cmeliak píše:Chcel by som si spravit sadu koleciek do MN80ky. Ak sa nemylim tak by to mali byt nasledovne pocty zubov:
25z,30z,35z,38z,40z,44z,45z,50z,55z ,56z ,57z ,60z ,64z,65z, 70z ,72z ,75z,80z a 90z
-otvor fi 14 mm h7
-drážka pre pero 4mm
-sirka kolies 8mm ??? nie som si isty, mozete mi to prosim niekto zmerat?
- To som si kdesi nasiel ale nie som si isty modulom. Vlastne byt to podla zmarania mal byt modul=1. Mozete mi to prosim niekto potvrdit????
- Viete niekto z akeho je to materialu??? cementacka?
- Na aku tvrdost su zakalane?
Pozeral som tiez do prevodoveho priestoru a medzi vretenom a planetovkou mi tie kolesa nesedia. Domnievam sa ze je potrebne nastavit kulisu (v prirucke pozicia 56), alebo tam musi byt urcita kombinacia kolies?
Počty zubů potvrzuji ,kolo 25 z je dvakrát a správně bys měl mít dvakrát i kolo 50z jinak nevyřežeš dva druhy palcových závitů.ale já ho nenabízím,
otvor je správně 14 H7
drážka 4mm hloubka 2mm
síla 8mm
modul 1
co se týče materiálu, tak v tom nehledej žádné scifi

pokud použiješ "cementačku" 14 120 nebo 14 220(nejsnáze sehnatelné) tak to budeš muset tep. upravit jinak v neupraveném stavu je to bláto

počítej s tím,že budeš muset sehnat materiál odpovídajících průměrů na celou řadu ozubených kol v salámcích,nebo si to nechat nařezat
ber to tak,že to není žádná převodovka v traktoru,aby ty kola měla být kalená a cementovaná,jsou to výměnná kola na řezání závitů a ty se dělají jako sadová i na soustruzích,na frézkách případně odvalovkách převážně z litiny pokud jsou "výměnná"
podívej,co je to za modul,jak je ten soustruh velikej,a jaké síly tam působí
originál jsou z bláta
no a broušení na odvalovací brusce na ozubená kola ? hm....
jak píše Josef, ty kola ze sadovek "hrčí"
celkem jde o 1076 zubů na sadu ,kdybych to dělal děličkou a jeden zub trval tak 1,5minuty tak to je 27 hodin! bez výměny dělícího kotouče,materiálu,vracení posuvu ,obrobení polotovaru,otvoru,obražení ,očištění atd.To by ze mě byl za chvilku magor
Pokud máš tu rotační osu tak by to mohlo být rychlejší
tady máš pro inspiraci tři sady na sobě