... poslední kontrola ... 10-09-08-07...a cvaknutí vypínačem. Tiskoška jede a když už jsem vlákno začal, tak ho také ukončím at tady jen necintám kraviny jako 90 procent přisvěpovatelů, sorry kluci, ale to realita. Co mě překvavilo ? Překvapil mě nulový zájem lidí zde a minimální povědomí o Voronovi v česku. Hold koupit Průšáka nebo primitivní základní stavebnice láka asi většinu lidí. Dalším aspektem je sobecký přístup českého jedince. Stále častěji čtu nebo slyším názor: .."já si tím prošel sám, tak to někomu usnadnovat nebudu" a navíc radit někomu zadarmo ? Jediný, kdo je v opravdu obraze je tradičně Robocop.
Mechanicky: když si nevybereš poslední Beta verze je to relativně snadné, dvorní youtuber Voronu Scot to popisuje pro domácí kutily dost blbuvzdrozně. Bohužel jiná situace je, když si vyberu poslední beta verze ke kterým nejsou ještě žádné manuály. Potom např. extrudér s tutukem byl docela oříšek.
Elektricky: primitivní a podle návodu slepě smontuje i cvičená opice, podle Scota. Výjimkou a vyjímkou opravdu drsnou je zapojení datového pinu s TukTuku do desky a naprogmování vstupu. XY end stopky to samé. S tím jsme se jebali opravdu krutě na 10 pokusu.
Oživení. Pro člověka nepracuji s CNC nebo znalostmi Linuxu velmi složité. Nakrmit Malinu, sprárovat s chobotnicí a hlavně naadresovat ty prokleté vstupy. Daleko težší než jsem čekal. Navic pro tuktuka do chobotnice minimum informací na netu. Pro kutila z ulice myslím, tedy jsem přesvědčený nerealizovatelné. Tady už nelze Scotta slepě kopírovat. Tady to bylo mnohem horsí než jsem čekal. Na druhé straně sestava nemá žádné omezení, lze naprogramovat naprosto cokoliv to je skutečně parádní.
Co mě překvalio kladně. Motory jsou neslyšné, žádné kvičení. Tuktuk se autokalibroval v přesnosti 0.001-0.002 a chodí opravdu skvěle. Žádné papírky pod trysku, žádné nepřesné kapacitní čidlo, optika na tuktuku je užasná. Perfektní mapovaní plochy. Ovládání přes velký dotykáč oproti řádkáči dokonalé. Na Vorunu pracují stovky lidí a vývoj jde opravdu rychle.
Co spáchám. Otravný je velký počet větráku slepě hulících pod desku. Nad chobocnici i malinu to vidim na rámečky, kde bude aktivní chlazení především topících driverů. Aktuálně je sestava velmi hlučná.
Při stavbě nezemřel žádný člověk a nebylo ublíženo žádnému zvířátku. Zničil jsem jeden tištění díl, když se mi protočil insert a vyhořel jeden driver za 4USD mojí chybou. Železo OK. Po dokončení začnu stavbu třístovečky, kde po tom čím jsem prošel už to bude opravdu brnkačka .. tedy doufám než klucí hodí další "158" beta verzičku. V plánu je zakoupení vykuovačky na rozbalený filament a susičky na pár cívek.
Zkrátka Voronům zdar a díííky všem vývojářům za jejich charitativní činnost !!!
P.S. Deska se po zapnutí topení poměrně dost kroutí, tedy "dost" k přesnosti v jaké se můžeme pohybovat. Máte někdo zkušenost jak tomu zabránit ? Silnější alu a vybrat dno, jiný alu, drážky či jiné záfrezy pro eliminaci ? Zatím na to ještě nikdo ve světě nepřišel, tak můžeš být první hi,hi