Zdravím,
je tu někdo kdo zná trochu stroje SCM Tech 99 l, nebo na něm pracoval?
Při spuštění ovládacího panelu mi vyskočí chyba, že žádná z os nefunguje. Kde by mohl být problém?
Proud do driverů jde
SCM Tech 99 L
,,Trochu´´ tyto stroje znám
Za prvé - zkuste PŘESNĚ vypsat chybovou hlášku, kterou vypisuje PanelMac.
Za druhé - hoďte s.n. - je velmi pravděpodobné, že mám elektroschéma
Za třetí - servopacky jsou Yaskawy, to je jasné, pokud to je verze s integrovaným displejem, zkuste napsat chybovou hlášku, kterou vyblikává - začíná to písmenem A, pak číslo. Hlášky Hbb a Not Pot jsou normál. Pokud je to stará verze Yaskavy bez displeje, měl by být v rozvaděči displej externí - velikosti kalkulačky, s kabelem. Postupně připojit na jednotlivé drivery a opět zjistit který vypisuje alarm a hlavně jaký.
Předpokládám, že řídící jednotka je Kvara 6.
BTW - od koho ten stroj je ? Je dost pravděpodobné, že jsem jej v minulosti servisoval

Za prvé - zkuste PŘESNĚ vypsat chybovou hlášku, kterou vypisuje PanelMac.
Za druhé - hoďte s.n. - je velmi pravděpodobné, že mám elektroschéma
Za třetí - servopacky jsou Yaskawy, to je jasné, pokud to je verze s integrovaným displejem, zkuste napsat chybovou hlášku, kterou vyblikává - začíná to písmenem A, pak číslo. Hlášky Hbb a Not Pot jsou normál. Pokud je to stará verze Yaskavy bez displeje, měl by být v rozvaděči displej externí - velikosti kalkulačky, s kabelem. Postupně připojit na jednotlivé drivery a opět zjistit který vypisuje alarm a hlavně jaký.
Předpokládám, že řídící jednotka je Kvara 6.
BTW - od koho ten stroj je ? Je dost pravděpodobné, že jsem jej v minulosti servisoval
Pavle, neznáš taky trochu SCM RECORD 220 ? Jede to na NUM 1040.
Jo, jo, je to veterán
Jde mi o tohle. Zprovozňuju s jedním člověkem tenhle stroj (on už tady na fóru poptával nějakou radu a pomoc, ale nikdo se neozval) a docela se daří, ale ještě se nám nepovedlo roztočit vřeteno. Měnič (FUJI) je nahozenej, v režimu MDI nastavený otáčky S a M3 svítí. Vřeteno se však netočí.
Tak mě zajímá jestli filosofie těhle strojů vůbec umožňuje roztočit vřeteno, když neběží program, případně jestli ten stroj pozná, že tam nemá založený nástroj a pod. Pokud jo, máme ještě někde chybu.
Pokud bys mi k tomu mohl něco napsat, budu Ti moc vděčnej.

Jde mi o tohle. Zprovozňuju s jedním člověkem tenhle stroj (on už tady na fóru poptával nějakou radu a pomoc, ale nikdo se neozval) a docela se daří, ale ještě se nám nepovedlo roztočit vřeteno. Měnič (FUJI) je nahozenej, v režimu MDI nastavený otáčky S a M3 svítí. Vřeteno se však netočí.
Tak mě zajímá jestli filosofie těhle strojů vůbec umožňuje roztočit vřeteno, když neběží program, případně jestli ten stroj pozná, že tam nemá založený nástroj a pod. Pokud jo, máme ještě někde chybu.
Pokud bys mi k tomu mohl něco napsat, budu Ti moc vděčnej.
neznám konkrétní stroj ani systém
ale obecně
jestli je v tom samostatnej měnič, tak mezi systémem a měničem musí být nějakej signál (+ uvolnění atd) kterej dá měniči najevo že má točit motorem
ten signál (+ uvolnění) je třeba identifikovat (z dokumentace k měniči) a nasimulovat nezávisle na systému
tím zjistíš jestli je měnič atd ok
no a pak změříš jestli se tam tenhle signál objevuje při příkazu M3
ale obecně
jestli je v tom samostatnej měnič, tak mezi systémem a měničem musí být nějakej signál (+ uvolnění atd) kterej dá měniči najevo že má točit motorem
ten signál (+ uvolnění) je třeba identifikovat (z dokumentace k měniči) a nasimulovat nezávisle na systému
tím zjistíš jestli je měnič atd ok
no a pak změříš jestli se tam tenhle signál objevuje při příkazu M3
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
To je samozřejmě jasný. Jenže ten FUJI měnič je poměrně sofistikovanej, takže než začnu hledat v rozvaděči nějakej signál (je k tý mašině poměrně tlustý svazek papíru kde je schema), optám se někoho kdo ty stroje zná.
Především - ten systém si hlídá, aby se neroztáčelo prázdné vřeteno, na vstupu E22 musí pbýt signál Lock. Pak by to mělo jít roztočit, přičemž u R220 je ten inverter řízen analogově - tedy z NUMu jde signál na svorky 11 a 12 toho měniče. Je to obyčejný stejnosměr, (čím víc voltů, tím víc otáček
) čili není problém to změřit
Jinak el schéma na R220 mám, má jen 53 stran v *.pdf, Není problém poslat třeba na emila.
Pokud máte to papírové provedení, zapojení měniče je na straně 4, je tam i zapojení těch signálů pro rotaci, vpřed a vzad. Ale určitě do vřetene dejte alespoň prázdný upínač, neroztáčejte jej nikdy prázdné

Jinak el schéma na R220 mám, má jen 53 stran v *.pdf, Není problém poslat třeba na emila.
Pokud máte to papírové provedení, zapojení měniče je na straně 4, je tam i zapojení těch signálů pro rotaci, vpřed a vzad. Ale určitě do vřetene dejte alespoň prázdný upínač, neroztáčejte jej nikdy prázdné
Výborně, to jsem chtěl vědět. Děkuju moc !
Ano, schéma rozvaděče máme na papíře (komentáře jsou italsky).
Jak tím furt listujeme, tak se to brzy rozpadne a poztrácí.
Pokud bys ho poslal, bylo by to super.
Mail na mě máš ve vzkazníku.
Díky.
Ano, schéma rozvaděče máme na papíře (komentáře jsou italsky).
Jak tím furt listujeme, tak se to brzy rozpadne a poztrácí.
Pokud bys ho poslal, bylo by to super.
Mail na mě máš ve vzkazníku.
Díky.