Laser z vypalovacky na DVD

Pupak
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2007, 5:45

Videl jsem na videoforech pokusy s 250mW laserem z DVD vypal. pri vypalovani obrazku do dreva a plastu.Nema s tim nekdo konkretni zkusenost?
Josef
Sponzor fora

3. 10. 2007, 9:17

Udělej jednoduchý pokus, oteři kopírku a spusť ji. Případně vytiskni laserkou černou stránku. Pokud do toho "vypálíš" něco, tak by bylo možno uvažovat o něčem dalším. Tímto způsobem jsem dělal zkoušky obrazců a log tím nejmenším výkonem, než jsem to pustil do finálního materiálu. Stačil na to výkon nula, nula nic. Nádherně to odstřílelo toner a papír zůstal bílý.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

3. 10. 2007, 10:13

Josef píše:Udělej jednoduchý pokus, oteři kopírku a spusť ji. Případně vytiskni laserkou černou stránku. Pokud do toho "vypálíš" něco, tak by bylo možno uvažovat o něčem dalším. Tímto způsobem jsem dělal zkoušky obrazců a log tím nejmenším výkonem, než jsem to pustil do finálního materiálu. Stačil na to výkon nula, nula nic. Nádherně to odstřílelo toner a papír zůstal bílý.
To je zajimave, nemate vzorek?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2007, 9:51

Ja jsem videl 200mW laserem z DVD vyp. rezat 2mm balsu a do dreva pekne vypalovat obrazky a to docela svizne.Rekl bych tak 20-30mm/s.
Prekvapilo me to,ze tak maly vykon dava pomerne sirokou mosnost pouziti.Ruznych vadnych smazicek se po bazarech vali hafo.Tak me zajima,jestli nekdo z pritomnych s tim uz neexperimentoval.Ja se na to chystam,ale mam na to malo casu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2007, 9:59

mame v praci kominek mechanik az do stropu, urcite tam bude hodne vypalek
docela me to taky laka
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Josef
Sponzor fora

5. 10. 2007, 9:13

Ten laser mám nyní nefunkční, nevím, kdy se k němu dokopu. Nejde mi 27 MHz do krystalu. Pokud něco najdu v šuplíku vyfotím.

Tak jsem našel jen to jak jsme seřizovali rastr. Okénko je 10x10 mm. Ty nažloutlé čáry už byly přejety vícekrát, nebo proud do výbojky už byl velký, tudíž vysoká intenzity záření.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2007, 10:22

ted jsem to zkousel - nevim tedy presne co to je za diodu (cerveny laser 650nm) , ale prazil jsem do ni cca 230mW - nasazena optika z maleho 5mW modulu. No abych pravdu rekl zadny zazrak to neni - elektrikarska paska s tim palit jde, ale zadny fofr to neni a uz vubec si endokazu predstavit s tim rezat treba tu balzu co by se mi dost libilo.

Mozna ze by slo treba tech diod pouzit vic a zamerit je do jednoho bodu (to ale vylucuje rezat neco silnejsiho) - pak je mozne prerusit rezanim jen odjetim v ose Z.

prikladam par odkazu:

http://www.youtube.com/watch?v=wXfRSjHg ... ed&search=

http://www.youtube.com/watch?v=R_QtoG_f ... ed&search=

http://www.metacafe.com/watch/610674/dv ... n_seconds/
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Josef
Sponzor fora

6. 10. 2007, 1:07

Tak mě napadá finta, kterou jsem kdysi použil při optozávoře. Do IR diody jsem pražil 10x větší proud, než jmenovitý, se střídou 1 : 10. Laser při gravírování se taky přerušuje (u NdYag je to ale akumulace výkonu), podle materiálu a požadavku na na hloubku se volí frekvence a proud. Pokud s tím budete někdo laborovat, zkuste to. Nevím ale, jak na to bude ta laserka reagovat. Jinak, pro gravírování se dnes normálně používají výkonné laserové diody, jen jsem nepátral, kde se dají sehnat. Budu, až se mi nepodaří rozchodit ten NdYag.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2007, 1:37

tohle jsem na webu videl klasicke ukazovatko ale dokazalo na par metru bouchnout balonek
cena jednotky tisic za kus tusim
byl to zelenej laser
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2007, 5:16

Josef píše:Tak mě napadá finta, kterou jsem kdysi použil při optozávoře. Do IR diody jsem pražil 10x větší proud, než jmenovitý, se střídou 1 : 10. Laser při gravírování se taky přerušuje (u NdYag je to ale akumulace výkonu), podle materiálu a požadavku na na hloubku se volí frekvence a proud. Pokud s tím budete někdo laborovat, zkuste to. Nevím ale, jak na to bude ta laserka reagovat.
No uz jsem o tom uvazoval, ale zatim si enjsem jisty ze tohle bude fungovat - neni to perpetum mobile takze stredni vykon bude porad stejny - je to dle meho stejne jako ohrivat vodu v hrnci topnou spiralou a nebo strilenim z pistole. Proste na to roztaveni je treba nejaka energie a je potreba ji tam dostat. Jediny rozdil muze byt v tom, ze pri kratkem zablesku se nestihne energie ztracet do materialu. Zase na druhou stranu ucinnost aspon beznych LED velmi rychle klesa se zvysujicim se proudem.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2007, 7:49

vykašlal bych se na diodu z vypalovačky a použil rovnou něco vhodnějšího.
IR laserové diody 1-2W se dají sehnat za cca 1000kč, 40W dioda tak za 2000-3000kč a pokud chcete něco extrémnějšího, tak třeba i pole IR laserovejch diod 1400W za cca 20 000 kč. K tomu tedy bude potřeba optika (pokud dioda nebude mít navázanej optickej kabel) a zdroj. Když už tomu věnovat čas a peníze, tak at to funguje. Kdyby někdo udělal pěknej zdroj pro 40W laser, tak by se určitě našlo víc zájemců (taky bych si jeden vzal).
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2007, 9:50

Nektere veci natocit proste nesly :D

RADEK
Přílohy
MOV00E.avi
(2.43 MiB) Staženo 1011 x
MOV00F.avi
(1.76 MiB) Staženo 755 x
MOV010.avi
(3.98 MiB) Staženo 768 x
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 9:38

Tak jsem zkusil dat 4 diody do serie a nacentroval paprsky do jednoho mista pri proudu 620mA se stridou 1:3. 3mm balsu to rezalo paradne tak 15mm/s.Zkousel jsem i 3mm PVC plast,co se z nej delaj ty GS krabicky.
I to fungovalo.Pak se mi teplem pinknul tranzistor a diody odkracely do riti.Je to mechanicky dost pracne,ale na takovou balsu do 3mm asi dost dobre pouzitelne.Bohuzel na dalsi laborovani uz nemam diody a nechce se mi vyhazovat penize nakupem jinych.Snad jestli neco sezenu v bazarech a pod.
PBr
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2007, 6:25

QNX píše:vykašlal bych se na diodu z vypalovačky a použil rovnou něco vhodnějšího.
IR laserové diody 1-2W se dají sehnat za cca 1000kč, 40W dioda tak za 2000-3000kč a pokud chcete něco extrémnějšího, tak třeba i pole IR laserovejch diod 1400W za cca 20 000 kč. K tomu tedy bude potřeba optika (pokud dioda nebude mít navázanej optickej kabel) a zdroj. Když už tomu věnovat čas a peníze, tak at to funguje. Kdyby někdo udělal pěknej zdroj pro 40W laser, tak by se určitě našlo víc zájemců (taky bych si jeden vzal).
A kde by som mohol najst poziadavky na zdroj pre taketo ledky? Znie to celkom zaujimavo.
QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2007, 7:02

Pupak: řezat laserem PVC není dobrej nápad. Vzniká z toho hodně silně jedovatej bordel, kterej je schopnej tě v pohodě i otrávit. Ještě horší je PTFE (teflon), tak s tím neblbni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PBr: Zdroj si můžeš za těžký prachy koupit hotovej, ale to je asi nereálný. Takže musíš hledat na netu, nějaká schémata pro zdroje na 40W diody se tam daj najít. Charakteristiky diod musíš najít v datasheetech výrobce. Udělat zdroj by neměl být tak velký problém, je to v podstatě pouze zdroj konstantního proudu, v lepším případě má zpětnou vazbu od fotodiody, která bývá umístěna ve společném pouzdře s laserovou diodou. Kdyby se toho někdo ujal, tak bych měl o jeden zdroj pro cca 40W laser taky zájem.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“