když se nedaří :-(

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Thomeeque

29. 10. 2023, 8:50

Nevěděl jsem, že se má z kompresoru vypouštět voda, přečetl jsem si to až tady v následné diskuzi k videu. Koupil jsem ho (nový, tichý, bezolejový, 24-litrový) před třemi roky, dneska jsem ho vypustil poprvé. Je to průser? Mám ho odstavit, dát na nějakou tlakovou zkoušku příp. něco jiného? Dík, T.

Bylo toho ještě tak jednou tolik.
Bylo toho ještě tak jednou tolik.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 30. 10. 2023, 8:08, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
tiborius

30. 10. 2023, 7:39

Nazdar.

vždy vo voľnom čase sa pozriem na fórum. Po prečítaní príspevku o roztrhnutom vzdušníku mi nedalo pokoja môj kompresor.Dali ste mi chrobáka do hlavy a nevedel som sa ho zbaviť. Má už vyše 10 rokov. Je to schneider 500-90-10 . Ale vyzerá ako nový, nebol zatiaľ veľmi používaný len ako záloha. a aj vodu sme občas odpúšťali. Takže normálny provoz.

Dal som sa včera nato. Rozobral som ho, vonku za dielňou tlakoval. No a nevydržalo to ani požadovanú hodnotu skúšobného tlaku. Už pri 1,2 MPA to začalo striekať. Po vypustený som kamerou vydeľ že celý spodok je zoslabnutý. Takže si myslím že nie je problém aby tak praskol po celej dĺžke, aj keď to považujem za extrém. Skorej by sa jednoducho prederavil.
A ja som si myslel že tie nádoby sú v znútra ošetrené nejakým náterom alebo niečím. ale nič . čistý kov. Aj keď schneider považujem za lepšiu značku.
No nič. Objednal som novú nádobu.

Nejako som to cítil. Stále mi to liezlo hlavou. Takže Vám musím poďakovať. Predošli sme havárií. Trošku som bol smutný ale ak to povolilo pri 12 bar , ja tlačím na 10 tak to už bolo prežraté len hrdza to držala.
IMG_20231029_100007_4.jpg
IMG_20231029_102946_2.jpg
Modros

30. 10. 2023, 8:02

Na orlik 500 litru vzdusnik sem nainstaloval automatickej odkalovac....kazdy den to vyplivne maleho panaka vody
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Milan199

30. 10. 2023, 8:19

Modros píše: 30. 10. 2023, 8:02 Na orlik 500 litru vzdusnik sem nainstaloval automatickej odkalovac....kazdy den to vyplivne maleho panaka vody
To je sice šikovné a pohodlné, ale nic to neřeší. Ta voda se sráží na stěnách nádoby a stéká dolů. Tedy smáčí ty boky nádoby. Jakmile se někde udělá lunkr, tak to tam "jede".

Určitě tedy automatické odkalování neznamená, že nádoba je v pořádku. Ta revize čas od času není .zbytečná.
Modros

30. 10. 2023, 8:23

Milan199 píše: 30. 10. 2023, 8:19
Modros píše: 30. 10. 2023, 8:02 Na orlik 500 litru vzdusnik sem nainstaloval automatickej odkalovac....kazdy den to vyplivne maleho panaka vody
To je sice šikovné a pohodlné, ale nic to neřeší. Ta voda se sráží na stěnách nádoby a stéká dolů. Tedy smáčí ty boky nádoby. Jakmile se někde udělá lunkr, tak to tam "jede".

Určitě tedy automatické odkalování neznamená, že nádoba je v pořádku. Ta revize čas od času není .zbytečná.
mám to na pneuservisu, každý rok revize a tlakovka tuším za rok, kompresor je poměrně novej....spíš ta automatika řeší že na to nemusím až tak myslet...ta voda tam bude vždy

ale vidím co z toho každý den leze a voda neni zatím rezavá
tiborius

30. 10. 2023, 8:39

ja som zase rozmýšľal že obetujem jeden odkaľovač vzduchu, mám jeden starší. Ten má dole ventilček ktorý pri nízkom tlaku samo otvorí a odpustí tú vodu. z odlakovača vyberiem ten filter a bude slúžiť len ako odpúšták vody.

Samotný taký samootvárací ventil som nevedel nájsť na nete. Taký ktorý pri nízkom tlaku samo otvorí . neviem ani ako sa to volá , ale hľadal som dlho po nete a napísal som všetko čo ma napadlo.

-automatický odkaľovač vody - --- to mi vyhadzuje len elektrické - to je drahé a nechcem
- odkalovací ventil kompresora- to mi dá obyčajný manuálny

Ale ak by niekto vedel kde to kúpiť, bol by som rád za nasmerovanie. namontoval by som taký a s nemusel by som ručne

Ďakujem
Modros

30. 10. 2023, 8:59

já mám mchanickej...je to koule a je tam plovák.....vždy když je tam určité množství vody tak otevře......system mám natlakovaný neustále

https://www.elespo.cz/automaticky-odvad ... ekEALw_wcB

ale je to velké a nehodí se to na malé jímky....ta 500 co mám je od země tiptop aby se to tam vešlo

mám ho tam cca 3 roky a funguje
tiborius

30. 10. 2023, 9:21

Modros píše: 30. 10. 2023, 8:59 já mám mchanickej...je to koule a je tam plovák.....vždy když je tam určité množství vody tak otevře......system mám natlakovaný neustále

https://www.elespo.cz/automaticky-odvad ... ekEALw_wcB

ale je to velké a nehodí se to na malé jímky....ta 500 co mám je od země tiptop aby se to tam vešlo

mám ho tam cca 3 roky a funguje
ďakujem za info , áno to je dobrý odkaľovač ale presne na môj 100 litrový zásobník a hlavne že sa premiestňuje je veľký. no naďalej budem manuálne . ale dik
Milan199

30. 10. 2023, 9:46

Dá se použít i elektromagnetický ventil // musí být přímo ovládaný // a napojit ho na odlehčovací ventil agregátu. Při každém zapnutí se odpustí trochu vzduchu a s ním i voda.
shaolin
dezinfo trol

31. 10. 2023, 6:55

Po zlých skúsenostiach s tlakovou nádobou na vodu s gumeným vnútorným vakom (ktorý po dvoch rokoch praskol a voda išla hrdzavá) som sa rozhodol pred inštaláciou nového vaku nádobu zvnútra ošetriť. Jedná sa o vodu na splachovanie a tak nebolo nutné moc riešiť druh farby.

Nádobu som vysušil, namiešal polyuretánovú farbu základnú a po utesnení všetkých otvorov som ju nalial do nádoby a tú som poprevaľoval aby sa dostala všade a zbytok vypustil. Zároveň som toto urobil aj na nádobe na mojom zánovnom kompresore a tak som využil čo najviac farby. O 24 hodín som urobil to isté s vrchnou poly farbou a nechal týždeň zatvrdnúť. Závity som nanovo prerezal a všetko zložil. Nádobu na vodu som ešte zvnútra navoskoval tekutým voskom aby sa vak neprilepoval na steny. Z kompresora nevypúšťam hrdzavú vodu a to ma teší. Ak by som kupoval ďalší kompresor, hneď by som to urobil na novej nádobe kým sa do nej nedostane olej...
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
Charon
Sponzor fora

31. 10. 2023, 8:04

shaolin píše: 31. 10. 2023, 6:55 Po zlých skúsenostiach s tlakovou nádobou na vodu s gumeným vnútorným vakom (ktorý po dvoch rokoch praskol a voda išla hrdzavá) som sa rozhodol pred inštaláciou nového vaku nádobu zvnútra ošetriť. Jedná sa o vodu na splachovanie a tak nebolo nutné moc riešiť druh farby.

Nádobu som vysušil, namiešal polyuretánovú farbu základnú a po utesnení všetkých otvorov som ju nalial do nádoby a tú som poprevaľoval aby sa dostala všade a zbytok vypustil. Zároveň som toto urobil aj na nádobe na mojom zánovnom kompresore a tak som využil čo najviac farby. O 24 hodín som urobil to isté s vrchnou poly farbou a nechal týždeň zatvrdnúť. Závity som nanovo prerezal a všetko zložil. Nádobu na vodu som ešte zvnútra navoskoval tekutým voskom aby sa vak neprilepoval na steny. Z kompresora nevypúšťam hrdzavú vodu a to ma teší. Ak by som kupoval ďalší kompresor, hneď by som to urobil na novej nádobe kým sa do nej nedostane olej...
No do ted jsem si myslel ze expanzka s vakem ma vodu ve vaku, ne v nádobě :mrgreen: Sice tam něco bude taky ale trocha
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
shaolin
dezinfo trol

31. 10. 2023, 8:31

Čo myslíš, kde sa dostane voda keď vak v zásobnej tlakovej nádobe praskne?
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
Charon
Sponzor fora

31. 10. 2023, 9:51

shaolin píše: 31. 10. 2023, 8:31 Čo myslíš, kde sa dostane voda keď vak v zásobnej tlakovej nádobe praskne?
Kdyz praskne vak vyhazuju celou expanzku, protoze zivotni zkusenost pravi, po oprave stejne nekde teče nebo aspoň kape :?
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
pafik

1. 11. 2023, 12:37

Takový škody ....
"Po nehodě se na silnici rozsypaly přepravní boxy a malé elektromotory"
Bez názvu.jpg
Milan199

1. 11. 2023, 3:00

Škoda je že "se neví" kam to vyvezou. Tohle už čeká jenom cesta do šmelcu.

Jinak škoda je co sežere tchýně.

Za Husáka se říkal vtípek jak děti mají vysvětlit rozdíl mezi škodou a tragédií :
Pepíček vysvětluje - Když mi spadne svačina do louže, tak je to škoda, ale není to tragédie.
Když umře soudruh prezident, tak je to tragédie, ale žádná škoda.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“