testone píše: ↑11. 3. 2022, 12:00
zkus si vzít 1m jakéhokoli profilu, přilož ho k pravítku a pak na jednu stranu udělej pět nebo deset 2cm svárů a pak ho dej k tomu pravítku znova za tepla a pak ještě jednou až to vystydne
No o tomhle nikdo nepochybuje, je navýsost jasný že když zahřeješ, potažmo přidáš materiál na jedný straně jeklu tak už asi nebude po vystydnutí rovnej.
Ale bavím se tu o zavětrovaným svařenci, ten tomu jeklu moc nedovolí aby se libovolně ohnul.
lubbez píše: ↑11. 3. 2022, 12:08
Svařenec z jeklu 80x100x10, délka 650mm a dvě čela 80x200x15. Svařováno v přípravku,
No, tohle mě zajímalo. Jde mi o to, jak moc se to po obrobení dvou drážek pro kolejnice pak časem zkroutí. Že by se to nějak děsně zkroutilo už hned po odebrání materiálu těch drážek bych zas tak moc neviděl, je to hrozně málo odebraného materiálu a na místě konstrukce, kde to má minimální možnost ovlivnit celý svařenec, takže spíš řeším deformaci celé konstrukce v tom delším časovém horizontu.
Jo, rád bych to udělal dobře a správně, ale nemůžu tu nikde v okolí najít kdo by vyžíhal stůl 3200x1500, nemaj tak velký pece. Kovosvit MAS co je poblíž má jen do 2400mm

Sice mám hned za plotem údajně největší práškovou lakovnu na jihu čech, ale prášková lakovna to asi nevyžíhá

...Nebo jo?
Tak řeším že bych to nežíhal a naopak se snažil krom obrobení dvou drážek vyhybat větším zásahům do svařence. Dyk kolik "výrobců" se s tím nesere a háže lineáry na obyčejný jekly bez jakékoli tepelné a dokonce i strojní úpravy, a přitom jim to furt jezdí i po letech...
Nebude to mikronový stroj, tak to tolik nehrotim.