Jaká vrtačko-frézka?
Zdravim,
poradí mi někdo jakou si vybrat frézku :
Quantum BF 16 Vario
Bernardo KF 16 Vario
Parametry mají skoro totožné (Bernardo má digitální odměřování pinoly, ale zase menši otáčky) Jde mi spíše o to jestli máte nějaké zkušenosti s těmito stroji. Já mam od Bernarda soustruh, a jsem s nim celkem spokojenej ale nevím jak jsou na tom vrtačko-frézky. Děkuji předem
poradí mi někdo jakou si vybrat frézku :
Quantum BF 16 Vario
Bernardo KF 16 Vario
Parametry mají skoro totožné (Bernardo má digitální odměřování pinoly, ale zase menši otáčky) Jde mi spíše o to jestli máte nějaké zkušenosti s těmito stroji. Já mam od Bernarda soustruh, a jsem s nim celkem spokojenej ale nevím jak jsou na tom vrtačko-frézky. Děkuji předem
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě to je celkem jedno. Myslím si, že oba stroje pocházejí z jedné továrny (P.R.C.), akorát ve finále se rozdělí na dvě různé lakovací linky 
Můj názor je, že oboje je za tu cenu docela slušný hobby stroj, ale je třeba být si velmi dobře vědom jeho limitů, obzvláště co se týká tuhosti. Také je třeba počítat s množství takzvaných do-do zásahů (dodělej doma). Jako první Tě určitě zaskočí absence hloubkového dorazu vrtání.
Ale jak říkám - za tu cenu moc lepší NOVÝ stroj neseženeš.

Můj názor je, že oboje je za tu cenu docela slušný hobby stroj, ale je třeba být si velmi dobře vědom jeho limitů, obzvláště co se týká tuhosti. Také je třeba počítat s množství takzvaných do-do zásahů (dodělej doma). Jako první Tě určitě zaskočí absence hloubkového dorazu vrtání.
Ale jak říkám - za tu cenu moc lepší NOVÝ stroj neseženeš.
Petr Spáčil
Nelze než souhlasit s Krutorem, Já jsem BF16 předělával a dnes můžu řici, že mám slušný stroj, ale ! vyměnil jsem stůl a to za podstatně větší 750/260, úplně všechno srovnal a kvůli tuhosti různě přidal cca 50kg železa. Teď to chodí opravdu dobře, ale kdybych měl tyto zkušenosti před pořízením, tak bych šel určitě jinou cestou. Je to prostě číňan s německým štítkem. Jo a jako vrtačku nedoporučuji určitě, pokud nechcete vrtat sem tam díru do 10mm, na vrtačku má vřeteno bídný pohon (ovšem jde to předělat) . 

Už nejsem totální začátečník CNC
Můžeš prosím poskytnout foto těch úprav? Zdvojnásobit váhu chtělo asi pořádné zásahy...
Díky, Radek
Díky, Radek
pazout píše:Nelze než souhlasit s Krutorem, Já jsem BF16 předělával a dnes můžu řici, že mám slušný stroj, ale ! vyměnil jsem stůl a to za podstatně větší 750/260, úplně všechno srovnal a kvůli tuhosti různě přidal cca 50kg železa. Teď to chodí opravdu dobře, ale kdybych měl tyto zkušenosti před pořízením, tak bych šel určitě jinou cestou. Je to prostě číňan s německým štítkem. Jo a jako vrtačku nedoporučuji určitě, pokud nechcete vrtat sem tam díru do 10mm, na vrtačku má vřeteno bídný pohon (ovšem jde to předělat) .
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Fotky určitě později přidám. Co se týká váhy, jen jiný stůl má váhu 90kg, těch 50kg jsem přidal na vyztužení Z osy, tam má BF velký rezervy.
Dobrý večer, tak jsem se konečně dokopal k dolpnění fotodokumentace mé přestavby BF 16, něco málo je zde, hlavně fotky jak jsem postupoval při zpevnění osy Z, nevím jestli je to z fotek úplně patrné, ale snad ano. Pokud by měl někdo zájem, tak můžu poslat všechny fotky, ale ne přes forum, je to dost zdlouhavé. Přeji všem "stavitelům" setinové úspěchy.
Stůl je v provedení "Optimum", tedy mimo rybin , které byly celkem velice dobré, jsem všechno úhloval i domky byly křivé jako šavle. V původní sestavě, tedy z trapézem, bych s tím nechtěl ručně dělat ani na 0.5mm. Jinak je stůl poměrně masivní a jako výchozí komponent za 15tis. si myslím, že pro naše účely až moc dobrý, vždyť by nás ani nebavilo jen smontovávat přesné díly.
-
- Kontaktovat uživatele:
A ako mas pripevnene motory a riesenie prenosu Mk motor-Gul, skrutka. No a tie Gulickove skrutky si bral tiez od optimum?
Krokové motory mám uchycené v duralových domkách , myslím, že jsou patrné z fotek, spojení je na přímo přes pružné spojky a kuličkové šrouby jsou průměr 20mm od CNC shop (moc doporučuji) noa matky jsou předepnuté, určitě doporučuji, cena je sice dvojnásobná, ale přesnost je rozhodně zaručena do daleko větší zátěže.
Zdarec, to co jsi postavil je super...Poslal by jsi mne trosku vic foto z toho? diky moc
email: samuli@centrum.cz
email: samuli@centrum.cz
To vypadá dost hrozně, ale není náhodou pouze prohnutý ten rybinový klín ?
Právě že tím prohnutým klínem asi dosahovaly tuhost. Bylo to na obou dvou. Ale všechny 3 bronz.pouzdra mám už uloženy jen na příčném jsem ho musel lisnout přímo na šroub v náboji není místo a klíny jsem zatím jen narovnal. Uvažuju je udělat taky z bronzu co vy na to? Nebudou ty lišty měkký?