Materiál na trapézové tyče

mechanika k motorům
audiman

16. 2. 2010, 7:31

Zdravím, potřeboval bych poradit ( nejlím asi od strojaře ), mám možnost si nechat vyřezat závitový tyče Tr16 x 4, ale musím dodat matroš. tak se chci zeptat, jakej materiál koupit, co jsem se tak díval tak se používá mat. C15 ( EN10278 ) je to správné rozhodnutí nebo použít klasiku ocel 11500??
Dál se chci zeptat jestli nevadí tolerance u polotovaru h9? Vím, že se soustruží, ale už nevím jak to pak " dopadá ".
A ještě mám otázku, zda mohu požít tr 12 x 3 levý závit na osu Z???? Dostal jsem tuto tyč, tak proto...
Prosím poraďte
rawen
Sponzor fora

16. 2. 2010, 8:26

Já bych ti poradil, ať si v TEA techniku koupíš hotové tyče. Jestli se vyplatí něco řezat, tak matky.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2010, 6:24

audiman píše:Zdravím, potřeboval bych poradit ( nejlím asi od strojaře ), mám možnost si nechat vyřezat závitový tyče Tr16 x 4, ale musím dodat matroš. tak se chci zeptat, jakej materiál koupit, co jsem se tak díval tak se používá mat. C15 ( EN10278 ) je to správné rozhodnutí nebo použít klasiku ocel 11500??
Dál se chci zeptat jestli nevadí tolerance u polotovaru h9? Vím, že se soustruží, ale už nevím jak to pak " dopadá ".
A ještě mám otázku, zda mohu požít tr 12 x 3 levý závit na osu Z???? Dostal jsem tuto tyč, tak proto...
Prosím poraďte
Myslím,že nejlepší rada je od rawena a bude to, řekl bych nejlevnější varianta :wink:
C15 je 12 020 ,to je cementační ocel ,bez tepelné úpravy je to bláto jako většina cementačních ocelí
na posuvový šrouby 11 600 nebo 11 700 :wink:
z vlastní zkušenosti sehnatelná v rozumném průměru pouze 11 500-600
ale pokud máš soustružníka kterej je takovej machr že ti vytočí přesný trapézák v délce počítám určitě víc jak půl metru tak mu neříkej co je to za matroš,protože pokud mu dáš 11 600 nebo 700 tak tě s tím pošle do smrndele :lol:
neskutečnej šit na obrábění jakýmkoli způsobem :wink: ale na ty posuvové šrouby špica

tolerance h9 je danej průměr a to h9 je "od-do" nebo jako myslíš,že to bude točit přímo z toho polotovaru?
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 2. 2010, 6:51

Trapézáky, co se běžně prodávají, jsou válcované. Výhoda je, že materiál je zhutněný a nemá přerušená "vlákna", takže je to pevnější. Dále je výhoda v hladkém povrchu profilu závitu. To je naprosto zásadní pro hladký chod a minimální opotřebení matice. Cena se pohybuje mezi 200-300 Kč/m pro Tr16x4.

Je nějaký důvod to soustružit? Jo kdyby byla možnost nechat udělat kalené a broušené trapézy, tak to by bylo něco jiného :!: Ale pokud to děláš proto, abys ušetřil, tak Ti garantuju, že neušetříš. Navíc vysoustružit dlouhý závit aby měl hladký povrch, přesný profil po celé délce a aby nebyl pokroucený, to je docela kumšt. Já to neumím.

Pokud jde o trapézy 16x4, mohu nabídnout kompletní servis - beru toho dost z CNC shopu, takže mám zásoby i zbytky. Dále vyrábím plastové Tr matice 16x4, mám spešl upravený závitník, který dělá téměř bezvůlový závit.

petr.spacil@krutor.cz
Petr Spáčil
audiman

18. 2. 2010, 5:22

Máte všichni pravdu, jen mě to tak napadlo, že mě kamoš nabídl že by to to vyřezal... jsem se po těch trapézech ptal zde u nás a borec to má v obchodě za 179Kč Tr16x4.
No a jsem se díval na ten krutorův web a velice zajímavý... Obvzlášť ty matice je tu dobrá cena....asi se ozvu :-)
Jinak díky za rady
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2010, 2:34

audiman píše:Máte všichni pravdu, jen mě to tak napadlo, že mě kamoš nabídl že by to to vyřezal... jsem se po těch trapézech ptal zde u nás a borec to má v obchodě za 179Kč Tr16x4.
No a jsem se díval na ten krutorův web a velice zajímavý... Obvzlášť ty matice je tu dobrá cena....asi se ozvu :-)
Jinak díky za rady
Pokud je těch 179 Kč/m včetně DPH, tak to je luxusní cena. Až bych se obával, že to bude nějaká horší kvalita. Kvalita trapézů se fakt liší, a bohužel trochu i profil závitu. Takže pokud třeba odlijete matku na jednom trapézu, tak na jiný (od jiného výrobce) nemusí pasovat, nebo bude mít vůli. Já jsem vsadil na trapézy z CNC shopu, na které jsou vyladěny i mé trapézové matice. Bohužel nejsem schopen garantovat, že budou stejně pěkně pasovat i na jiné trapézy. Zatím jsem se s problémem nesetkal, ale ruku do ohně za to nedám.

Pokud by Ti rozměry matic na TRONa nevyhovovaly, není problém vyrobit jiné.
Petr Spáčil
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2010, 5:01

Tak za ty love to budou podobné trapézáky co se prodávají ve feroně.Kolega si z nich dělal poky a na to je to v pohodě :wink:
Pokud to má Krutor zmáklý tak bych to neřešil a vzal od něj :lol:
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2010, 6:09

[quote="Krutor"]Trapézáky, co se běžně prodávají, jsou válcované. Výhoda je, že materiál je zhutněný a nemá přerušená "vlákna", takže je to pevnější. Dále je výhoda v hladkém povrchu profilu závitu. To je naprosto zásadní pro hladký chod a minimální opotřebení matice. Cena se pohybuje mezi 200-300 Kč/m pro Tr16x4.

Krutore máš trapézy 12x4 a matky k tomu?
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2010, 11:52

Nemám, mám je 16x4. Je nějaký zásadní důvod, proč potřebuješ tenší? Jediná výhoda je nižší setrvačný moment, ale ruku na srdce - kdo z nás už narazil na to, že roztoční trapézáku bylo na jeho vkus příšli líné? Mnohem horší je třepání delších šroubů, na které jsou náchylnější tenší šrouby, nebo si to aspoň myslím.
Petr Spáčil
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2010, 6:58

Na tom rozměru jsem se asi upsal,má být 12x3 .Jde o to ,že mám dost blízko domečky na matky a taky slabé stěny abych je provrtal.Řídil jsem se člověkem ,který už nějakou frézku poslavil .teď už vím ,že by byly lepší větší průměry ale to snad až na tu větší ,kterou jistě brzy začnu.Jinak díky ,už jsem sehnal dodejce ,takže je mám objednané.
r4cv

19. 3. 2010, 7:05

Meral niekto presnosť stúpania valcovaných trapézov? Potrebujem nahradiť posuvovú skrutku na priečnom suporte sústruhu. Pôvodne bol závit 18x4.

Ide mi o to, by sedel posuv s noniusom.
Josef
Sponzor fora

20. 3. 2010, 9:02

A to už je ten šroub úplně po "smrti"? Nejde ještě přeregulovat a vyrobit novou matici, nalícovanou na opravený závit, nebo odlit z některé kluzné hmoty?
r4cv

21. 3. 2010, 1:50

Po smrti ešte nie je, ale má niekoľko chorôb. Je ohnutý, na jednom mieste otlačený a matice je len polovica, druhá polovica sa stratila.

V práci používame Tr20x4, máme aj závitník a nejakú mosadz na maticu. Len neviem ako zmerať tú presnosť, aby to nebola zbytočná práca.
Bob
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2010, 2:01

Ale nezapomeňte pánové na to, že na obráběcích strojích s ručnímy posuvy, jsou pohybové šrouby v převážné míře s LEVÝM závitem, aby, ten suport nechodil naopak, kdyby jste to náhodou osadili trapézem s pravým závitem. :wink: Rosta.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2010, 3:38

r4cv píše:Po smrti ešte nie je, ale má niekoľko chorôb. Je ohnutý, na jednom mieste otlačený a matice je len polovica, druhá polovica sa stratila.

V práci používame Tr20x4, máme aj závitník a nejakú mosadz na maticu. Len neviem ako zmerať tú presnosť, aby to nebola zbytočná práca.
:D :D co to je za vraždu :lol:

bob má pravdu bývají tam levé,ale ty jsou taky běžně k sehnání ne?
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“