Jn, obcas mam take nervy, zeby som z kocky 30x30x30cm vymlatil perlikom tabulu plechu

sory za ot., k veci...
Ja pokukujem po hrubostennych jaklikoch, a tiez hodlam kolegovi (ktory je ochotny investovat do nakupu materialu) vyrobit masinu na drevo s rozjazdmi 1800x1200x200 z jaklikov. Valcovany aj za studena profil 70x50 hrubka steny 6mm alebo valcovany za tepla 80x40 hrubka steny 8mm. Jak je vobec ten za studena vyrobeny ?
Pojazdny portal tez z toho profilu, na rohy uholniky + pasovina z rovnakeho materialu.
Ono sa to povie ze jaklik, alebo plechy, ale jake ? Kazdy upozornuje ze zvarovana konstrukcia sa kruti, ale co samotny jaklik ? za tepla valcovany plech ? trubka ?
Obcas sa mi zda jednodussi maly svarovany ramik stvrtinoveho formatu s rovnakou hmotnostou jak to co popisujem vyssie, taku velkost vyziha uz hockto, akurat to chce stenu fakt tych 8mm, tych 950 (ci kolko) stupnov to krasne ohne a miestami pocitam s uberom az milimeter.
Zo zufalstva ked clovek nema k disp. ani frezku a pomaly ani zvaracku ktora by tu hrubku prevarila... uz je uvaha aj rozpustit blok motoru a vyliat to do vyhriatej pieskovej formy a nez sa clovek doprosi u znamych aby mu venovali 1 vikend na opracovanie tak ta liatina pol roka v zemi zreje.

Edit: este jedna poznamka, ze pri 2 masinkach sa zdvojnasobi "porizovaci cena" vecsiny materialu, hlavne teda tych dalsich 12 vozikov a na frezku na ocel asi/urcite dvojita predpeta matka na kazdej osi.
Dalsia väcsia polozka: motory a elektronika - uchytenie sa da vymyslet na prehadzovanie medzi strojmi behom minuty.