t256 píše: ↑14. 6. 2022, 6:06
Spousta lidi se vzhledne v nejake prirucce a bude obhajovat teze tam uvedene. Kdyz vidim "10 knih, které vam doporucuje Warren Buffett" musi na tom neco byt...
Podle tvych slov typu ze se musis naucit cist..., odhadovat vyvoj... atd. ten "zakon grafu" zadny zakon vlastne neni. Netusil jsem ze je to nejaky termin ktery nekdo v nektere z tech motivacnich knih pouzil.
Ale to je celkem jedno, podstatne jsou vysledky dane stavem realnych penez na uctu, zadne demo apod. A ty se vicemene nedostavily, jak uz jsi zminil.
Ja obchoduji podobne jak jsi uvedl kdyz ses rozepsal, cim vic informaci se ti podari zpracovat, tim lip pro pravdepodobnost dobreho vysledeku obchodu. Jen to nenazyvam zadnym zakonem

Pokud mas problem prejit z demo uctu na realne penize (a to spousta lidi ma) doporucuji zacit s mensim a relativne postradatelnym kapitalem, i kdyz vydelky tomu budou samozrejme odpovidat, s cimz ma rada lidi take problem - na demu "vydelavali" tisice a tady se nervi pro par dolaru. Nebudes pak ale "vyklepanej" a pojedes podobne jako na demu, kde ti to slo.
Osobne mi tento zpusob obzivy moc nesedl, i kdyz financni vysledky nebyly spatne. Ale je to pomerne stresujici prace a potom jsem vzdycky takovej rozmrzelej, nebo jak to nazvat. Prirovnal bych to k tomu, kdyz cely den soustruzis hridele a 8 z deseti jich zkundis a vyhodis do srotu. Taky z toho nejspis nebudes mit kdovijak dobry pocit, i kdyz na tech zbyvajicich dvou vydelas tak, ze ti zaplati skodu na materialu a jeste zbude "na pivo". Zvlast kdyz vis, ze pokouset se vytriskat neco i na tech nepovedenejch je cesta do pekel. Kdyz neco vyrobim ve sve firme a pak to vsechno pekne zpenezim, mam z vysledku prace mnohem spokojenejsi rozpolozeni, jestli mne chapes. Osobne nemam potrebu se nekam za kazdou cenu hnat, driv nebo pozdeji se to podepise na zdravi.
Problém je, že prostě dle mého nevíš, o čem je řeč.
Já to používal nejprve na poziční obchodování Russell 2000 přes ETF. Tam jsem to dělal začít malou částkou a postupně navyšovat až jsem jel několik set ks v jednom obchodu. To fungovalo dobře, ale problém byl, že bylo málo příležitostí.
Pak jsem to začal zkoušet na intraday, nicméně to se mi ETF neosvědčily tak jsem přešel na emini futures (v porovnání s futures mělo ETF zjednodušeně takové nedokonalé chování – blbě se to slovně popisuje). Bylo to v době, kdy se trh celkem hodně hýbal, takže šlo jet 2min grafy, kde jsem riskoval celkem málo (v podstatě tolik jako u ETF). To samozřejmě ze začátku nemělo nic moc výsledky, ale postupně jsem měl progres jak jsem se učil. Bohužel se taky dělo, že jsem zařízl ztrátu jen kvůli tomu, že se mi seknul počítač kvůli konfliktu Java. Prostě jsem měl otevřenu pozici v celkem slušném zisku a když jsem dal pokyn zavřít pozici tak systém sice správně nejprve zrušil aktivní stop loss příkazy, ale když měl vygenerovat a odeslat příkaz pro vlastní zavření tak se to seklo. Musel jsem resetovat počítat a než naběhl a než jsem se znovu zalogoval a vše nastartoval tak už jsem byl ve ztrátě. Plus nějaké další technické obtíže, které bylo třeba vychytat (a které z podstaty nešly vychytat na papartradingovém účtu), atd.
Jenomže trh se pak uklidnil a mě na 2min grafy nepadaly příležitosti. Řešením by bylo začít obchodovat 5min nebo 10min grafy, ale to už je problém právě s tou velkou ztráto. Já měl hlavně už vytvořený systém, který používal pozice po 5ti kontraktech eminy.
Zkoušel jsem to ještě reinkarnovat, že jsem místo grafu, kde jsou svíčky po určitém časovém intervalu jsou o konkrétní výšce v tickách. Jenomže než jsem tohle nějak odladil a natrénoval na papertradingovém účtu, tak jsem nějak vypadl z formy, celkově jsem už z toho byl nervózní, a výsledek byl to co jsem popisoval.
Vlastně původní moje myšlenka s dlouhodobým investováním byla, že investice mi bude generovat dividendy, které můžu „obětovat“ při aktivním obchodování. Tj. nebude mě to tak stresovat, protože nebudou ubývat dříve vyčleněné peníze, a i když bych je všechny „spálil“ na neúspěšných obchodech, tak bych měl stále kapitálové zisky z růstu dividendových akcií. Jenom jsem pak podobně jako ty „zlenivěl“, prostě se mi nechce čumět celé dny do terminálu a raději jdu do dílny nebo někam jinam. Navíc ty dividendy jsou za ta léta už celkem v zajímavé roční výši …
Začít s malými pozicemi je problém. U futures to prostě nejde. ETF už obchodovat jako občan členského státu EU nemůžu (protože nějaký chytrák v Bruselu mě „ochránil“ jako investora tím, že nesmím kupovat ETF kde emitent nesepíše jakýsi risk info papír, jenomže ti z USA se na to vykašlali). Pak jedině zbývá FOREX, ale do toho se mi moc nechce. Ale třeba se ještě někdy k aktivnímu obchodování vrátím.
Za mě to tedy funguje. Je ale třeba s tím umět pracovat, být vytrénovaný atd. Další věc je, že ono to popravdě na vrch ještě vyžaduje nějaké pravidelné měsíční výdaje na technologie, jako lepší placená burzovní data (protože to co poskytuje broker je nic moc), lepší program na zobrazování grafů (kde se platí měsíční licence) atd.