L297 + L298

gnat
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2010, 1:40

28 Ohmů je špatně. To by na tom při 4A byl úbytek přes 100 V. Buď jsi změřil špatné odpory, nebo je to driver navržený pro proud v řádech max. stovek mA.
SABLE-2015
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2010, 2:14

OK! mate pravdu je to 0,3 Ohmu...to znamená že?
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2010, 5:08

Vie mi niekto poradit ako zapojim pin z L297 = OSC? co s nim?
ledvinap

23. 2. 2010, 5:16

Pres osc se nastavuje chopping frekvence (PWM). Frekvence je
f = 1/0.69 RC, doporucene zapojeni je R=22k (na +5V) a C=3.3nF (proti GND). To odpovida cca 22kHz (pokud pocitam spravne), asi neni duvod tuto frekvenci nepouzit ...
Vse je popsano v datasheetu ;-)
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2010, 5:42

Nie som si celkom isty. ako viete problem mam ten ze do motora mi netecie tolko Amperov kolko by trebalo aby tieklo. Teraz zistil som ze OSC nemam zapojene, Zaojil som ho podla datasheetu 22k a 3,3 nF , ale namiesto odporu som dal trimer nastaveny na 22K potom som zmeral prud ktory tecie do motora a bol len 0.8A a potom som zacal točit trimrom a zvysoval sa pretekajuci prud. dosiahol som az 0.99A. Nemoze to cele byt ovplivnene tym OSC?dakujem za skore reakcie
ledvinap

23. 2. 2010, 6:00

Jak mas ted nastavete Vref? (melo by byt cca .6v = 2A na vinuti)

Zavislost proudu na frekvenci nejaka bude (nastavuje se max proud, pri mensi frekvenci staci proud vic poklednout), ale myslim, ze tech 22kHz je ok.

Jaky odpor ma civka krokace?

Mozna zkus dat zpet trimer na Vref na nastavit proud. Ale chce se to pohybovat nekde v rozumnych hodnotach (do 1V ?)

Mozna zkus postnout schema, nebo aspon nejake fotky, jak to mas zapojene.

Take muze byt problem s kvalitou rozvedeni zeme, indukcnosti snimacich odporu a rusenim obecne. Podivat se na to osciloskopem by dost pomohlo ...
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2010, 10:48

Zdravim všetkych,
takže teraz sa mi podaril vyriesit problém, na tom mojom driveri uz bolo prednastavene Vref na taku hodnotu aku potrebuje motor v prevadzke (t.j. 4,7A) ale nebolo priamo pripojené na L297 ale je tam este DRUHA vetva ktora je uz tiez prednastavena ale ked je pripojená ona tak do motora tecie len 0,8A. Celé to je riadené 2-ma tranzistormi a na drivri je jedna svorka kde ked pripojím HI signal (5V) tak sa zapne prvá vetva a do motora tečie 4,7A. Kedže nemam ziadnu dokumentaciu toho driveru dost tazko sa mi hladala chyba, ale teraz je uz OK. Vref = vyriešené,
Dalej: OSC som spojazdnil na baze datasheetu takze + 22k -OSC- 3,3nF zem, ale sa mi to nezdá. Troška píska motor na vsetko reaguje ako má ale píska. zmenou OSC (Hz) by sa toto asi dalo odstránť nie?
Dakujem
CZ_Pascal

24. 2. 2010, 6:05

Cele tohle laborovani aniz byste mel moznost si zkontrolovat prubehy signalu osciloskopem jsou jen cesta k absolutni nejistote. Zvysovani frekvence nad 22kHz nema moc smysl protoze se akorat zvysuji spinaci ztraty. Podivejte se taky jaky mate mod rizeni poklesu proudu (FastDecay / SlowDecay). FastDecay ma vetsi zvlneni proudu a proto muze byt vice slyset. Dalsi velice pravdepodobna moznost je ze mate nekde neco spatne (kdelkoliv v navrhu driveru at uz soucastkami nebo nevhodnou DPS) a Choper se vam chyta na nektere nizsi frekvenci (podilu zakladni frekvence) ktera uz je (narozdil od 22kHz) ve slysitelnem pasmu.
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2010, 7:06

Zdravím,
ďakujem za rady CZ_Pascal, hned ako dnes budem mať čas sa na to pozriem , ale hardverova chyba to nebude 100% lebo ten driver funguje ked to dam do originalneho stroja kde to ma byť,(ja to zapájam na slepo lebo som sa k tomu vedel dostať), ale ano osciloskop by som potreboval velmi velmi, žial financie na to teraz nemam! :( Rozmyslal som nad tým že či by mi nestačila zvuková karta do PC a počul som už o nejakych programoch na PC ktore vedia pomocou zvukovej karty merat nejake veci. Čo si o tom myslíte?
dakujem bandy
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2010, 7:16

Ešte jedna vec kde su tie nastavenia FAST/SLOW DECAY? diky
CZ_Pascal

24. 2. 2010, 4:00

Pokud se nudite muzete si zkusit s tim radoby osciloskopem na zvukovku pohrat, ale nic moc od toho necekejte. Je to priliz pomale na zobrazeni prubehu proudu. Ono "něco" to zobrazobat bude, a kdyz ani nevite co to ma zobrazovat tak vam to bude stacit, ale moc uzitecne to neni. Mod Fast/Slow decay je ovladan pinem 11 "CONTROL". Logickou uroven pri ktere je ktery ten mod nejlepe vyzkouset. V tom datasheetu se mi to zdalo popsany trochu nejasne.
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2010, 3:53

zdravim zatial som nemal čas lebo praca nedovoli ale zajtra sa tomu plnohodnotne venujem. Inak v stave akom to cele mam teraz to je pekná sila tie motory ide do nich 40V a 4,7A. paradne silné
J0hny

25. 2. 2010, 8:35

Nuz, bolo to povedane, ale beznym merakom ten prud do motoru nezmerate, a je o tom viac krat rozsiahla debata tu na fore. Minimalne comu by som veril je multimeter ktory zarucene meria striedavy prud vyssich kmitoctov (20KHz) a ak je moznost, prepinanie medzi rms a average hodnotou. To verim ze ukaze pravdivejsie nez meranie cez zvukovu kartu. Osciloskop je uz ina kava, tam to je krasne vidno, vratane rusenia (lacne polske rezistory na snimanie prudu robia svoje).
L297 je dost vydareny obvod z cias kedy sa dostal na trh.
No a z toho pinu 11 teda control mi je jasne len to, ci chpper je ovladany v bipolarnom alebo unipolarnom zapojeni.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
b_and_y
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2010, 1:56

No tak teraz z toho pinu 11 som slon. Ako to je teda? Ja mam bipolarne motory aj zapojenie vsetko je u mne bipolarne akurat je nie som :D.
J0hny: no hej tak to mas pravdu ten prud tazko zmerat multimetrom. Ale mam otazku: Ked je motor len blokovaný stoji a drži. a otázka: Aj vtedy ten prúd kmitá? vtedy sú TR otvorene tecie cez nich prud tym padom by tam malo byt normalne len jednosmerne! nie?
J0hny

27. 2. 2010, 9:52

Edit 2: aha tak sory, ja som si teraz vsimol ze problem uz je vyrieseny :lol:
No, naopak, tranzistory su takmer otvorene pri vysokych otackach, ale tu je zase tych xy KHz (otacky za sekundu krat 200 alebo 400). Ked stoji, tak by mal piskat na frekvencii choopru. Ked je osc pod 18khz tak to je pocut (piska motor a vecsinou aj spinaci prvok vplyvom piezo efektu - bezzna vec). Pinom control sa prepina, ci bude prud motora ovladat cez inh1 a inh2, teda cievky v bipolarnom zap., alebo bude prud ovladat cez ABCD, ktore su vecsinou pripojene rovno na nejaky mosfet s hradlom v sebe (irlz44), teda netreba pridavat ziadne dalsie hradla a ovladame unipolarny motor. Je to vec navrhu a zapojenia.
Edit: este upozornujem ze ked sa hockde len tak da miesto odpora trimer, dal by som tam nejaky filter 4,7nF, ten trimer je lapac brumu, rusenia, antena a co ja viem co este :lol: takze pekne vypocitatt potrebny prud, a ten odpor na vref nahradit.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“