Rád bych představil svého "brášku" Brother TC-225. Stroj jsem před časem koupil zde na fóru od Luboše - ještě jednou díky za super mašinku. Stroj byl plně funkční s jeho prehistorickým řídícím systémem, nicméně byl koupen se záměrem provést retrofit na LinuxCNC. Přišlo v úvahu zachovat původní motory - serva a řídit je MESA kartou, ale nakonec z toho sešlo a pořídil jsem sestavy motorů a driverů od Delta Electornics, konkretně ASD-A2-E s komunikačním protokolem EtherCat. Pro vstupy a výstupy bylo zvoleno EtherCat vzdálené IO. Po zprovoznění os byl další krok zprovoznění vřetena. Jelikož už byla velká část elektroniky v rozvaděči vyměněna za novou a dostupnější, začal jsem si pohrávat s myšlenkou výměny driveru motoru vřetene za nový. Po pár diskuzích s RaSem, jež má obdobný upgrade na svém stroji, bylo rozhodnuto. Tímto ještě velké díky za rady a tvůj čas. Pořídil jsem opět Delta Electronics C2000. Když už ve stroji jede Ethercat a nám se tak zalíbil, byla jasná volba jak měnič ovládat a brát z něj data zpátky. Osadil jsem jej tedy komunikační EtherCat kartou, zpětná vazba je řešena resolverem. Z původní elektroniky tedy moc nezůstalo ... motor vřetene, motor chladící emulze a motor ATC s jeho řídícím modulem.
Aktuálně mašina jede první menší zakázku a musím uznat, že jsem nečekal tak hladké najetí do ostrého provozu. Je tam ještě pár věcí které chci poupravit a dodělat. Ale to zase někdy jindy.
Aby to nevypadalo, že jsem to celé zvládl sám, velké poděkování patří jednomu člověku, který není zde na fóru a v podstatě udělal obrovský kus ohledně Ethercatu a programování modulů atd. Třeba se tu sám přihlásí

a případně doplní nějaké hlubší technické info. Jelikož nás tato přestavba velice nadchla, plánujeme po dodělání Brothera další stroj. Případně pokud by někdo chtěl realizovat obdobnou přestavbu, tak se klidně ozvěte.
Pokud by měl někdo zájem o něco z původních demontovaných elektro komponent, je to tu k mání.
Ladis