zase MN-80

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2010, 5:12

crickett píše:pochval sa kde si ho kupil a za kolko??? Bolo k nemu aj nejake prislusenstvo??
kupil som ho na zrovna hore uvedeny inzerat za 25000. prislusenstvo skoro ziadne, ale je v dobrom stave. v noci som sa v nom hrabal, dnes este pokrutim skrutkami na vymedzenie voli pojazdu suportu a musim este primontovat taku tu napinaciu kladku v stole.
Ten stol je dost provizorny ale zatial absolutne staci. No a bude treba upravit konika, tne nie je z mn80 ale je fakt seriozny, pekne jazdi, je stabilny. Fakt mam z nej radost.pan ktory to predaval mi to zabookoval a aj napriek tomu ze mu potom volalo kopec ludi tak dodrzal slovo a nechal mi ho, seriozny clovek to sa malo vidi.
Na prislusenstve si nejak asi nezakladam, mozno niekde este kliestiny a lunetu ale postupne sa k tomu dostanem za rozumne peniaze. Teraz najskor rozbehat to a vystruhat prvych par priemerov :)
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2010, 5:13

petr213 píše:
Zdar,

tak som stastny majitel mn80-ky. mam z nej radost. Je to akurat bez manualu, tak idem trochu pobrusit po internete.
Poslal jsem ti do SZ nejaký manuál. Neviem či je tu z fóra alebo som ho niekde stiahol.
Petr
diky za tip, ten manual na fore som nasiel, akurat som si nebol isty ci je to kompletne. vidi sa mi trochu chudobny, ale aby som sa priznal este som necital. najskor treba vsetko do poslednej skrutky rozobrat a potom sa mozeme bavit o nejakom manuale :)
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 4:18

Chcel by som si spravit sadu koleciek do MN80ky. Ak sa nemylim tak by to mali byt nasledovne pocty zubov:

25z,30z,35z,38z,40z,44z,45z,50z,55z ,56z ,57z ,60z ,64z,65z, 70z ,72z ,75z,80z a 90z

-otvor fi 14 mm h7
-drážka pre pero 4mm
-sirka kolies 8mm ??? nie som si isty, mozete mi to prosim niekto zmerat?

- To som si kdesi nasiel ale nie som si isty modulom. Vlastne byt to podla zmarania mal byt modul=1. Mozete mi to prosim niekto potvrdit????
- Viete niekto z akeho je to materialu??? cementacka?
- Na aku tvrdost su zakalane?

Pozeral som tiez do prevodoveho priestoru a medzi vretenom a planetovkou mi tie kolesa nesedia. Domnievam sa ze je potrebne nastavit kulisu (v prirucke pozicia 56), alebo tam musi byt urcita kombinacia kolies?
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 7:14

ja viem, uz som to dohladal. ale cez to vsetko by som ich skusil vyrobit sam.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 7:45

To si dost věříš na výrobu ozubených kol :-) Jakou máš frézku - odvalovku asi ne. OK, dá se i na normální frézce, ale s děličkou. Máš? A správné tvarové frézy? A obrážečku na drážky na pera? A umíš správně spočítat průměr? Není to taková sranda, radši se fakt obrať na Tumlíka. Přečti si pár jeho posledních příspěvků ve vlákně "Dělička", pochopíš že je to odborník. Já se obráběním živím, ale z toho co tam píše, chápu tak 20% :)
Petr Spáčil
cncp100
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 7:58

Kruťáku tys to na něj pěkně vysypal. :) Ale věřím, že ho to neodradí a zkusí si kola vyrobit sám.
Jak říkám, kdo nic nezkusí, nic nezíská.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
Josef
Sponzor fora

7. 2. 2010, 9:00

Jde to udělat i jednotkovýma frézama, ale ty převody hrčí. Pokud by se to mělo alespoň zušlechťovat, tak zuby udělat o nějakou setinu míň do hloubky a po tepelném zpracování nechat přebrousit, páč se to stejně mrskne i po odvalu. Není to ale ideální řešení.
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 9:46

no netvrdim ze je to houpacka v zahradce. mam rotacnu osu a potrebujem otestovat kde su jej hranice :) . Mam moznost nacementovat. odvalovacku samozrejme nemam, to je ina liga.
myslim ale ze kto neskusi tak nevie. je dost pravdepodobne ze ich nakoniec kupim ale aspon z vedomim ze som to skusil.
obrazacku ma sused, drazka bude.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 10:14

cmeliak píše:Chcel by som si spravit sadu koleciek do MN80ky. Ak sa nemylim tak by to mali byt nasledovne pocty zubov:

25z,30z,35z,38z,40z,44z,45z,50z,55z ,56z ,57z ,60z ,64z,65z, 70z ,72z ,75z,80z a 90z

-otvor fi 14 mm h7
-drážka pre pero 4mm
-sirka kolies 8mm ??? nie som si isty, mozete mi to prosim niekto zmerat?

- To som si kdesi nasiel ale nie som si isty modulom. Vlastne byt to podla zmarania mal byt modul=1. Mozete mi to prosim niekto potvrdit????
- Viete niekto z akeho je to materialu??? cementacka?
- Na aku tvrdost su zakalane?

Pozeral som tiez do prevodoveho priestoru a medzi vretenom a planetovkou mi tie kolesa nesedia. Domnievam sa ze je potrebne nastavit kulisu (v prirucke pozicia 56), alebo tam musi byt urcita kombinacia kolies?
Počty zubů potvrzuji ,kolo 25 z je dvakrát a správně bys měl mít dvakrát i kolo 50z jinak nevyřežeš dva druhy palcových závitů.ale já ho nenabízím, :wink:
otvor je správně 14 H7
drážka 4mm hloubka 2mm
síla 8mm
modul 1

co se týče materiálu, tak v tom nehledej žádné scifi :lol: pokud použiješ "cementačku" 14 120 nebo 14 220(nejsnáze sehnatelné) tak to budeš muset tep. upravit jinak v neupraveném stavu je to bláto :wink: počítej s tím,že budeš muset sehnat materiál odpovídajících průměrů na celou řadu ozubených kol v salámcích,nebo si to nechat nařezat

ber to tak,že to není žádná převodovka v traktoru,aby ty kola měla být kalená a cementovaná,jsou to výměnná kola na řezání závitů a ty se dělají jako sadová i na soustruzích,na frézkách případně odvalovkách převážně z litiny pokud jsou "výměnná"
podívej,co je to za modul,jak je ten soustruh velikej,a jaké síly tam působí :wink:
originál jsou z bláta :wink:

no a broušení na odvalovací brusce na ozubená kola ? hm.... :lol:

jak píše Josef, ty kola ze sadovek "hrčí"

celkem jde o 1076 zubů na sadu ,kdybych to dělal děličkou a jeden zub trval tak 1,5minuty tak to je 27 hodin! bez výměny dělícího kotouče,materiálu,vracení posuvu ,obrobení polotovaru,otvoru,obražení ,očištění atd.To by ze mě byl za chvilku magor :lol: :lol:
Pokud máš tu rotační osu tak by to mohlo být rychlejší
tady máš pro inspiraci tři sady na sobě :wink:
Přílohy
P1030310.JPG
P1040954.JPG
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
cncp100
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 10:21

Pánové nechci nějak zasahovat do dizkuze, ale to nejdou ozubená kola normálně koupit od nějaké firmy co prodává ozubená kola?
Já například kupuji takový materiál u www.chiaravalli.cz
Taková zubená kola nejsou zas tak drahá.
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
cmeliak
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2010, 10:39

cncp100 píše:Pánové nechci nějak zasahovat do dizkuze, ale to nejdou ozubená kola normálně koupit od nějaké firmy co prodává ozubená kola?
Já například kupuji takový materiál u www.chiaravalli.cz
Taková zubená kola nejsou zas tak drahá.
do diskuze kludne zasahuj, to je ucel fora.
co sa tyka tych koleciek tak proste kupit sa daju, ale vyrobene potesia viac.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2010, 8:42

Kluci, omlouvám se, někdy mám asi na věci dost komerční pohled. Já se tím živím, takže musím pořád přemýšlet, co se vyplatí a co ne. Ono je to všechno o tom, proč danou věc děláme. Já potřebuju soustružit, takže kdybych neměl kola, tak je buď koupím, nebo nechám udělat u Tumlíka, podle toho, kde by byl lepší poměr cena / užitná_hodnota / komunikační_režie atd. Rozhodně bych je nevyráběl sám, protože to neumím, nejsem na to vybavenej a ani bych z toho neměl radost. Ale pokud z toho bude mít Čmeliak radost, tak uznávám, že je jedno, jak dlouho to bude dělat. Hodně zdaru!

A koukám, že u Tumlíka není problém ani metrovej mikrometr :shock:
Petr Spáčil
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2010, 9:47

Krutor píše:podle toho, kde by byl lepší poměr cena / užitná_hodnota /

A koukám, že u Tumlíka není problém ani metrovej mikrometr :shock:
Z kusovou zakázkovou výrobou nemůžeš konkurovat nikomu pokud se bude jednat o běžně sehnatelné díly jako na chiaravali nebo na řetězech apod :lol: To je stejný jako u šroubů ,závitových tyčí,kalených tyčí a u fůry dalších věcí

Ty jsou jenom do půlmetru :lol: větší nemám
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
vlesek

13. 2. 2010, 7:56

Zdravím,
jsem tu nový a zatím jsem vhodnější téma nenašel a tak pardon, když nabourám téma diskuze.
Vloni na podzim jsem získal zdarma MN 80 se sadou kleštin.
Ozubená kola i kleštiny jsou úplné cca z 70 - 80 %.
V lednu jsem ukončil střední opravu a soustruh je ve slušném stavu.
Investice ( nový klínový řemen a jedno výměnné ozubené kolo a nějaké drobnosti ) mě stály asi 300 Kč. Kromě výše uvedené neúplnosti chybí upínací páka s objímkou a asi nějaká tyč se závitem pro stažení kleštin. Pokud bych to příležitostně sehnal, budu rád.
Chci ale požádat forum o nějaké podrobnější výkresy nebo foto toho upínacího mechanismu.
Přílohy
S 2.JPG
Naposledy upravil(a) vlesek dne 19. 2. 2010, 4:24, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“