Kryptoměna

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
aleshonsa

15. 6. 2022, 6:50

jergus.balaz píše: 15. 6. 2022, 9:45
Habešan píše: 15. 6. 2022, 9:18 Tady na fóru by sis dal inzerát: prodám tyče 1m, 2m až 6m, cena ta a ta, nutné vyzvednutí po domluvě, více v SZ...
Lenže presne o toto vo virtuálnom burzovom svete nejde. Nikto nechce nič skladovať, nikto nechce nič pilit, nikto nechce nič fyzicky robiť.
A to, že třeba těžař prodává přes burzu svojí produkci ropy, aby z dlouhé pozice dosáhl neutrální pozice, to jde dle tebe co?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

15. 6. 2022, 6:53

t256 píše: 15. 6. 2022, 9:50
Habešan píše: 15. 6. 2022, 9:18 Tys to napsal jako záměrně absurdní příklad, ale je možné že ve skutečnosti bys na tom prodělal méně, než když to neuděláš.

Asi by bylo lepší koupit nerezovou ocel a nějaké barevné kovy, a nemusí to být hned vagón, stačilo by pár tun.
Některé tyče bys nařezal na kusy co se vejdou do auta (1m, 2m)
Tady na fóru by sis dal inzerát: prodám tyče 1m, 2m až 6m, cena ta a ta, nutné vyzvednutí po domluvě, více v SZ...
Tos mne nepochopil, jasne ze je lepsi investovat nez nechat penize ladem, ale ja se na tom prikladu s zelezem snazil vysvetlit, ze neni nejlepsi napad investovat do fyzickeho materialu a je uplne jedno jestli je to nerez nebo barevne kovy ci treba ropa.

Dotycny tu hanel burzu s temi "virtualnimi" obchody a uprednostnoval fyzicky material. Ale kdyz si nakoupim danou komoditu fyzicky, v okamziku nakupu prichazim o DPH (vyjma zlata) musim matros dopravit domu, stoji mne to skladovaci naklady, musim nasledne slozite najit kupujiciho (proc by nekdo kupoval material od soukromnika, kdyz ho muze mit za stejnou cenu ve velkoobchode s certifikaty, zarukou ze to opravdu to co tvrdi apod) a matros mu zase dopravit. To vsechno stoji silene prachy, ale kdyz koupim danou komoditu na burze, zaplatim jen nejaky nizky dolar jako transakci poplatek brokerovi a kdykoliv ho bez problemu prodam kliknutim mysi.
Bylo by také vhodné jim vysvětlit, že např. jako spotřebitel nakupuješ dopředu aby sis zafixoval cenu. Přičemž se neplatí celá cena, ale jen margin.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

15. 6. 2022, 6:57

kiko01 píše: 15. 6. 2022, 10:35
t256 píše: 15. 6. 2022, 10:25
kiko01 píše: 15. 6. 2022, 8:46 Len nemam pocit ze toto co je tu nastavene v nasej skvelej civilizacii nejako logicky funguje s dlhodobeho hladiska, tak sa to snazim pochopit, to je cele.
Ja chapu ze ta globalizace a spol. muze pripadat spouste lidi prekomplikovana a pro bezne lidi neuchopitelna, ale je to i navzdory domnenkam a teoriim nesmirne efektivni system a i lidi kteri proti ni broji z ni nevedomky tezi. Predstava, ze si budem zit jednoduchym zivotem a vsechno vyrabet doma "na dvorku" je krasne jednoducha, ale zkuste si postavit cnc frezku z komponentu vyrabenych treba v Ceske republice nebo ve vasem okrese. Tedy vcetne elektroniky, cipu, software apod. Bude to silene drahe a neefektivni, pokud se to vubec podari.

Proc by si mel kazdy vyrobce vyrabet stejne chipy, psat stejny soft, valcovat stejne jekly apod. Miliony lidi by delaly zbytecne znovu a znovu tu samou praci. Diky globalizaci koupis levne dily ktere hromadne vyrabi nekdo jiny, treba na druhe strane planety, postavis masinu a efektivita tve prace je uplne nekde jinde, nez kdybys pri vyrobe tocil klickou.

Ze system to funguje a prinasi ovoce je krasne videt na tom, jak vyletely ceny vseho narusenim dodavatelskych retezcu vlivem covidu, kdyz se zasekla pitoma lod nekde v pruplavu apod. Pak se tihle lidi ptaji kde je duvod ze se vsechno zdrazuje, nemohou to pochopit a jsou nachylni verit jednoduchym pitomiovskym tezim typu ze za to muze Soros, nenazrani burziani apod.

Pravy duvod ale je, ze se zadrhlo fungovani te nenavidene globalizace a tohle je hmatatelny dusledek. Jenze to se rychle a jednoduse hloupym volicum vysvetlit neda a ani by to nepochopili, takze ziskavaji body jednoducha reseni typu za vsechno muse Soros, ktere pochopi kazdy. Svet je proste cim dal slozitejsi a jine uz to nebude, pokud chceme zvysovat svou zivotni uroven. Pokud ne, muzem dat slozitosti vale a jit budovat svetle zitrky treba do Severni Koree.

Praveze tvoja odpoved ma pre mna o dost vecsiu hodnotu ako od aleshonza, asi bol nahnevany, neviem, a je tam aj dost veci na zamyslenie takze ti dakujem :)
Naštvaný jsem nebyl. Ale jak už jsem psal, tak tyhle věci se prostě nedají stručně vysvětlit. Kniha Teorie a praxe firemních financí je jednak příručka pro CFO a taky pro lidi, kteří potřebují vědět proč CFO burzovně kotovaných společností dělají to co dělají. A že je tak tlustá, není asi náhoda. Stejně tak knihy o finančních a komoditních derivátech atd.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

15. 6. 2022, 6:59

t256 píše: 15. 6. 2022, 10:52 Zrovna vcera se se mnou dohadoval jeden zakaznik, ukazoval mi pri tlachani u cigara na mobilu fotky desitek lodi cekajicich na vylozeni pred pristavem pry proto, aby umele zvysovali cenu :-) Takovym nevysvetlis, ze tam lode nejsou z dobreho rozmaru rejdaru nebo koho, ale proto ze je nema kdo vylozit, protoze bud je v pristavu covidova uzavera = politicke zvysovani cen, a kdyz neni, tak nejsou lidi protoze marodi s covidem ktery ale neexistuje :-) takze zase neci komplot.

Skelna vata pry zdrazila proto, ze ac fabriky jedou na plny vykon, nekde ji udajne skladuji aby umele vyvolali nedostatek a vyhnali ceny. Kdyz jsem mu rekl at mi najde v me fabrice kde skladuju jeho matros, neco zacal mumlat a ja do nej vic nestoural, protoze je zakaznik :-)
Oni prostě jednou v tom, co dělalo u nás po válce slovy pár vyčůraných obchodníků a komouši to vytáhli jako exemplární příklad, jak jsou všichni podnikatelé svině.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Charon
Sponzor fora

15. 6. 2022, 7:19

aleshonsa píše: 15. 6. 2022, 6:22
Charon píše: 15. 6. 2022, 6:15 No mě to nejvíc připomíná náboženství, hodně slov, spousta tlustejch knih a ve vysledku hov...
Bigotniho katolika taky nepresvedcim, ja jako pohan, ze jeho pánbíček není, islamistu, ze ho po roztrhání dynamitem nečeká 40 panen v ráji. Jen se vsichni snazi slovem nebo mečem, nebo ákáčkem, obrátit ostatní na tu svou jedinou pravou víru. Mam kamaráda zarytého katolíka a kdyz mu v našich diskuzích dojdou argumenty, nahradí je slepou vírou a s tím nic nehne, logika je v hajzlu.
Já všem kdo to umi a dokážou na tom vydělat přeju úspěch, jen mi to netlačte jako dogma :D
A kdo ti to tlačí jako dogma? Nikdo tě nenutí obchodovat, nebo investovat.

To můžeš to samo říct třeba o kvantové fyzice. Taky hodně slov a spousta tlustých knih. To, že něčemu ty nerozumíš neznamená, že je to blbost.
No a slohové cvičení píšeš hlavně ty a chováš se přesně dle zákonu té víry :!:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
lapa
medaile za lepsi forum

15. 6. 2022, 7:25

Ja teda zasnu, co staci podhodit ing. Alesi Honsovi, aby se rozjel jako ... trebas Havlicek - do toho drknes a jede .... :lol:
Vzdycky rikam zene, jestli do nej hodili korunu nebo bura - ze tak dlouho vydrzi :lol:
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
aleshonsa

15. 6. 2022, 8:01

Charon píše: 15. 6. 2022, 7:19
Charon píše: 15. 6. 2022, 6:15 No mě to nejvíc připomíná náboženství, hodně slov, spousta tlustejch knih a ve vysledku hov...
Bigotniho katolika taky nepresvedcim, ja jako pohan, ze jeho pánbíček není, islamistu, ze ho po roztrhání dynamitem nečeká 40 panen v ráji. Jen se vsichni snazi slovem nebo mečem, nebo ákáčkem, obrátit ostatní na tu svou jedinou pravou víru. Mam kamaráda zarytého katolíka a kdyz mu v našich diskuzích dojdou argumenty, nahradí je slepou vírou a s tím nic nehne, logika je v hajzlu.
Já všem kdo to umi a dokážou na tom vydělat přeju úspěch, jen mi to netlačte jako dogma :D

To můžeš to samo říct třeba o kvantové fyzice. Taky hodně slov a spousta tlustých knih. To, že něčemu ty nerozumíš neznamená, že je to blbost.
Až na to, že já mam ty věci na základě nějakého pozorování.

Proč to tu vlastně čteš, když tě to nezajímá.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

15. 6. 2022, 8:11

lapa píše: 15. 6. 2022, 7:25 Ja teda zasnu, co staci podhodit ing. Alesi Honsovi, aby se rozjel jako ... trebas Havlicek - do toho drknes a jede .... :lol:
Vzdycky rikam zene, jestli do nej hodili korunu nebo bura - ze tak dlouho vydrzi :lol:
Když jsi takový chatrák, tak mi tedy vysvětli, kde se berou všichni ti kryptoměnový bullshitáři. Tj. lidi, co ví, že se na tom 100% nedá prodělat, atd. Nemyslím lidi, co to chtějí aktivně obchodovat (to je věc názoru, proč obchodovat nějaký BTC místo EURUSD nebo kontraktů na ropu atd). Podobní bullshitáři se taky pohybují kolem zlata - to je pro některé taky takový pánbíček.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
lapa
medaile za lepsi forum

15. 6. 2022, 8:21

aleshonsa píše: 15. 6. 2022, 8:11
lapa píše: 15. 6. 2022, 7:25 Ja teda zasnu, co staci podhodit ing. Alesi Honsovi, aby se rozjel jako ... trebas Havlicek - do toho drknes a jede .... :lol:
Když jsi takový chatrák, tak mi tedy vysvětli, kde se berou všichni ti kryptoměnový bullshitáři. Tj. lidi, co ví, že se na tom 100% nedá prodělat, atd. Nemyslím lidi, co to chtějí aktivně obchodovat (to je věc názoru, proč obchodovat nějaký BTC místo EURUSD nebo kontraktů na ropu atd). Podobní bullshitáři se taky pohybují kolem zlata - to je pro některé taky takový pánbíček.
Ponekud mi chybi vazba mezi mym prispevkem do diskuse (no diskuse ..) a tvou reakcí.

Jak ti to (... kde se berou ...) mam vysvetlit, kdyz to nevim a ani jsem nikdy netvrdil, ze to vim ...

Ja mam BTC jen jako hracku - kdyz vydelam, tak asi hodne (to je ta optimisticka teorie), kdyz prodelam, tak malo (drzim tam nepodstatnou, resp. "nebolestivou" cast svych penez) - porad jsem v plusu a jeste nejakou chvili budu ...

Toz tak - a myslim, ze tvoje (mozna skutecne odborna tvrzeni/teorie/zkusenosti, ale urcite s odbornickym slovnikem :) ) jsou na nespravnem foru z toho duvodu, ze pokud kecas, tak ti to asi celkem nikdo kvalifikovane nevyvrati a pokud mas pravdu, tak to celkem nikdo co - fundovane neoceni ... :)
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Charon
Sponzor fora

15. 6. 2022, 8:51

aleshonsa píše: 15. 6. 2022, 8:01
Charon píše: 15. 6. 2022, 7:19

Až na to, že já mam ty věci na základě nějakého pozorování.

Proč to tu vlastně čteš, když tě to nezajímá.
To mají oni taky, zkus si s nimi schválně pokecat. Zázraky, zjevení, demagogie...

A proč sem píšeš teda ty, když to tady evidentně nikoho nezajímá, nebo jsou proti? Tím zase potvrzuješ, že to někomu tlačíš
kiko01
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2022, 12:12

aleshonsa píše: 15. 6. 2022, 8:11
Takze to ze mam doma v trezore zlate zliatky je zle 🙄
Ok idem to predat a kupim si nejaku nepotrebnu vec, hlavne nech sa podpori rast hdp 🤣
t256

16. 6. 2022, 12:53

Podivej se jaky je rozdil mezi vykupni a prodejni cenou zlatych slitku na krame a jaky je poplatek za nakup/prodej zlata na burze.
Charon
Sponzor fora

16. 6. 2022, 1:17

Jenže na krámě si ho hned osaháš, pomazlíš se a dáš doma do trezoru :lol:
kiko01
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2022, 4:23

t256 píše: 16. 6. 2022, 12:53 Podivej se jaky je rozdil mezi vykupni a prodejni cenou zlatych slitku na krame a jaky je poplatek za nakup/prodej zlata na burze.
A ake su udrzovacie poplatky zato ze ho mam doma v supliku? Kupoval som priebezne ked bolo 1100-1300/unca, stym ze postupne raz za cas kupujem uncovu tehlicku a o 15-20 rokov ked budem chciet tak predam a bude prilepsenie k dochodku napr.
Nebierm to ako zarobok, proste je to hodnota ktora sa nepokazi. Fondy a pod. su sice fajn ale toto je konzervativna uschova urcitej casti majetku z ktorej odomna nikto nebude chciet ziadnu dan ani poplatky...
lapa
medaile za lepsi forum

16. 6. 2022, 7:23

kiko01 píše: 16. 6. 2022, 4:23 ... z ktorej odomna nikto nebude chciet ziadnu dan ani poplatky...
Jak by mi mohli sebrat dul? Videl jste ho nekdy? Vzdyt je to dira v zemi ... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“