivre tak to mozno zamenim za KMotory
- gulickove sruby ake asi 20mm?

kiko01
- uvazujem aj o krokacoch ked nezozeniem original drivre k servomotorom Kollmorgen Seidel
J0hny

19. 1. 2010, 1:38

Ocelove profily idu po 18-20 korun za kilo nove-vecsinou nepokrutene od skladovania, alebo v srote za polovicu, ale treba pocitat ze milimeter z nich pojde dole lebo budu jak vrtule :D
Vedenie 84cm to je posuv tak 60cm, to by bolo akurat.
Menic sa da obcas splasit pouzity, a kedze tam pravdepodobne bude remenicovy prevod, co tak spravit 2 stupne prevodu ?
200Hz, no, niektore znackove motory na 50/60Hz zvladaju aj 4 nasobne frekvencie... 2polove 2800 otackove bezia tak do 6000 otacok, alebo potom su vysokootackove motory, napr. teknomotor, tam by netrebalo ani prevod a bezia cca 10-20 tisic otacok. Pravdepodobne je nieco podobne s vykonom okolo 1kw aj na tom videu.
Neviem si predstavit cenu driverov pre AC serva, ale lacne to teda nebude.
Verim ze 20mm gulickove sruby musia stacit, je dobre vypocitat sily, a porovnat s katalogovymi hodnotami.
Zo servami nemam skusenosti, len viem ze su rychle :D Ale to sa da dobehnut krokovymi motormi a srubami s vyssim stupanim, napr. stupanie 10mm / 400 krokov je stvrt desatiny, a lepsi driver a motory dokazu ist nad 10 otacok za sekundu a maju aj znasobenie krokov x5 a x10. Treba posediet nejaky ten vikend studovanim fora, urcite sa najde kopec dalsich odpovedi na otazky :wink:
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
k

19. 1. 2010, 8:59

ako vreteno skuste teknomotor .. aj 400Hz ..

http://www.opis.cz/tekno/C51-60_cz.html

rovno s ER32 alebo ER25 ..
muros

19. 1. 2010, 10:26

no tie teknomotory su sikovne - skusim nieco vybrat a poslat ponuku ale budu urcite drahe
musim este vela studovat informacie z fora a hned sa pustam do stavby, zatial zhanam komponenty

zatial dik
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“