Nie je to nahodou len napinak, kvoli zadnej odpruzenej kyvke?

Ahoj, přesně tak. Je to pouze ”napínák” řetězu. Tím že je osa otáčení zadní stavby mimo osu středového složení / předního převodníku, tak dochází při stlačovaní tlumiče k drobnému nárůstu potřebné délky řetězu. A proto je nezbytné nějaké opatření, standardně se dnes o to postará raménko prěhazovačky, já však chtěl ozkoušet i tzv. singlespeed, tak bylo nutné osadit tento specifický napínák.Nie je to nahodou len napinak, kvoli zadnej odpruzenej kyvke?![]()
To je pravda a do druhé verze už to mám v hlavě jinak. Důvod byl ten že jsem potřeboval v tomto místě sedlovou trubku vyztužit, řešení je mnoho a já šel touto cestou, při návrhu mi to přišlo jako fajn nápad, odebral se tím jeden svár, ohybání tenkostěnné trubky, lícování aby si to pěkně sedlo a i se mi to celkem líbilo. Realita byla taková, že tento spoj byl asi ten nejnáročnější na celém kole (alespoň pro mne) a v další verzi už ho nechci
Obecně asi odpovědět nedokážu, ale je nutné přihlédnout i k účelu kola. Tohle kolo je pro disciplínu Enduro, čili časovky z kopce s výjezdem nahoru za svý. O tom že mám jen jeden převod, který výjezdy lehce komplikuje radši nemluvím, koukejme na to jako na jistou formu sebemrskačstvítestone píše: ↑26. 9. 2022, 3:01 dotaz amatéra - cyklisty
Proč se poslední dobou (10??? let, zas tak to nesleduju) dělají rámy na kola z pohledu namáhání tak blbě, že "štangle" není vodorovně ale je hodně skloněná dozadu dolů?
sedlová trubka pak vychází nesmyslně dlouhá
v místě vsazení sedlové trubky do rámu je pak zbytečné namáhání a praská to tam
každou chvíli mám v dílně nějakého nešťastníka kterému tenhle konec rámu svařuju
....
jeden z nich (2 m výšky a cca 100 kg váhy, "Rambo") si kvůli tomu koupil postupně asi tři rámy (asi dost drahý), nakonec z něj vylezlo, že na tý sedlový trubce půl metru koukající z rámu vozí ještě letmo dozadu 40 cm trčící nosič a na něm batoh ....
z hlediska namáhání uzlu sedlovka - rám ohybem to bude výrazně lepší
Jen tehdy, bude-li mít notářsky ověřené písemné svolení s touto pozicí.
Takhle je to tužší (menší trojúhelník) a lehčí. A rám má být tak velký, aby sedlovka zasahovala co nejníž až k tomu spojení. Když šlapeš v sedle, tak není nijak extra namáhaná, pokud na tom neposkakuješ jak koza. A pokud zabereš pořádně, tak jdeš obvykle ze sedla, to také není namáhaná.testone píše: ↑26. 9. 2022, 3:01 dotaz amatéra - cyklisty
Proč se poslední dobou (10??? let, zas tak to nesleduju) dělají rámy na kola z pohledu namáhání tak blbě, že "štangle" není vodorovně ale je hodně skloněná dozadu dolů?
sedlová trubka pak vychází nesmyslně dlouhá
v místě vsazení sedlové trubky do rámu je pak zbytečné namáhání a praská to tam
každou chvíli mám v dílně nějakého nešťastníka kterému tenhle konec rámu svařuju
....
jeden z nich (2 m výšky a cca 100 kg váhy, "Rambo") si kvůli tomu koupil postupně asi tři rámy (asi dost drahý), nakonec z něj vylezlo, že na tý sedlový trubce půl metru koukající z rámu vozí ještě letmo dozadu 40 cm trčící nosič a na něm batoh ....