Laser z vypalovacky na DVD
No akurat pozeram,ze na 40W led treba 25A pri 1.9V, co je necelych 50W, co nie je az tak vela, popozeram sa na nejake schema a dam vediet. Ako je to so zaostrenim takehoto laseru? Cim sa to robi?
- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
no pockej ale tam nezalezi jen na stride ale i na frekvenci - u tech laser led od sony co jsem se dival muze byt plneni 50% ale Ton je 500ns.Pupak píše:Tak jsem zkusil dat 4 diody do serie a nacentroval paprsky do jednoho mista pri proudu 620mA se stridou 1:3. 3mm balsu to rezalo paradne tak 15mm/s.Zkousel jsem i 3mm PVC plast,co se z nej delaj ty GS krabicky.
I to fungovalo.Pak se mi teplem pinknul tranzistor a diody odkracely do riti.Je to mechanicky dost pracne,ale na takovou balsu do 3mm asi dost dobre pouzitelne.Bohuzel na dalsi laborovani uz nemam diody a nechce se mi vyhazovat penize nakupem jinych.Snad jestli neco sezenu v bazarech a pod.
jinak co se tyka IR laseru tak si myslim, ze to je dost nanic - blbe se s tim bude delat, protoze to neni videt a je to dost o drzku
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
Ja jsem mel puvodne jen 3 a chtel jsem to udelat tak,ze pri stride 1:3 bude kazda svitit v jine fazi,tak aby to tvorilo kontinuelni prisun energie.
Pak jsem dostal jeste jednu a udelal jsem to jinak,Frekvenci jsem mel 6 kHz.Jinak to fungovalo hezky a asi by to slo jeste vyladit,jenze nejak jsem to nedomyslel s tim chlazenim a je to riti.
Pak jsem dostal jeste jednu a udelal jsem to jinak,Frekvenci jsem mel 6 kHz.Jinak to fungovalo hezky a asi by to slo jeste vyladit,jenze nejak jsem to nedomyslel s tim chlazenim a je to riti.
da se tam přidat i jedna červená laserová dioda a je to vidět. Osobně bych to ale řešil napolohováním 3mW červeným laserem, pak to zavřel v bedně (nebo místnosti) a spustil na dálku. Jinak je to nebezpečná hračka i s 200mW, a 40W ani nemluvě. Oči máme sice dvě, ale ono to zase není tak moc na tohle hraní.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsem si všimnul tohohle threadu a nastačím se divit. Ony existují levné a takhle výkonné lasery? Kde se to dá koupit? Když z toho ubastlím něco a dám to do vřetene, půjde s tím třeba popisovat ocel?
Aleš Procháska
Me by taky zajimalo,kde se daji koupit 10W diody za 2000 Kc.
Nic podobneho jsem na netu neobjevil.
QNX píše: Oči máme sice dvě, ale ono to zase není tak moc na tohle hraní.
Tak stěma IR laserama si dávejte jo bacha! To vám prskne do očí i odraz, který může být dost silný na to, aby bylo oko porušené. Vím o čem mluvím. Taky jsem si kdysi nedával pozor, a teď mám vypálené body v oku. Buďto brýle, průhledítko, nebo zavřená kukaně.
Tak stěma IR laserama si dávejte jo bacha! To vám prskne do očí i odraz, který může být dost silný na to, aby bylo oko porušené. Vím o čem mluvím. Taky jsem si kdysi nedával pozor, a teď mám vypálené body v oku. Buďto brýle, průhledítko, nebo zavřená kukaně.
No myslím že z tými led lasermi to nie je až také ružové ako si niekto myslí.Tieto typy laserov sa používajú prevažne pre prenos dat cez optické káble na veľké vzdialenosti alebo v medicíne a nie sú vůbec vhodné na priemyselné aplikácie stačí si to trocha preštudovať. 

Funny day!!!
pupak: nejlepší zdroj laserů je ebay.com. Draží se jich tam poměrně hodně a výsledné ceny jsou mnohonásobně nižší než ceny za které je lze koupit u nás (často jde o nové nepoužité v původním obalu)
evos: ale pročpak ne? IR laserové diody v této vlnové délce se běžně používají i pro průmyslové použití.
evos: ale pročpak ne? IR laserové diody v této vlnové délce se běžně používají i pro průmyslové použití.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
TROSKA CITACE
Nd:YAG laser
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skočit na: Navigace, Hledání
Nd:YAG laser je v dnešní době nejpoužívanější typ pevnolátkového laseru. Aktivním materiálem je izotropní krystal Yttrium Aluminium Granátu (Y3Al5O12) dopovaný ionty neodymu (Nd3+).
Typická vlnová délka záření emitovaného z Nd:YAG laseru je 1064,1nm. S menší účinností však může emitovat i záření o vlnových délkách 940, 1120, 1320 a 1440nm. Buzen je nejčastěji xenonovou výbojkou nebo diodou. V závislosti na době buzení může generovat záření jak v impulsním tak i v kontinuálním režimu. Maximální výkon v kontinuálním režimu dosahuje několika stovek wattů. V impulsním režimu se délka impulsu může v závislosti na druhu modulace jakosti rezonátoru pohybovat v rozmezí od mikrosekund až po jednotky pikosekund.
Nd:YAG má díky, vysokému výkonu a vhodné vlnové délce řadu uplatnění. Hojně je užíván v technologii např. pro vrtání, sváření, žíhání, řezání a značkování. Dále své uplatnění nalezl i v medicíně, vědě, biologii a ve vojenských aplikacích.
Nd:YAG se využívá v oftalmologii pro pro odstranění druhotného šedého zákalu či vytvoření otvorů v duhovce za účelem redukce nitroočního tlaku. Při odstranění druhotného šedého zákalu je laserem vytvořen otvor do zadního čočkového pouzdra.
Nd:YAG laser
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skočit na: Navigace, Hledání
Nd:YAG laser je v dnešní době nejpoužívanější typ pevnolátkového laseru. Aktivním materiálem je izotropní krystal Yttrium Aluminium Granátu (Y3Al5O12) dopovaný ionty neodymu (Nd3+).
Typická vlnová délka záření emitovaného z Nd:YAG laseru je 1064,1nm. S menší účinností však může emitovat i záření o vlnových délkách 940, 1120, 1320 a 1440nm. Buzen je nejčastěji xenonovou výbojkou nebo diodou. V závislosti na době buzení může generovat záření jak v impulsním tak i v kontinuálním režimu. Maximální výkon v kontinuálním režimu dosahuje několika stovek wattů. V impulsním režimu se délka impulsu může v závislosti na druhu modulace jakosti rezonátoru pohybovat v rozmezí od mikrosekund až po jednotky pikosekund.
Nd:YAG má díky, vysokému výkonu a vhodné vlnové délce řadu uplatnění. Hojně je užíván v technologii např. pro vrtání, sváření, žíhání, řezání a značkování. Dále své uplatnění nalezl i v medicíně, vědě, biologii a ve vojenských aplikacích.
Nd:YAG se využívá v oftalmologii pro pro odstranění druhotného šedého zákalu či vytvoření otvorů v duhovce za účelem redukce nitroočního tlaku. Při odstranění druhotného šedého zákalu je laserem vytvořen otvor do zadního čočkového pouzdra.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Pro doplnění předcházejícího téměř vyčerpávajícího príspěvku:
Dále se používá a násobičem vlnové délky pro vlnovou délku 532 nano m. Světle zelená barva.
532 nm se používá v průmyslu k vrtání děr = menší otvor, při výrobě vysoce integrovaných elektro součástek, v medicině k odstraňování všeho co obsahuje krev - selektivně se v krvi pohlcuje = zelená se vstřebává do červené. ( Proto mám rád zelenou a vzláště pak zelenou barvu bankovek. ) V medicině se používají pulzy v délce nad 5 mili sec. Klidně i 50 ms.
Dále se používá a násobičem vlnové délky pro vlnovou délku 532 nano m. Světle zelená barva.
532 nm se používá v průmyslu k vrtání děr = menší otvor, při výrobě vysoce integrovaných elektro součástek, v medicině k odstraňování všeho co obsahuje krev - selektivně se v krvi pohlcuje = zelená se vstřebává do červené. ( Proto mám rád zelenou a vzláště pak zelenou barvu bankovek. ) V medicině se používají pulzy v délce nad 5 mili sec. Klidně i 50 ms.
Dotaz: jaký laser se používá u "Lejzrovek" (vyvolávací automat na rtg snimky, který umí vyvolávat digitalní obrazky ze sítě tak, že laser vykreslí obrazky na film vedle sebe (většínou zelenocitlivý film asi 550nm) a ten se pak vyvolá?)
jmenuji se Josef Bláha a opravuji pračky již 20 let
vodní kámen to je prevít
vodní kámen to je prevít
Nasel jsem nejake laser diody ale nevim jestli to bude pouzitelne: http://www.meditronik.com.pl/el/a6100.htm a http://www.meditronik.com.pl/doc/plus/laser5w.pdf
Jinak laser cervena dioda z DVDRW + cocka, napeti cca 2,4 - 2,5V, proud okolo 140-160mA pekne pali pasku, papir a balzu take. Chtelo by to opticky nasmerovat nekolik diod do jedineho paprsku a pujde s tim rezat balza a jine materialy. Jak sjednotit nekolik diod do jedineho ostreho paprsku - poradi nekdo? (optika jde mimo me zajmy) diky
Jinak laser cervena dioda z DVDRW + cocka, napeti cca 2,4 - 2,5V, proud okolo 140-160mA pekne pali pasku, papir a balzu take. Chtelo by to opticky nasmerovat nekolik diod do jedineho paprsku a pujde s tim rezat balza a jine materialy. Jak sjednotit nekolik diod do jedineho ostreho paprsku - poradi nekdo? (optika jde mimo me zajmy) diky
Pupak píše:Me by taky zajimalo,kde se daji koupit 10W diody za 2000 Kc.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Zdarec, podivejte se na toto: http://www.hypertherm.com/languages/eng ... 0350r2.pdf moc by me zajimalo, kolik takova hracicka muze asi stat. ja to chcíííííííí