Protočeni neni nic moc,je lepší se tomu vždy vyhnout, ale stává se. Jinak ja dutinu i nastroje osetruju vazelinou, molykote dělá special na dutiny, akorát kilovka stoji desetinu ceny tveho strojku

Edit. Jeníček je rychlejší, no
Na vrtačkofrézce Sieg SX4 je něco podobného, nahoře klobouček s levým závitem, o který se má teoreticky hlava imbusového šroubu opřít při povolování, ale to způsobí vysouvání pinoly, a veškeré její aretace jsou na to příliš slabé (alespoň se mi nepodařilo přijít na to jak s tím navařit). Protože má pinola i drážku na unašeč s možností použití klínu na vyražení, používám ten klín (koupil jsem i poloautomatický, abych do toho nemusel bušit.Sancho Panza píše: ↑28. 7. 2022, 1:02 Pokud má mašina vtahovací šroub, (předpokládají se radiální síly) tak ten šroub axiálně na zadním konci vřetene drží opěra - miska (poz. "O") - točením na jednu stranu vtahuju, na druhou vytlačuju ven.
Uniká mi, PROČ bych do toho měl mlátit.
sch11.jpg
Ten kužel musíš mazat u mašin kde je vtahován hydraulikou a "na vřetenu" je motor v desítkách kW. U malých mašin se to moc nepoužívá. Pokud to chceš zkusit tak si kup Molyka G - maj to u každý pumpy // modrá krabička // nebo to seženeš i v tubě. Na morse kužely s unašečem bych to nepoužil vůbec. Pokud je to kužel zatažený šroubem nebo strmý, tak ano. Ale jenom to lehoulince namaž a pak otři handrou - ne že tam toho nablafeš vrstvu !
StoupaCZ píše: ↑28. 7. 2022, 7:14Na vrtačkofrézce Sieg SX4 je něco podobného, nahoře klobouček s levým závitem, o který se má teoreticky hlava imbusového šroubu opřít při povolování, ale to způsobí vysouvání pinoly, a veškeré její aretace jsou na to příliš slabé (alespoň se mi nepodařilo přijít na to jak s tím navařit). Protože má pinola i drážku na unašeč s možností použití klínu na vyražení, používám ten klín (koupil jsem i poloautomatický, abych do toho nemusel bušit.Sancho Panza píše: ↑28. 7. 2022, 1:02 Pokud má mašina vtahovací šroub, (předpokládají se radiální síly) tak ten šroub axiálně na zadním konci vřetene drží opěra - miska (poz. "O") - točením na jednu stranu vtahuju, na druhou vytlačuju ven.
Uniká mi, PROČ bych do toho měl mlátit.
sch11.jpg
HTB11Xj1KpXXXXXUXpXXq6xXFXXXP.jpeg
Molykote P-1042 Paste