Použití CNC frézky jako CNC šťuchačky

Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 7:02

OT: Když tu bylo zmíněno vrtání čtvercových děr - to mě zaujalo, občas bych to potřeboval. Shlédl jsem nějaké video ( http://www.youtube.com/watch?v=9qEhyQfbImY ), je to teda haluz, ale evidentně to funguje. Ale nenašel jsem, kde se dá sehnat taková speciální kmitací redukce na sklíčidlo a taky ta šablona, přes kterou se to vrtá. Může mi někdo poradit? Díky.
Petr Spáčil
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 8:38

Ono by to šlo i vyrobit. Úvod do matematiky kolem toho je na http://www.howround.com.

Mimo jiné je tam i pěkně vidět, jak vypadá kulička která je podle měření šuplerou ze všech stran stejná ale při tom je zjevně šišatá :-)
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 8:40

Krutor: Mělo by to jít udělat i bez toho vodicího futra. Když se použije vhodný nástroj ve vřeteni poháněném servomotorem a obrobkem se bude správně hýbat, tak břit bude dělat pohyb ve tvaru čtverce (obdélníku, šestihranu, to je celkem fuk, záleží na programu) Kouty nebudou úplně ostré, ale to mi nevadí. Jenom by to chtělo šikovného matematika, který by dokázal vypočítat tvar vhodné křivky pro pohyb stolu. Pak samozřejmě šikovného programátora, který by dokázal z matematické definice křivky udělat vhodný program pro CNC, nebo ještě lépe nějaký jednoduchý SW.

To vrtání tvarových děr by byla moc šikovná vychytávka, našlo by se pro to dost využití.

Prochaska: Ty hranatý kuličky jsou super :shock:

Tohle by byl vrták na čtyřhranné díry. Upnout do kleštiny a jenom pustit správnej program :!: :?: :idea:
Obrázek
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 9:02

Možná by se místo té "vaklavé kleštiny" dal použít dostatečně dlouhý pružný vrták. Na obrobek by se přidělala kulisa se čtvercovou dírou pro navedení do řezu a pak už by se to vedlo samo.
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 9:21

prochaska: Pro některé případy asi ano, ale když budu mít čtvercovou díru uprostřed většího obrobku, tak se mi tam šablona bude přidělávat blbě. Proto bych dal přednost vrtání bez šablony. Prostě bych upnul nástroj a v určené souřadnici pustil program ....... a byla by tam hranatá díra.

Dokáže někdo napsat program, podle kterého se bude hýbat X,Y a zároveň podle toho otáčet vřeteno? Třeba jenom pohyb v X,Y do čtverce a otáčky vřetene 1ot/čtverec. Udělal bych nějakej jednobřitej nástroj a vyzkoušel jak se to chová na stroji.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 11:41

To si vůbec neumím představit jak by takový program měl vypadat, podle mě to vůbec v nějakém normálním G kódu nejde. To by muselo umět otáčkový posuv pro každou osu zvlášť (aby se za chvilku nenakumulovaly zaokrouhlovací chyby) a ten ještě odstartovat od indexu vřetena, něco jako synchronní závitování. Na něco podobného jsem narazil už při pokusu o odvalovací frézování se 4. osou a doteď nevyřešil :-(
Aleš Procháska
RaS

6. 4. 2010, 11:43

QNX píše:Ras: Když se u ložisek uvádí povolené axiální zatížení, tak to neplatí pro statické zatížení? Já myslel, že to ložisko musí tu sílu vydržet od 0 do max. otáček.
ja nevim, vychazel jsem z rad lidi pracujicich v oboru nejaky ten patek... a kdyz me rekne majitel masiny ze takhle to delat nebudu tak se to muselo delat jinak.. osobne si myslim ze by to takovy problem byt nemel.. pri takhle malych sponach..
Mambo

6. 4. 2010, 2:34

http://www.youtube.com/watch?v=JhUuTDKh6M0 tohle je video jak to delaj primo na soustruhu
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 5:42

Ještě jsem koukal na vrták na čtyřhranné díry, ale už z toho tak nadšený nejsem. Podívejte se na úhel pod kterým pracuje ostří když vyjede z kouta ........ to snad ani nemůže obrábět.

Prochaska: No, něco jako závitování, ale nebylo by to pouze vřeteno + osa Z. Bylo by to X,Y,Z + vřeteno, nebo X,Y + vřeteno ............ to už bych toho chtěl asi moc, že ?

Koukal jsem, jestli půjde šťouchací kudla upnout někam mimo vřeteno na osu Z a asi to nebude tak velký problém. Tohle bude asi nejschůdnější řešení. Zatím potřebuju vyšťouchat obdélník rovnoběžný s X,Y. Když udělám ze všech stran podbroušenou kudlu, tak s ní nebudu muset otáčet. Pracovat budou postupně všechny strany. To snad naprogramovat zvládnu sám.

Ještě se poptám na přípustné axiální zatížení ložisek v klidu. Když to budou bez problému zvládat, tak bych dal přednost šťoucháku v normálním upínači. Nástroj by odpočíval v zásobníku a já bych se s tím nemusel otravovat.
ledvinap

6. 4. 2010, 6:23

A neslo by upnuti udelat ttak, aby nastrojem otacelo vreteno, ale pri zaberu se opiral o telo vretena/konstrukci osy Z?
Otaceni by slo prenaset vodorovnym plechem. Vule vuci opernemu bodu muze byt minimalni, o to se plech snadno ohne. Jen si nejak nedovedu predstavit, jak uchytit nastroj..
Jan Danda
Sponzor fora

6. 4. 2010, 7:09

Myslim si ,že bude potřeba ta aretace vřetena.Pokud nástroj nebude brát třísku po celém ostří stejně asi se to pootočí.Nůž ,který by šel dát do upínače by šel udělat s kulatýho radeka.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 7:31

QNX píše:No, něco jako závitování, ale nebylo by to pouze vřeteno + osa Z. Bylo by to X,Y,Z + vřeteno, nebo X,Y + vřeteno ............ to už bych toho chtěl asi moc, že ?
To asi jo :-) Ono už to synchronní závitování se nedá popsat prostředky standardního G-kódu ale řeší se "záplatou" neboli pevným cyklem. Ale jednou, až bude všechna práce hotová, sednu a napíšu řídicí systém který to bude umět už od své přirozenosti, půjdou tam naprogramovat čtverhrané díry vyvrtávacím nožem a zuby odvalovkou :-)
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 8:44

aretace vřetene snad problém není. Nikdy jsem to neprogramoval, tak bych se musel podívat jak na to, ale třeba při výměně nástroje se vřeteno "natočí a drží".
Jan Danda
Sponzor fora

6. 4. 2010, 8:44

Je otázka, zda při trošku slušný řezný rychlosti budou osy stíhat měnit polohu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2010, 9:18

V té době kdy se k tomu dostanu bude 100 m/s2 docela běžný parametr, takže myslím, že to půjde :-)
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“