návrh frezky KIKO
- Martinhora
Nedavno se mi stalo něco podobnýho. Při vykružování se mi taky zalepila fréza. Sice nepraskla, ale doslova se protavila materiálem (nějakej lepší hliník) a pak byla stejně na odpis. Líh jsem neměl, tak jsem skusil palivo do mod.motoru (85% methanol + 15%ric.olej) a jelo to parádně. Zároveň se to ochlazuje,maže a hlavně špony nelítaj kilometr daleko.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To zalepování je opravdu velký problém, obzvláště když zabírá celý obvod nástroje. Špóny odlítávaj neochotně, melou se mezi nástrojem a materiálem pořád dokola a dřív nebo později se přilepí na nástroj. Jak už jsem psal - pomáhá prakticky jakákoliv kapalina. Dobré výsledky jsem pozoroval také když jsem na nástroj foukal vzduch - odebraná špóna okamžitě letí pryč, což je základ úspěchu. Bohužel při dostatečném tlaku vzduchu budete mít tak zaliskanou dílnu AL-prachem, že tuto metodu okamžitě zavrhnete 
Ideální je samozřejmě tryskat na to emulzi, ale to chce 100% krytou mašinu s cirkulací emulze a to jsem trochu jinde

Ideální je samozřejmě tryskat na to emulzi, ale to chce 100% krytou mašinu s cirkulací emulze a to jsem trochu jinde

Petr Spáčil
-
- Kontaktovat uživatele:
ja som tam daval emulziu iba injekciou,male mnozstvo,takze to skorej zhorsilo situaciu, a ta frezka bola 5mm -4 brita, takze medzi britmi je malo miesta, idealne na zalepenie sponami vsak...
inak to krytovanie planujem spravit...
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že jakkoliv malé množství maziva je při frézování duralu lepší, než to valit úplně na sucho.kiko01 píše:ja som tam daval emulziu iba injekciou,male mnozstvo,takze to skorej zhorsilo situaciu, a ta frezka bola 5mm -4 brita, takze medzi britmi je malo miesta, idealne na zalepenie sponami vsak...
Taky používám nejradši 4-břité frézy, frézování je s nimi takové klidnější. Ale pro "brodění materiálem" je lepší 2-břitá, kde má špona menší šanci se přilepit.
Petr Spáčil