Axialni lozisko BF20 a prevod

Prestavba na cnc, provoz údržba opravy
Odpovědět
jirka7

1. 10. 2007, 12:06

Zdravim,
zacal jsem konecne prestavovat BF 20L a prisel na to, ze torzni tyc je pripevnena z boku do axialnich lozisek a je zde vule. To se mi nelibi. Kdyz tam dam pruznou spojku na krokovy motor, tak vubec nevim, zda se vule nejak zafixuje nebo to bude nahodne tj. nekdy se to smekne v pruzne spojce a nekdy ne.

Uvazuji tedy o remenu. Nekde jsem precetl, ze remeny nejsou dobre na rychle otacky, zase nekdo jiny pise, ze tlumi razy. U me to vychazi cca 14 cm vzdalenost osova a nejake remeny. Snad levne jsem videl v rscomponents. Neco jako 10XL037 az 37XL37.
Mam na to motory 4NM od microconu na vsechny osy.

Nepocital to nekdo, zda tyto remeny staci ?

Jirka
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2007, 12:45

torzni tyc na BF 20L?

klasicky ozubeny remen 10mm siroky bohate staci na krokace uz vubec

co se tyce otacek jako omezeni pro ozubene remeny jedna se o otacky radove 1000/min
krokac da kolem 200 ot/min takze naprosto zanedbatelne

remen je treba dobre napnout a ty loziska u BF20 je treba cele predelat stavajici stav je pro NC nevyhovujici, tj. nelze proste vymenit kolecka za motory

motory 4Nm jsou celkem zbytecne velke na BF 20
bohate postaci polovicni
predpokladam ze pocitate s pouzitim trapezovych sroubu
jestli ano tak panbuh s vami :)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2007, 12:58

Plne souhlasim s Robokopem.
Puvodni loziska a trapezaky jsou dost velkej problem.
Je treba to predelat a hlavne poradne nariznout matky,aby sla vymezit
vule.Jinak je to cire zoufalstvi.Predelaval jsem uz 3 a pokazdy stejny problem.Bud je ve sroubu vule jak prase,nebo se s tim spatne toci a navic to nastaveni dlouho nevydrzi.Chce to dost zkusenosti na takovou predelavku,jinak je vysledek dost nejisty.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2007, 1:06

ja bych se trapezakama vubec nezabyval
jedine kulickove srouby
navic ta masina ma na hodne ale jako cnc s trapezakama je to uplne zabite
jirka7

1. 10. 2007, 1:13

Ano mel jsem na mysli Trapez, omlouvam se.

Jak jste predelaval lozisko tj. za jake ? To jste vyhodil ty puvodni a dal jine bez mechanicke upravy nebo delal znovu domecek. Dal jste tam normalni kulickove, ktere take zvladnou nejakou silu z boku ?

S matkou na trapez jsem tedy nemyslel, ze budu muset hybat, spis, ze to v sw vyladim. Ohledne vule jsem mozna, tedy naivne myslel, ze do CNC ridicho sw nastavim proste vuli pro zpetny chod nebo to ten sw neovlada ?

Chapu, ze kdyz zde dam kulickove srouby, tak bude presnost jinde. Nevim kolik dosahnu s trapezem.

Ja jsem na netu nejake predelavky BF20 videl, ale nevim, jak to nakonec chodi.

Motory jiz mam, tak je tam dam i kdyz jak pisete je 4Nm dost. Nekde jsem naopak cetl, ze pro osu Z nestaci a ze by to chtelo prevod.
Mozna je tedy budu ridit jednoduseji tj. unipolarne - vyuziji jen z casti.
Jsou dost velke, jak pisete remen tedy musi byt delsi, jinak to bude branit v pojezdu tj. musim je nejak sikovne dat dal.

Jirka
Pupak
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2007, 2:31

V Machu lze vymezit tzv. mrtvy chod,nikoli vuli.Vule ti zpusobi,ze s najetim nastroje do materialu se stul posune a zaber se zmeni.To nepriznive ovlivnuje presnost,ale taky kvalitu rezu a zivotnost nastroje.
Vule se musi vymezit tim,ze se poradne narizne matka,ne do poloviny jak to delaji Cinani,ale min pres cely prumer.Pak ty dva sroubky zacnou opravdu fungovat.Pokud je sroub dobre vyrezany,tak se to da slusne vymezit ( 0.05mm).Nicmene nejaka vule tam z principu byt musi.
Opet musim souhlasit s Robokopem.CNC a trapezy jsou dost spatne slucitelny.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2007, 3:41

co se lozisek tyce je nesmysl nejake kluzne lozisko, vetsinou to zajde na nepresnosi a problemy krokacu pri vetsim treni
takze samozrejme osadit radialni lozisko a dve axialni cele vymezit tak aby tam nebyla patrna zadna vule

dale je pak potreba zkontrolovat souosost posuvovych sroubu s osou pohybu
u tech BF je problem rucni prace, to co nejde udelat na stroji a dela to nejakej delnik rukama je vetsinou problem
to co delaji na masinach je zpravidla presne ale kompletaci stroju delaji lidi a tam je spousta chyb
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2007, 7:17

jirka7 píše:S matkou na trapez jsem tedy nemyslel, ze budu muset hybat, spis, ze to v sw vyladim. Ohledne vule jsem mozna, tedy naivne myslel, ze do CNC ridicho sw nastavim proste vuli pro zpetny chod nebo to ten sw neovlada ?
Ono to neni vyladeni, spis obejiti vazneho mechanickeho problemu a to jeste jen castecne. Podle mne je pripustne o takovemhle reseni uvazovat jen u masin s nulovou reakci reznych sil, treba u laseru. Navic omezeni na nesousledne frezovani neni zrovna prijemne, krome toho se vzdycky vyskytnou situace kdy je smer reakce rezne sily nejisty (drazkovani), nemluve uz o takovych vecech jako rezani pilou (pokud zrovna neni cilem akce roj ulomku HSS oceli volne poletujicich po dilne).
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Frézky asijské produkce - Optimum, Bernado, Warco, Sieg, Proma, Optimum, a tak dále a tak dále“