aleshonsa píše: ↑13. 6. 2022, 7:29No já hlavně tvrdím, že tu platí zákon grafu a ten jasně říká dlouhá pozici NE. A jestli klesají ostatní trhy nebo ne je jedno. Termín brutálně bych osobně nepoužil, a to mam v akciích poměrně dost.Pepa z depa píše: ↑13. 6. 2022, 6:20 Ahoj, nemůžeš něco tvrdit, když se o to nezajímáš, Bitcoin třeba není tak anonymní, jak si myslíš a je toho víc, třeba když dost brutálně klesají všechny trhy, ukazovat na kryptoměny je snadné ;)
aleshonsa píše: ↑13. 6. 2022, 5:32 Náhodou jsem našel tohle vlákno. Celé to číst nebudu, v podstatě mě kryptoměny nezajímají. Obecně měny a komodity nepovažuji vhodné pro dlouhodobé investování, ale jen jako nástroj pro aktivní obchodování.
Nicméně dovolím si tu jeden názor. Každý, kdo chce aktivně obchodovat (jedno s čím), by si měl nastudovat tzv. zákon grafu od Joa Rosse. Z toho vám dle mého vyplyne, že graf viz příloha není rozhodně graf kde bych šel do dlouhé pozice. Upozorňuji, že graf je jednak logaritmický, a dále že je po týdnech. Z toho, že je po týdnech plyne, že časový horizont zamýšlené pozice není na dny, ale na celé týdny, nebo dolní jednotky měsíců.
V podstatě od začátku 2021 se BTC pohybuje v trading range mezi cca 28 500 a 66 500 USD. Proražení trading range v určitém směru implikuje vysokou pravděpodobnost pokračování vývoje ceny ve směru průrazu. V tomto případě tedy směrem dolů. Obzvlášť jestli se zjistí, že už začal downtrend (což by už nyní mohl být). Další potenciální zastávka u cca 20 000 USD, pak 12 000 USD, dále 6 500 USD a 3 500 USD.
BTC může jít klidně na 0. Zjednodušeně na rozdíl od plynu, ropy, kovů ho nikdo na nic nepotřebuje (vyjma mafie, kde můžete v BTC zaplatit třeba únosce, vraha, nákup drog atd. aniž by k vám vedla stopa). Stejně tak na rozdíl od USD nebo EUR, které potřebujete pro platbu za určité zboží. V průběhu jeho držení, když jeho cena neroste, z něj máte užitek 0, protože neplatí žádné úroky ani dividendy. Zlomit negativní vývoj vám taky nikdo nepomůže, protože zde není žádná centrální banka jako u klasických měn, která by intervenovala, stejně tak žádné představenstvo jako u akciové společnosti (které má dokonce přímo za úkol maximalizovat majetek akcionářů).
Kryptoměna
Moderátor: sysel
Používáš pro zajištění rizika poklesu akcií put opce?Max píše: ↑15. 6. 2022, 8:20aleshonsa píše: ↑13. 6. 2022, 7:29No já hlavně tvrdím, že tu platí zákon grafu a ten jasně říká dlouhá pozici NE. A jestli klesají ostatní trhy nebo ne je jedno. Termín brutálně bych osobně nepoužil, a to mam v akciích poměrně dost.Pepa z depa píše: ↑13. 6. 2022, 6:20 Ahoj, nemůžeš něco tvrdit, když se o to nezajímáš, Bitcoin třeba není tak anonymní, jak si myslíš a je toho víc, třeba když dost brutálně klesají všechny trhy, ukazovat na kryptoměny je snadné ;)
-
- Kontaktovat uživatele:
Ved praveze ja nikoho nehejtujem a nenazyvam tu nikoho sudruhom, len som sa pytal na pohlad, a nie kvoli nejakej zavisti ( co je zavidenia hodne na stave zadlzenosti statov a ludi?

Len nemam pocit ze toto co je tu nastavene v nasej skvelej civilizacii nejako logicky funguje s dlhodobeho hladiska, tak sa to snazim pochopit, to je cele.
Tys to napsal jako záměrně absurdní příklad, ale je možné že ve skutečnosti bys na tom prodělal méně, než když to neuděláš.
Asi by bylo lepší koupit nerezovou ocel a nějaké barevné kovy, a nemusí to být hned vagón, stačilo by pár tun.
Některé tyče bys nařezal na kusy co se vejdou do auta (1m, 2m)
Tady na fóru by sis dal inzerát: prodám tyče 1m, 2m až 6m, cena ta a ta, nutné vyzvednutí po domluvě, více v SZ...
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Lenže presne o toto vo virtuálnom burzovom svete nejde. Nikto nechce nič skladovať, nikto nechce nič pilit, nikto nechce nič fyzicky robiť.
BalazKovo.sk
Tos mne nepochopil, jasne ze je lepsi investovat nez nechat penize ladem, ale ja se na tom prikladu s zelezem snazil vysvetlit, ze neni nejlepsi napad investovat do fyzickeho materialu a je uplne jedno jestli je to nerez nebo barevne kovy ci treba ropa.Habešan píše: ↑15. 6. 2022, 9:18 Tys to napsal jako záměrně absurdní příklad, ale je možné že ve skutečnosti bys na tom prodělal méně, než když to neuděláš.
Asi by bylo lepší koupit nerezovou ocel a nějaké barevné kovy, a nemusí to být hned vagón, stačilo by pár tun.
Některé tyče bys nařezal na kusy co se vejdou do auta (1m, 2m)
Tady na fóru by sis dal inzerát: prodám tyče 1m, 2m až 6m, cena ta a ta, nutné vyzvednutí po domluvě, více v SZ...
Dotycny tu hanel burzu s temi "virtualnimi" obchody a uprednostnoval fyzicky material. Ale kdyz si nakoupim danou komoditu fyzicky, v okamziku nakupu prichazim o DPH (vyjma zlata) musim matros dopravit domu, stoji mne to skladovaci naklady, musim nasledne slozite najit kupujiciho (proc by nekdo kupoval material od soukromnika, kdyz ho muze mit za stejnou cenu ve velkoobchode s certifikaty, zarukou ze to opravdu to co tvrdi apod) a matros mu zase dopravit. To vsechno stoji silene prachy, ale kdyz koupim danou komoditu na burze, zaplatim jen nejaky nizky dolar jako transakci poplatek brokerovi a kdykoliv ho bez problemu prodam kliknutim mysi.
Ja chapu ze ta globalizace a spol. muze pripadat spouste lidi prekomplikovana a pro bezne lidi neuchopitelna, ale je to i navzdory domnenkam a teoriim nesmirne efektivni system a i lidi kteri proti ni broji z ni nevedomky tezi. Predstava, ze si budem zit jednoduchym zivotem a vsechno vyrabet doma "na dvorku" je krasne jednoducha, ale zkuste si postavit cnc frezku z komponentu vyrabenych treba v Ceske republice nebo ve vasem okrese. Tedy vcetne elektroniky, cipu, software apod. Bude to silene drahe a neefektivni, pokud se to vubec podari.
Proc by si mel kazdy vyrobce vyrabet stejne chipy, psat stejny soft, valcovat stejne jekly apod. Miliony lidi by delaly zbytecne znovu a znovu tu samou praci. Diky globalizaci koupis levne dily ktere hromadne vyrabi nekdo jiny, treba na druhe strane planety, postavis masinu a efektivita tve prace je uplne nekde jinde, nez kdybys pri vyrobe tocil klickou.
Ze system to funguje a prinasi ovoce je krasne videt na tom, jak vyletely ceny vseho narusenim dodavatelskych retezcu vlivem covidu, kdyz se zasekla pitoma lod nekde v pruplavu apod. Pak se tihle lidi ptaji kde je duvod ze se vsechno zdrazuje, nemohou to pochopit a jsou nachylni verit jednoduchym pitomiovskym tezim typu ze za to muze Soros, nenazrani burziani apod.
Pravy duvod ale je, ze se zadrhlo fungovani te nenavidene globalizace a tohle je hmatatelny dusledek. Jenze to se rychle a jednoduse hloupym volicum vysvetlit neda a ani by to nepochopili, takze ziskavaji body jednoducha reseni typu za vsechno muse Soros, ktere pochopi kazdy. Svet je proste cim dal slozitejsi a jine uz to nebude, pokud chceme zvysovat svou zivotni uroven. Pokud ne, muzem dat slozitosti vale a jit budovat svetle zitrky po vzoru amishu, Severni Korey apod. Takze zahodit PC, zrusit globalizovanou internetovou pripojku a hura na zahradku okopavat brambory.

Naposledy upravil(a) t256 dne 15. 6. 2022, 10:37, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
t256 píše: ↑15. 6. 2022, 10:25Ja chapu ze ta globalizace a spol. muze pripadat spouste lidi prekomplikovana a pro bezne lidi neuchopitelna, ale je to i navzdory domnenkam a teoriim nesmirne efektivni system a i lidi kteri proti ni broji z ni nevedomky tezi. Predstava, ze si budem zit jednoduchym zivotem a vsechno vyrabet doma "na dvorku" je krasne jednoducha, ale zkuste si postavit cnc frezku z komponentu vyrabenych treba v Ceske republice nebo ve vasem okrese. Tedy vcetne elektroniky, cipu, software apod. Bude to silene drahe a neefektivni, pokud se to vubec podari.
Proc by si mel kazdy vyrobce vyrabet stejne chipy, psat stejny soft, valcovat stejne jekly apod. Miliony lidi by delaly zbytecne znovu a znovu tu samou praci. Diky globalizaci koupis levne dily ktere hromadne vyrabi nekdo jiny, treba na druhe strane planety, postavis masinu a efektivita tve prace je uplne nekde jinde, nez kdybys pri vyrobe tocil klickou.
Ze system to funguje a prinasi ovoce je krasne videt na tom, jak vyletely ceny vseho narusenim dodavatelskych retezcu vlivem covidu, kdyz se zasekla pitoma lod nekde v pruplavu apod. Pak se tihle lidi ptaji kde je duvod ze se vsechno zdrazuje, nemohou to pochopit a jsou nachylni verit jednoduchym pitomiovskym tezim typu ze za to muze Soros, nenazrani burziani apod.
Pravy duvod ale je, ze se zadrhlo fungovani te nenavidene globalizace a tohle je hmatatelny dusledek. Jenze to se rychle a jednoduse hloupym volicum vysvetlit neda a ani by to nepochopili, takze ziskavaji body jednoducha reseni typu za vsechno muse Soros, ktere pochopi kazdy. Svet je proste cim dal slozitejsi a jine uz to nebude, pokud chceme zvysovat svou zivotni uroven. Pokud ne, muzem dat slozitosti vale a jit budovat svetle zitrky treba do Severni Koree.
Praveze tvoja odpoved ma pre mna o dost vecsiu hodnotu ako od aleshonza, asi bol nahnevany, neviem, a je tam aj dost veci na zamyslenie takze ti dakujem

Zrovna vcera se se mnou dohadoval jeden zakaznik, ukazoval mi pri tlachani u cigara na mobilu fotky desitek lodi cekajicich na vylozeni pred pristavem pry proto, aby umele zvysovali cenu
Takovym nevysvetlis, ze tam lode nejsou z dobreho rozmaru rejdaru nebo koho, ale proto ze je nema kdo vylozit, protoze bud je v pristavu covidova uzavera = politicke zvysovani cen, a kdyz neni, tak nejsou lidi protoze marodi s covidem ktery ale neexistuje
takze zase neci komplot.
Skelna vata pry zdrazila proto, ze ac fabriky jedou na plny vykon, nekde ji udajne skladuji aby umele vyvolali nedostatek a vyhnali ceny. Kdyz jsem mu rekl at mi najde v me fabrice kde skladuju jeho matros, neco zacal mumlat a ja do nej vic nestoural, protoze je zakaznik

Skelna vata pry zdrazila proto, ze ac fabriky jedou na plny vykon, nekde ji udajne skladuji aby umele vyvolali nedostatek a vyhnali ceny. Kdyz jsem mu rekl at mi najde v me fabrice kde skladuju jeho matros, neco zacal mumlat a ja do nej vic nestoural, protoze je zakaznik

Tohle myslíš skutečně vážně??? Bavíš se s člověkem, co o tom ví 100x víc než ty. Takže soudy, nad čím jsem se zamyslel nebo ne nech stranou. Jsou mimo mísu.kiko01 píše: ↑15. 6. 2022, 5:33 Skor som cakal nejaku inteligentnu odpoved typu - vdaka tomuto "obchodovaniu" je svetovy trh globalizovanejsi a aj ked to zvysuje prijmovu polarizaciu a umoznuje manipulaciu s cenami, tak je to stale velmi dolezite a ludstvo by bez toho neprezilo... A celkovo, vidim ze to beries iba nastroj na zarabanie ( neodsudzujem), takze si sa nezamyslel nikdy nad tym ci to vytvara nejaku hodnotu pre ludstvo (alebo to len deformuje este viac ).
Odpověděl jsem ti na co jsi se ptal a stručně vysvětlil na co to je. Narovinu nemám kapacitu tu sepisovat slohové cvičení, protože detailnější vysvětlení je doslova na celou knihu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
A kdo ti to tlačí jako dogma? Nikdo tě nenutí obchodovat, nebo investovat.Charon píše: ↑15. 6. 2022, 6:15 No mě to nejvíc připomíná náboženství, hodně slov, spousta tlustejch knih a ve vysledku hov...
Bigotniho katolika taky nepresvedcim, ja jako pohan, ze jeho pánbíček není, islamistu, ze ho po roztrhání dynamitem nečeká 40 panen v ráji. Jen se vsichni snazi slovem nebo mečem, nebo ákáčkem, obrátit ostatní na tu svou jedinou pravou víru. Mam kamaráda zarytého katolíka a kdyz mu v našich diskuzích dojdou argumenty, nahradí je slepou vírou a s tím nic nehne, logika je v hajzlu.
Já všem kdo to umi a dokážou na tom vydělat přeju úspěch, jen mi to netlačte jako dogma![]()
To můžeš to samo říct třeba o kvantové fyzice. Taky hodně slov a spousta tlustých knih. To, že něčemu ty nerozumíš neznamená, že je to blbost.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
To jsem věděl. Proto se mi do něj zrovna 100x nechce. Spíš jsem myslel, jestli je i regulace kolem toho co kdo může pouštět do éteru za informace atd. (tj. pokusy o manipulaci trhu přes správy). Spíš jsem to trochu zamlžil.Max píše: ↑15. 6. 2022, 8:18FOREX je neregulovaný trh.aleshonsa píše: ↑13. 6. 2022, 6:14 Zákon grafu funguje ve všech časových horizontech (minuty, hodiny, dny, týdny, měsíce) a na vše co se nějakým způsobem obchoduje nebo tržně ohodnocuje. Jestli je to nebo není bublina je v ten moment jedno (z hlediska použití zákona grafu). Když se dívám na graf BTC tak se to chová stejně jako burzovní indexy, jednotlivé akcie, komodity, klasické měny.
Jediný rozdíl je, že je to neregulovaný trh a může si každý dělat co chce (i z hlediska pouštění různých informací od éteru) na rozdíl od akciových a komoditních burz. Teď nevím, jak je to s FOREX.
Mam pocit, že BTC a celkově kryptoměny takovou regulaci nemají vůbec. Takže si pak může třeba Musk říkat co chce a dělat si ze všech srandu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Nepoužívám. Dle mého názoru se to totiž nevyplatí.
Jednak já dělám v podstatě indexovou investici. Dřív, než mi to EU "zakázala" jsem kupoval dividendové ETF HDV. Od "zákazu" to řeším, že spravuju portfolio podle složení tohoto ETF včetně dokupování. Tam je zahrnuto nějakých cca 75 různých titulů. Takže už samo o sobě je to celkem dobře diverzifikované a riziko spojené s jedním konkrétním titulem je tedy minimální a zůstává tedy riziko celého trhu.
Když bych pak průběžně kupoval PUT opce pro zajištění, tak suma zaplacených opčních prémií za celou dobu, kdy se nic nestane bude tak velká, že až jednou opce zafungují to nebude mít suma sumárum takový efekt. To už je lepší místo toho při poklesu více přikupovat, a já stejně průběžně přikupuju. Samozřejmě taky s ohledem, jaká je vzhledem k mému investičnímu horizontu celková časová omezenost poklesů.
Pro mě by bylo zajímavé něco jako udělal Warren Buffett, který udělal zajištění na 20 let. Jenomže to nebyly 100% tržně obchodované opce, ale nějaké sjednané jako OTC. Takže pro mě bohužel mimo.
Hodně na začátku, když jsem dělal poziční obchody, kdy jsem měl otevřené pozice jen třeba na 2 nebo 3 titulech (tj. žádná diverzifikace), tak jsem to opcemi jistil. To byly ale pozice s výhledem na několik měsíců a vzhledem k malé diverzifikaci to bylo nutné kvůli minimalizaci rizika.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Oba si pletete dojmy a pojmy.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa