Nastavení parametrů frézování

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Odpovědět
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2312
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

9. 9. 2022, 11:53

Snad to dávám správně - týká se to SW pro řekněmež orientační výpočet obráběcích parametrů.
Používám od firmy Walter software Walter Machining Calculator (pak občas doladím, většinou otáčky, na nejmenší chvění, ale obvykle korekci nepotřebuje). Nicméně, tam dotaz nesměřuje. Dotaz směřuje ke kopírovacím frézám. Příklad: kopírovací fréza průměr 6 mm rádius 3 mm. Do SW nemůžu zadat radius frézy, jen průměr a šířku drážky (konkrétní příklad pro drážkování). Jenže ta fréza díky radiusu má vlastně délku břitů 1/2 průměru, čili 9 mm, nikoliv 6 mm. Čili by se mělo zadat 9 mm, ne 6.
Je tak, nebo uvažuju blbě?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 21382
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2022, 12:00

delka britu je pro kontrolu hloubky, aby jsi neobrabel drikem
tzn jak hluboko s ni jeste muzes jit, kam az ma brity
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Pipik
Příspěvky: 709
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32
Bydliště: České Budějovice

9. 9. 2022, 12:13

Čtu to počtvrté, ale přijde mi že trošku mícháš délky s průměrama a vlastně těm větám moc nerozumím. Třeba že fréza má průměr 6mm a zadávat bys měl 1/2 průměru, čili 9 ???

Obvykle se počítá s vnějším průměrem frézy, ale ano, můžeš si spočítat nějaký střed průměru a použít ten, ale stejně - většinou je ten nejdůležitější parametr úběr na zub, zvlášť pokud jde o dřevo či plasty. A ten v podstatě s průměrem a délkou břitu nemá nic společnýho. Takže ti může být jedno jestli je tam rádius nebo ne či jaký že vlastně průměr tam je ;-)

Pokud ti to píská či vibruje, a ty na to reaguješ a upravíš otáčky či posuv, tak na to jdeš v zásadě správně. :)
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2312
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

9. 9. 2022, 4:00

Já jsem tušil, že to zamotám :)
Já to zkusím namalovat a doplnit.
Uživatelský avatar
LukasGunther
Příspěvky: 332
Registrován: 14. 3. 2017, 3:53

9. 9. 2022, 7:35

Tak na tohle jsem zvědavej co vlastně myslíš.
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2312
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

10. 9. 2022, 8:31

Myslel jsem to tak, že ten "aktivní" průměr je u radiusový frézy větší. Nebo ne a kvůli tomu se ptám.
frezdwg.jpg
Uživatelský avatar
LukasGunther
Příspěvky: 332
Registrován: 14. 3. 2017, 3:53

10. 9. 2022, 9:06

Pořád je to freza 6R3 to proste musíš zadat při programování pokud delas 3D tvar jestli delas jen 2D je to uplne jedno tam když to zadas tak vidíš v simulaci ze ti to dělá pulkulatou drazku. A když ne tak vidíš klasickou drazku.

Vždy zadat prumer 6 zadny prumer 9 nebo co to pises.
Radislav
Příspěvky: 297
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26
Bydliště: Mantov

10. 9. 2022, 9:25

:shock:

Frézoval jsi někdy? Nebo rovnou programujes? :shock:
Uživatelský avatar
LukasGunther
Příspěvky: 332
Registrován: 14. 3. 2017, 3:53

10. 9. 2022, 10:48

Radislav píše: 10. 9. 2022, 9:25 :shock:

Frézoval jsi někdy? Nebo rovnou programujes? :shock:
To bylo na me?
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2312
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

10. 9. 2022, 11:14

LukasGunther píše: 10. 9. 2022, 10:48
Radislav píše: 10. 9. 2022, 9:25 :shock:

Frézoval jsi někdy? Nebo rovnou programujes? :shock:
To bylo na me?
To netuším, ale ani na jednoho mi to nepřipadá trefný. Možná mi něco uniká ....
Já nemyslím programování (pokud tím myslíš generování G-kodu), já myslím nastavení parametrů pro nástroj.
Uživatelský avatar
LukasGunther
Příspěvky: 332
Registrován: 14. 3. 2017, 3:53

10. 9. 2022, 12:14

pafik píše: 10. 9. 2022, 11:14
LukasGunther píše: 10. 9. 2022, 10:48
Radislav píše: 10. 9. 2022, 9:25 :shock:

Frézoval jsi někdy? Nebo rovnou programujes? :shock:
To bylo na me?
To netuším, ale ani na jednoho mi to nepřipadá trefný. Možná mi něco uniká ....
Já nemyslím programování (pokud tím myslíš generování G-kodu), já myslím nastavení parametrů pro nástroj.
Zadej prumer 6 a frezuj. Nic jineho tam nedavej. Jen musis jet po stredu drazky (kontura)
Radislav
Příspěvky: 297
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26
Bydliště: Mantov

12. 9. 2022, 8:11

Nic zapomeňte. Nějak jsem to špatně pochopil. Nebo spíš vůbec.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“