" výroba " G-kódů

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
JooH

4. 11. 2007, 7:25

Zdravím,
pročítal jsem si diskuzi a nějak jsem nenašel odpověď na pro mě zásadní otázku :lol: , jak vytvořit vlastní G-kód. Teď jsem se tu sice četl že se to nějak importuje z Corelu, ale nechápu jak se v Corelu dá vytvořit něco 3D. Poradíte mi jak na to? děkuju ;-)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

4. 11. 2007, 7:56

Ahoj,

G-kod seznam instrukci pro Stroj rizeny pocitacem.

Se neimportuje :D

Za 1.
Je potreba v programu na kresleni (CAD) nakreslit dilec ktery se bude vyrabet, muze byt 2D i 3D.
Obrysove kontury pro tvar . krivky , cary , kruznice body pro vrtani.
A nebo primo 3D model.

Za 2.
Se kresba prenese do programu pro tvorbu G-KODU (CAM) , kde se dle potreby voli technologie obrobeni, vyberou se prislusne nastroje , zvoli se typ materialu a vypocitaji rezne podminky.

nektere programy slouzi pouze pro kresleni , jak jsem psal jsou to CAMY (napr . Autocad, Solidworks, Corel) a nektere jsou pouze CAMY.

Jsou ale i programy co maji obe tyto veci integrovane a prechodem mezi nimi lze Real time menit v CAmu parametry kresby Cad, )coz je nekdy k nezaplaceni(

Hotova technologie v CAMU se musi prohnat pres tzv. POSTpROCESOR, coz je seznam instrukci , ktere upravuji vystup kodu pro DANY stroj , protoze G-kod ISO je sice normalizovany , ale co system a vyrobce stroje , to odlisnost. Co specialni nebo nestandartni stroj , to specialni funkce.
a nebo mi nekdy pripadne , ze to vyrobci stroju delaji naschval aby byla vetsi legrace.

priklady Cad/Cam programu:

http://www.artcam.com/
http://www.3epraha.cz/surfcam/index.php
http://www.edgecam.cz/
http://www.solidcam.cz/
a mnoho dalsich

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
JooH

4. 11. 2007, 10:03

Děkuju za vysvětlení, teď mám alespoň představu, jak to funguje... Ale ještě konkrétní dotaz =) Mám Mach3 a ArtCam je to tedy vše co potřebuji? nebo co je ještě ten postprocesor...?
HANESEK

5. 11. 2007, 7:51

Zdarec JooH,
Pokud máš ArtCam a Mach3 víc nepotřebuješ. :wink:
V ArtCamu vytvoříš nějaký dílec,kapsu,reliéf,cokoli(to je ten CAD)potom přepneš do nástrojů tam vygeneruješ dráhu nástroje(to je ten CAM).Pak dáš uložit nástrojové dráhy,v zobrazené tabulce dole vybereš v seznamu jaký typ postprocesoru potřebuješ.
Vytvoří se ti soubor který načteš v Machu.

Ať se dílo daří Hanesek :D
JooH

5. 11. 2007, 8:19

můžeš mi prosím tě napsat, kde přesně najdu to uložení té dráhy nástroje... já to tam hledal a nikde nenašel... Děkuju ;-)
JooH

5. 11. 2007, 9:39

teď už jsem to našel ale našel se nový problém... v jakém formátu to mám exportovat?? je tam nějaký pro mach2 ( v mm )...ten by měl být nejlepší, ne? Ale když ho nahraju v Mach3 tak se mi zastaví na 3 řádku... jak na to?
HANESEK

5. 11. 2007, 10:22

Na tom 3 řádku se ti zastaví při načítání souboru?
Zkoušel jsem to uložit v Mach2 mm a načetlo to bez problému a simulace taky v poho,na fóru artcamu byl na to dotaz a postp.Mach2 by měl fungovat v poho i na Mach3
Zkus to uložit v postp. G-CODE (mm) *.tap

Hanesek
JooH

5. 11. 2007, 10:52

při načítání ne, při spouštění programu ( jako G-kodu )... ale vyzkouším ještě ten formát jak si psal a dám vědět...
andy555

5. 11. 2007, 1:05

Zastavi sa ti preto na 3 riadku, lebo tam je pravdepodobne toto: M3 S????? , a teda program caka na spustenie vretena, tak ze bud ten riadok cely vymaz (klikni na "Edit G-kod"), alebo vpravo v strede v zakladnom prostredi Machu3 odklikni nieco co blika na zlto... teraz uz neviem presne co to je..
bebeno28

28. 11. 2013, 2:20

Ahojte, chcel by som vás poprosiť o radu.
ked si vytvorím návrh obrobku v programe Alibre Design, aký program mi odporučíte v ktorom by som vygeneroval G-kód pre 3osú frézu, na ktorej je program MAch3?

ďakujem za odpovede.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“