To mi hlava nebere toto
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Nokde neni receno, ze se musi skladovat jen "mechanicky" jako sam o sobe - tj. vysokotlake nebo kryogenni skladovani.
Muze se ukladat i v "chemicke" forme (hydridy), kde je vyzkum sice na zacatku a prekazkou muze byt trebas vaha - ale pro "stacionarni stroje", kde je vaha nutnosti - napr. pojizdne jeraby nebo "zvedace" (jako protizavazi) by to bylo dve mouchy jednou ranou ...
Vyzkum je na pocatku a ... kdo by cekal, ze na zacatku blbe (ti rozezrani vedci za delnicke prachy nevedi, co roupama delat) laboratorni blikani na rubinovy krystal skonci tim, cim se zivi dost lidi i tady na foru - laserovym rezanim zeleza a pod ...

Nemluve o tunelovani elektronu pres pofiderni PN prechod ... k cemu to proboha je ... to by spousta zdejsich hlasacu hlasala tak maximalne na pavlaci nebo v hospode a jejich vehlas by i tam koncil ...

Naposledy upravil(a) lapa dne 15. 11. 2023, 12:37, celkem upraveno 2 x.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
-
o elektrolyzéru jsem nejenom slyšel, ale dokonce (na rozdíl od řady diskutérů) ho i provozoval.lapa píše: ↑15. 11. 2023, 10:50To mi prijde jako ponekud zcestny argument ...
Historicky stejnej problem, jako vyroba kaucuku ... byl limitovany (prirodni - jak rozsahem, tak rychlosti produkce) zdroj a pak se objevil jiny zpusob vyroby ... a zacal boooom ...
O elektrolyze s vyuzitim solarni energie jsi jeste neslysel? Nechce se mi verit, ze ne.
Starší si totiž možná vzpomenou na kyslíkovodíkovou svářečku z USS.
No a překvapivě

Takže já osobně ty domácí

Protože tolik veselých zpráv, co pak bude večer v zprávách, těžko docílit jiným způsobem.
Dobrá zábava, vždy potěší.
Jediný blbý na tom je to, že je celkem jisté, kdo

Drobny detail je v tom, ze cena takto vyrobeneho vodiku je nekolikanasobne vyssi nez cena toho co se vyrabi z plynu.
Nejde jen o mizernou ucinnost elektolyzy, ale o spoustu dalsich nakladu typu ze se musi vyrabet z demi vody, nakladu na zkapalnovani, elekrolyzery jsou drahe a maji omezenou zivotnost, extremne drahe plnici stanice ktere maji malou kapacitou a pomale plneni (desitky minut) apod. Tyto a mnohe dalsi naklady ve srovnavani vodikovi nadsenci taktne opomijeji, stejne jako do ceny elektriny nezapocitavaji masivni dotace na solary, pripadne uvazuji nejake teoreticke ceny elektriny vyrobene nekde na pousti, kde ale zase chybi drobna malickost k vyrobe vodiku - voda

Jo jo, se vsim souhlasim, ale myslim si, ze pokud tam nejsou skutecne fyzikalni ( i chemie je jen fyzika, ale nad tou fyzikou) bariery, tak je to jen aktualnim stavem technicke/technologicke implementace a samozrejme zakladniho poznani.t256 píše: ↑15. 11. 2023, 12:55 Drobny detail je v tom, ze cena takto vyrobeneho vodiku je nekolikanasobne vyssi nez cena toho co se vyrabi z plynu.
Nejde jen o mizernou ucinnost elektolyzy, ale o spoustu dalsich nakladu typu ze se musi vyrabet z demi vody, nakladu na zkapalnovani, elekrolyzery jsou drahe a maji omezenou zivotnost, extremne drahe plnici stanice ktere maji malou kapacitou a pomale plneni (desitky minut) apod. Tyto a mnohe dalsi naklady ve srovnavani vodikovi nadsenci taktne opomijeji, stejne jako do ceny elektriny nezapocitavaji masivni dotace na solary, pripadne uvazuji nejake teoreticke ceny elektriny vyrobene nekde na pousti, kde ale zase chybi drobna malickost k vyrobe vodiku - voda![]()
Kdo by si pomyslel, ze bude mit solar na strese, relativne supervykonny pocitac v kapse a to sdruzujici i supervykonnou komunikaci atd atd ... obraz s vysokym rozlisenim na zdi (at jiz monitorove nebo promitane), telemedicinu, leky cilene zasahujici primo na miste problemu ...
Ad voda - nektere pouste jsou na hranici s morem (nebo v technicky male vzdalenosti ) - pokud je nutna sladka voda, co brani odsoleni ...
Neuvazuju aktualni stav, ale budouci vyvoj - viz moje prvni veta nahore.
Jinak bychom nemeli vubec nic - protoze to ted proste nejde ...
Ad masivni dotace na solary - mluvim o CR - staci se podivat na slozeni parlamentu (naseho) v dobe, kdy to mohl ovlivnit a svou cinnosti nebo naopak jeste lepe necinnosti (vse skryto za kouzelne souslovi "politicka vule") dosahl toho, co se stalo ...

Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
-
no, jestli se dá u toho konverzního cyklu vodíku něco zásadního
objevovat, to je otázkou (tím, nemyslím, že někteří včetně politiků konečně "objeví", co se ví už víc jak 100 let)
Abych některé "detaily"
ohledně chování vodíku při provozu, nemusel opisovat, dám akorát link. Čísla tam jsou, bez komentáře.
https://www.eurosolar.cz/rozdilne-pohle ... 43730.html

Abych některé "detaily"

https://www.eurosolar.cz/rozdilne-pohle ... 43730.html
Navrhuji zrušit patentový úřad, neboť vše podstatné již bylo objeveno a nelze očekávat nějaké další převratné objevy.

Spalování vodíku se vzduchem není vůbec ekologické,protože na rozdíl od spalovani s kyslíkem vzniká plno toxických látek.
Budoucnost vidím ve výrobě syntetických paliv. Dají se snadno skladovat a pro pohon aut rozhodně lepší než baterie. Je pouze otázka času kdy se výroba zlevní a masové rozšíří.
Budoucnost vidím ve výrobě syntetických paliv. Dají se snadno skladovat a pro pohon aut rozhodně lepší než baterie. Je pouze otázka času kdy se výroba zlevní a masové rozšíří.
Asi mi to moc lidí neuvěří ale jako mladej kluk jsem jezdil v TJ na dostihových koních
tak že budoucnost EU vidím v koňských spřeženích s análním katalizátorem pro omezení CO2 a náš podíl CO2 klesne na 4% ze současných asi 7%.
Už se těším jak na okraji EU budou tetky prodávat lístky do toho našeho ekologického skanzenu, a jak se s námi budou chtít asijští turisté fotit jako my s Indiány a s Amiši.

Už se těším jak na okraji EU budou tetky prodávat lístky do toho našeho ekologického skanzenu, a jak se s námi budou chtít asijští turisté fotit jako my s Indiány a s Amiši.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Abychom se neukvapili s tím vodíkem. Evropský parlament chce hlasováním navýšit Faradayovu konstantu, kvůli bateriím. Což se kříží s plány na snadnou elektrolýzu vodíku. Tak nevím, nevím.
Aleš Procháska
Dnes to z medii skoro vypada, ze cely automotive sazi jen na BEV, ale vodikove clanky jsou porad vyvijene a posledni dva roky se do nich i v EU a USA zase celkem investuje. Treba Daimler s Volvem udelali novy joint venture Cellcentric. Garrett (ex Honeywell turbo technologies) pokracuji s vyvojem fuel cell kompresoru apod. Neni to zdaleka tak mrtve jak by se mohlo navenek zdat.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Posli to piTomiovi, urcite se toho chyti ...
-
Kdysi (už na ZDŠ v chemií) jsem slyšel, že vzduch překvapivě

Obsahuje prý

Ty samý NOx co jsou ta smrtící

Což o to, ty NOx se taky dají nějak "vyřešit" - ale (opět překvapivě) není to ani jednoduché ani levné.
Řešením by mohlo být, kdyby si naši zelení soudruzi opět oživili učivo z chemie na ZDŠ a nebo se rovnou odstěhovali na nějakou planetu, kde je atmosféra pouze čistý kyslík.
Ten by to pak mimojiné s nima osobně elegantně vyřešil.
Odpověď jsem napsal přesně v duchu otázky.