hospudka

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Zamčeno
lapa
medaile za lepsi forum

2. 2. 2022, 6:32

Pozor - jsme na satanske strance ...
Je mi divne, ze si toho zadny mistni esoterista a mystik nevsiml ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Habešan
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2022, 7:46

doncarlos píše: 2. 2. 2022, 6:46dotyčná ho skřípla
Toho není lidská samice anatomicky schopná.
(U psů se to prý někdy vyskytne.)
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
QNX
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2022, 10:41

A to by člověk řekl, že na CNC fóru musí být inteligentní uživatelé. Když někdo rozumí CNCčkům, měl by alespoň trochu chápat okolní svět ......... a ono ne :lol: Jen jsem nakoukl a raději zase jdu dělat něco užitečného :lol:
lapa
medaile za lepsi forum

2. 2. 2022, 11:03

QNX píše: 2. 2. 2022, 10:41 A to by člověk řekl, že na CNC fóru musí být inteligentní uživatelé. Když někdo rozumí CNCčkům, měl by alespoň trochu chápat okolní svět ......... a ono ne :lol: Jen jsem nakoukl a raději zase jdu dělat něco užitečného :lol:
Znas pojem zvany fachidiot :lol: ?
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
prcek

3. 2. 2022, 5:52

Cha strana 666 skoro jsem se bal kliknout, ale zatim nijak nevybocuje z prumeru poslednich dni/mesicu/let.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
testone
Sponzor fora

3. 2. 2022, 6:00

tady je myslím v kostce srozumitelně shrnutý problém elektromobility a mezi řádky i dnešní společnosti obecně
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahra ... ag/diskuse
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2022, 7:48

Richard Kollar:

Deň O48 - Prečo Slovensko tak zaostalo s očkovaním? (skutočne dlhé a nie príliš optimistické čítanie)

Až nečakane veľa o prebiehajúcej pandémii som sa dozvedel z učebníc a vedeckých článkov v oblasti dynamiky na sieťach. Môže to znieť prekvapujúco, ale aj keď si moja manželka zlomila ruku, najviac som sa dozvedel z článku o matematickom modelovaní zrastania kostí, vysvetlilo to aj to, čo lekári nevedeli (toto si prečítajte ešte raz po prečítaní celého postu, je to krásna slučka).

Matematické modely totiž pomáhajú pochopiť komplexné fenomény, v ktorých sa inak možno ľahko stratiť a často ukážu viac, ako sa bežne dozvieme z iných zdrojov.

-----------------------
Začalo to na jar 2020, keď som sa naučil, že v pomerne realistických sieťach (náhodné grafy s power-law distribúciou stupňa vrchlov) parametre infekcie vírusom SARS-CoV-2 neumožňujú vznik takzvanej kolektívnej imunity. Preto nebude stačiť na ukončenie pandémie zaočkovať 60%, či 65%, ale na odvrátenie dlhodobého náporu na zdravotníctvo potrebujeme zaočkovať čo najviac ľudí, eventuálne všetkých.

Na pojme kolektívnej imunity je pritom postavená celá moderná epidemiológia a takmer všetky použvané matematické modely ju v sebe inherentne obsahujú. Ešte dodnes mnohí epidemiológovia snívajú o dosiahnutí kolektívnej imunity v ich krajine, ale už to našťastie prestáva. Chápu, že sa to asi nedá. Najlepšie to demonštrovala delta vlna v viacerých krajinách, kde sa napriek 100% zaočkovaniu stále infekcia rýchlo šírila medzi nezaočkovanou menšinou.

Neskôr som sa z teórie fragmentácie sietí, a aj z diplomovky mojej študentky, dozvedel, prečo nastupuje pandemická vlna niekde oveľa pomalšie, a aj ako vakcinácia v skutočnosti ovyplyvňuje dynamiku epidémie. Zároveň som znovu dostal iný uhol pohľadu na pojem kolektívnej imunity, taký, aký sa v učebniciach nenachádzal a stále nenachádza.

Zdalo sa mi vtedy, že tu sa to končí.

Že matematika objasnila niekoľko z najväčších záhad tejto pandémie a zvyšok už sú len otázky skôr pre sociológov. Prečo sa napríklad na Slovensku dalo zaočkovať tak málo ľudí? Odpovedám vždy - spýtajte sa sociológov, súvisí to určite s konceptom dôvery, médiami, dezinformáciami a tak.

A to až do včera.

Mal som to šťastie, že som sa mohol zúčastniť na verejnej panelovej diskusii s odborníkmi z viacerých európskych krajín, vrátane momentálne asi najznámejšieho pandemického sociológa na svete Michaela Bang Petersena z Dánska. Diskusia bola venovaná analýze práve toho, prečo v niektorých krajinách bol záujem o vakcináciu vysoký (napr. Dánsko a Portugalsko) a v niektorých ani nie (napr. Slovensko, Bulharsko, či Rusko).

Bolo to dosť zaujimavé a mnoho som sa dozvedel o tom, čo sa dialo v Rumunsku, či Portugalsku. A tiež to, že veľa vecí je krížom cez mnohé krajiny, ktoré sa so záujmom o očkovanie trápia, veľmi podobných.

Celú diskusiu si môžete pozrieť tu:
https://www.youtube.com/watch?v=oIXgTCVnYao

(Vďaka Michalovi Vašečkovi a Mirjane Tomic za pozvanie.)

V rámci prípravy na diskusiu som sa predovšetkým pozrel poriadne na (sociologické) dáta a snažil sa im čo naviac porozumieť. Hľadal som v nich najmä to, čo slabo očkujúce krajiny v Európe najviac oddeľuje od tých dobre zaočkovaných.

Je to dôvera vo vládu? Dôvera zdravotníctvu? Úroveň vzdelanosti? Ekonomická situácia, či ekonomické očakávania obyvateľstva? Iste, správna odpoveď je takmer určite, že ide o súhrn množstva faktorov, ktoré skladajú príbehy jednotlivých krajín.

Ale, ktorý z nich je ten dominantný? Teda ten, na ktorý by sme sa mohli zamerať?

Mnohé faktory sa na prvý pohľad zdajú signifikantné, ale po pohľade na dáta stále obsahujú množstvo výnimiek, čo by vyžadovalo extrémnu námahu vysvetľovať, prečo v tých a tých krajinách tento faktor nefunguje.

Až som našiel tabuľku na strane 125 v Eurobarometri 94, ktorý sa robil cez zimu 2020-2021.

https://europa.eu/eurobarometer/api/del ... leId=76407

Sú to posledné takto dostupné údaje porovnávajúce skutočne systematicky európske krajiny. Teším sa už na tie nové zo zimy 2021-2022.

Tabuľka na strane 125 obsahuje odpovede respondentov v krajinách európskej 27-ičky na otázku, ktorému zdroju informácií dôverujú ohľadom vakcín najviac (mohli uviesť viacero možností).

Čakal som, že rozhodujúce bude to, koľko ľudí verí najviac lekárom. Ale nie, u nás lekárom v oblastí vakcín v období na začiatku vakcinácie dôverovalo relatívne viac ľudí ako v Taliansku, či na Cypre a rovnako veľa ako v Dánsku.

Dobre, tak to môžu byť sociálne siete. Tam sa najviac šíria nezmysly o čipoch vo vakcíne, či o úmrtiach a náraste tretieho a štvrtého oka všetkých naokolo po očkovaní. Ale nie, percento ľudí, ktorí najviac veria ohľadom vakcín sociálnym sieťam je u nás (7%) takmer rovnaké ako v Nemecku a na Cypre je takých ľudí relatívne takmer dvakrát viac ako na Slovensku.

Podobne sa ukáže, že nerozhoduje ani to, koľko ľudí dôveruje v týchto informáciach médiam, či vláde a jej inštitúciam, ani webstránkám, či Európskej únii. Iste, vidno tam rôzne korelácie, ale nie sú dostatočne silné a presvedčivé.

Až kým nepozrieme na stĺpec o počte tých, ktorí dôverujú svojmu blízkemu okoliu.

A tam zrazu až na jednu vynimku (Rakúsko) trčia najvyššie Bulharsko (39%), Chorvátsko (32%), Rumunsko (30%), Maďarsko (28%), Poľsko (26%) a samozrejme Slovensko (28%). V týchto krajinách najviac veríme sami sebe. O vakcínach vie najviac náš švagor, kolega, šofér autobusu, kamarátka predavačka, či suseda. Väčšie percento už verí len lekárom a zdravotníckym inštitúciám.

Európska lieková agentúra môže tvrdiť, že vakcína je bezpečná, ale teta pozná kolegyňu, ktorej stryná padla po očkovaní ako kabela. Vo večerných správach môžu odborníci tvrdiť, že vedľajšie účinky sú veľmi zriedkavé, ale Fero v krčme hovoril, že to tak nie je, a on by mi predsa neklamal. Jeho suseda upratuje v nemocnici, hovorila mu, o tých mrtvolách všade, ktoré nevykazujeme a klameme o príčine ich smrti. Hovorila tiež, že plné špitály sú zaočkovaných, vypadávajú im všetky vlasy a šúpe sa im koža. Dostávajú rakovinu. A všetci majú čipy.

Naopak, v Dánsku veria svojím blízkym ako hlavnému zdroju informácií o vakcínach len 3% populácie. V Portugalsku 5%, vo Fínsku tiež 5%. V Nemecku až 24%, predsa len bývalé NDR bola veľká krajina. Ich susedia, švagriné, či kolegovia toho o vakcínach vedia zjavne oveľa menej ako tí naši. To je ich problém, že sú takí nevzdelaní.

Navyše (strana 220), ľudia na Slovensku patria v Európe k tým, ktorí s úplným presvedčením (totaly agree) vedia rozoznať (podľa vlastnej mienky, samozrejme), ktoré informácie sú klamlivé, či dezinformácie. Trivialita pre nás Slovákov. Viac si v tomto veria v Európe už len Rumuni, Poliaci, Maďari, Chorváti, Gréci, Cyperčania a Nemci s Rakušanmi. Tak dobre ako my (sarkazmus), sa orientuje len relatívne polovičné množstvo Belgičanov.

Jednoducho krajiny, ktoré sa najmenej zaočkovali, spája dôvera najmä v svoje vlastné informácie. Od tých, ktorých poznáme a ktorí nám predsa len chcú vždy to najlepšie. Oni by nám predsa neklamali a nedávali by nám neoverené informácie. Veď oni jasne vedia, čo je klamstvo a čo nie.

----------
No a tu nastupuje matematika a teória formovania názorov na sieťach. Jeden z najvplyvnejších článkov v tejto oblasti od Fang Wu and Bernarda A. Hubermana
https://arxiv.org/pdf/cond-mat/0407252.pdf

hovorí, že v prípade, že sa orientujeme najmä podľa svojich blízkych na kontaktnej sieti s reálnymi parametrami (tými istými, ktoré vedú k tomu, že nefunguje koncept kolektívnej imunity), tak nenastane v spoločnosti zjednotenie názorov, ale naopak, spoločnosť si nájde svoje ekvilibrium, v ktorej časť spoločnosti vakcínam verí a druhá nie.

Nastane segregácia spoločností do bublín, ktoré sa sami utvrdzujú vo svojom názore a preskakuje sa medzi nimi len zriedka a náhodne.

A to nie je všetko. O tom, koľko ľudí bude v jednotlivých skupinách, nerozhoduje koľko ľudí je v týchto skupinách na začiatku, ale to, koľko kontaktov dokopy majú presvedčené osoby na začiatku. Takže, ak sa skupina tých, ktorí vakcínam neveria, vzájomne sústavne informuje o svojich pochybnostiach v oveľa väčšej miere ako tí, čo sa dali zaočkovať, tak majú výhodu, ktorú sa nepodarí prelomiť.

Iste, toto je len zjednodušený model a nie je úplne realistický. Ale matematika v kombinácii so sociologickými dátami nám hovorí, že snaha o vyššiu úroveň zaočkovanosti v spoločnosti je oveľa ťažšia, ako si myslíme. Nie finančné prémie, či lotérie, ale presvedčenie ľudí o tom, že je potrebné dôverovať dôveryhodným zdrojom informácií, je zrejme kľúčové na presvedčenie veľkej časti populácie. Nepomôže opakovanie informácií v médiách, nepomôžu volania lekárov. Potrebné je presvedčiť švagrinú, suseda, či kolegu a to v čase, keď oni sami najviac dôverujú svojim švagrinám, susedom a kolegom.

Oops. Toto asi nepôjde.

--------------

Samozrejme, tento problém sa týka aj zahranično-politickej orientácie našej krajiny, ľudských práv, postoju k cudzincom, či k vzdelávaniu. Zdroje tohto fenoménu asi lepšie pomenujú sociológovia, či psychológovia.

Ja za tým naivne vidím najmä to, že veľkú časť našej spoločnosti štát v posledných desaťročiach opustil. Nezaujíma sa o nich, neposkytuje im to, čo by od neho oni subjektívne potrebovali. Lekári majú veľa pacientov a nemajú čas si ich príbehy poriadne vypočuť, nesprávajú sa k ním tak, ako by verejnosť očakávala (tu môže byť rozdiel vo veľkých mestách). Štátne inštitúcie ľudí len otravujú s hovadinami, nedokážu vymôcť spravodlivosť, nepomôžu s reálnymi problémami bežných občanov. Školy učia síce chemické vzorce, ale nie to, o čom majú ľudia pocit, že to budú potrebovať. A aj mnohí vzdelaní, si o nezaočkovaných myslia, že sú to samí hlúpi dezoláti a sú všetkému na vine.

Nechávame tak obrovskú skupinu ľudí napospas samých sebe.

Keď je zle, pomôže im ich sused, kolega, či švagor. Im môžu veriť. Oni im reálne pomáhajú. Aj teraz s informáciami o vakcínach. Sú v nich čipy, švagrova kolegyňa pozná jedného, čo si ho po očkovaní vytiahol.

Aspoň, že nám matematická teória dynamiky na sieťach občas niečo zaujímavé (nielen o pandémii) prezradí. A hneď máme paradox, ak sa vrátime na začiatok tohto textu.

#lenabytobolokratke
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
bobik

5. 2. 2022, 11:06

Tedy, já už jsem tak línej, že i tu slovenštinu si nechám přeložit googlem do češtiny. A to jsem v mládí běžně četl knihy ve slovenštině. Dneska to nějak nedávám.
Zazněla tam myšlenka, že stát občana opustil. To souhlasí. Čím větší stát, tím více zdrojů spotřebovává na svůj chod a na péči o občana mu už moc prostředků nezbývá.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2022, 11:25

no hlavne lidi opustili duveru v jakekoli oficialni informace bez ohledu na to odkud jsou a jak jsou overene. Radsi veri pepovi pokryvacovi z hospody co se nahodou vyzna v imunologii. nebo Mane dojicce krav. Proste protoze se znaji. To ze jim vykladaji zjevne nesmysly je nerozhodi
Milan199

5. 2. 2022, 11:30

Ztratit důvěru lze poměrně rychle. Pár nestravitelných informací ignorujících realitu a politik / medium / kdokoliv je "na seznamu".

Tohle se objevilo před volbama :
volby.PNG
Co dodat ?!?
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2022, 11:44

A prečo by mali občania niekomu veriť? Tridsaťdva rokov ich tu zhora dole všetci len klamú, podvádzajú, využívaju.
Za tridsaťdva rokov kapitalizmu ľudia v postkomunistických štátoch zistili, že kapitalizmus je postavený na vycicani všetkého čo sa len dá.
A aby sme nechodili od témy, pred rokom boli plné médiá sloganov ako vakcina je sloboda, očkovaní nedostanú a neprenášajú kovid.
BalazKovo.sk
lapa
medaile za lepsi forum

5. 2. 2022, 12:07

Zaklad vseho je mit ponekud sirsi rozhled (proste vzdelani - ale to nekdy dost boli, dostat neco do hlavy ... ) a (castecne na tom zalozena) schopnost kritickeho mysleni.
Proste jak lehce te nekdo opije rohlikem nebo ne ... at uz jde o udelatko do zasuvky, ktere oddeli cistou elekrtrinu od te spinave ... nebo uzasne vyhrivaci kostky, ktere vyhreji mistnost behem par minut na 25 stupnu C ... nebo uzasna nova kryptomena, ktera ma uzasna narusty hodnoty a bude tomu provzdy ...

Dalsi vec je uzavrenost diskusnich komunit (hospoda, sportovni klub, zajmovy klub, dosadte si ty svoje ...) a neochota si i jen vyslechnout jiny nazor - co nam budes povidat, ty nejsi nas ... - a nereagovat na prvni nadech , ale nechat to dozrat.

A (to vnimam nejvic) soucasne nekomu proste neni dano - rozlozeni stupne inteligence v populaci je neuprosne.

No a ti ti nejjednodussi jsou proste i nejvic slyset - a nejlepe v davu - ... sice tomu nerozumim(e), ale mam(e) nazor ... a ten musi byt slysen ... :lol:
Tech virologu a vakcinologu a epidemiologu, co je tady ...

A ani to, ze politici (z principu sve prace) lzou, prece nemuze byt duvod zcela zavrhnout duveru ve statni struktury nebo statem provozovane cinnosti - to se jinak vratime do prvobytne pospolne, kde jedinym kriteriem je velikost klacku a sila svihu s nim ...
Naposledy upravil(a) lapa dne 5. 2. 2022, 1:39, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2022, 12:13

ja lidem nevycitam ze neveri politikum
je k tomu dost duvodu
take jim neverim

ale proc prestavaji verit zdravemu rozumu, vede, dukazum, prirodnim zakonum
a upinaji se k milosrdne lzi coz je bude stat mnohem vice
to nechapu

vlasne vse hodi na vladu protoze jim lhala
a misto pravdy si vybiraji dalsi lez protoze dobre zni
bobik

5. 2. 2022, 1:18

to nechapu
Tak zdravý rozum velí nevěřit těm šmejdům, co nám vládnou. Vždyť je to volby co volby horší. Tudle vládu snad kromě starostí o svá koryta nic jiného nezajímá.
Co se týká vědy tak redukce učiva, nároků a digitální demence nám tu schopnost populace výrazně zredukuje vstřebat vědecké poznání.
jergus.balaz
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2022, 1:26

robokop píše: 5. 2. 2022, 12:13 ja lidem nevycitam ze neveri politikum
je k tomu dost duvodu
take jim neverim

to nechapu

vlasne vse hodi na vladu protoze jim lhala
a misto pravdy si vybiraji dalsi lez protoze dobre zni
Prečo? Žeby znova pre ich cistokrvne klamstvá? Klamstvá slovenskej vlády a odborníkov, v chronologickom poradí:
Vakcina je sloboda
Zaockovany nedostane kovid
Zaockovany neprenáša kovid
Zaockovany kovid dostane, ale má ľahší priebeh
Zaockovany kovid prenáša
Zaockovany tromi dávkami má ľahší priebeh
Zaockovany kovid dostane, ale nepotrebuje hospitalizáciu
Zaockovany aj keď je hospitalizovaný, neskončí na plucnej ventiláciu

Neviem ako ty, ja mám dva fajzre, ale nič ďalšie do mňa nikto nedostane. Prečo? Pretože sú to od začiatku len samé klamstvá a mediálne masírovanie.
BalazKovo.sk
Zamčeno

Zpět na „Prevazne nevazne“