Fergusonove CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
ferguson

21. 4. 2010, 6:27

Dávam do pozornosti link na video mojej mašinky.
http://www.youtube.com/watch?v=ndQYBNHBJRo

Ostatné info doplním neskor (pridam aj foto stroja), ale ak máte nejaké otázky, tak sa pýtajte.

Takže trochu som na toto zabudol. Čiže pokec som si požičal z diskusie, kde tento strojček predávam.
Zopár údajov:
os X-rozjazd 370mm, priemer vodiacej (nepodoprenej) tyče 16mm, dlžka tyče 600mm. Po nich behajú ložiská SKF 608 2Z.
os Y-rozjazd 240mm, priemer vodiacej (nepodoprenej) tyče 8mm, dlžka tyče 400mm. Po nich behajú klzné-duralové s teflónovým povrchom-ložiská.
os Z-rozjazd 110mm, vedenie som použil so šuflíkov (také provizórne guličkové vedenie )

na každej osi je jeden motor (od Kopi-ho). Mk je cca 0,5-0,7Nm odhadom. Spojky som vyrobil z modrej hadice na Acetylén s výpletom. Pohybové skrutky sú M12 a pravdupovediac ich odporúčam vymeniť, lebo stoja za veľké tudle. Sú krivé a nepresné. Pri vyšších rýchlostiach sa niekedy (čím rýchlejšie tým častejšie) zadrhávajú a zasekávajú.
Dosahované rýchlosti sú cca 200-300mm/min. Viem, že je to dosť málo, ale to kvoli tým záv. tyčiam. A majú stúpanie len 1,75mm/ot.
Na osi X a Y sú energetiské reťaze typ SR300 od firmy LappKabel a 18 žilové, tienené, flexibilné káble od rovnakeho vyrobcu. Ešte mám aj jednu krátku (cca 15 cm) reťaz na Z os, ale ja som to nevyužil a nie je namontovaná.
základom celého stroja je 40mm melaminka (drevotrieska, MDF alebo čo to je. To čo sa dáva na kuchynské linky).

No a nejake tie obrazky.
Přílohy
A takto to vyzeralo na súťaži.
A takto to vyzeralo na súťaži.
Foto v exteriéri
Foto v exteriéri
Takto to dopadlo. Tá podobnosť s modelom ma niekedy až udivuje...
Takto to dopadlo. Tá podobnosť s modelom ma niekedy až udivuje...
Podla tohto sa to vyrabalo. Pravdaze v skutocnosti su tam aj skrutky vsade :-)
Podla tohto sa to vyrabalo. Pravdaze v skutocnosti su tam aj skrutky vsade :-)
Naposledy upravil(a) ferguson dne 31. 5. 2010, 6:35, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“