Tak brother už je v kopě a dolaďuju poslední detaily.
Mám problém s ATC. Výměna funguje následovně: natočí se kolotoč, vysune se kapsa s novým nástrojem, ruka přehodí nástroj z kapsy do vřetena a starý nástroj zajede do zásobníku. Problém je s rukou, resp. s jejím zastavením. Rukou otáčí motor z brzdou a převodovkou. na jednu otočku na výstupu převodovky se udělá jedna výměna. Motor a brzda jsou ovládané jedním relátkem (když zapnu motor, brzda se odepne a obráceně). Polohu ruky snímá indukční snímač který snímá neutrální polohu. Výměna je tedy v následující sekvenci: natočení kolotoče a zároveň napolohování vřetene, vysunutí kapsy ze zásobníku, sepne se relé otáčení ruky a čekám na signál od indukčního snímače. V momentě kdy snímač chytne mezeru tak se vypne relátko. Indukčák i relátko jsou připojené k mese. Celé to trvá asi tak vteřinu
Problém je v tom že to občas přejede tu ideální polohu a kleště ruky pak kolidují s vřetenovými kameny (libovka!). Zkoušel jsem upravit plech který snímá polohu, aby motor zastavoval dřív, ale není to uplně stoprocentní. Občas, nenašel jsem v tom žádnou souvislost, to prostě přejede.
Indukční snímač je nový. Možná je chyba v brzdě motoru, je už taková dost jetá, hlavně je docela slabá. Dá se to nějak napravit ?
Dále je problém s vřetenem. Přijde mi že je to docela bolest všech starších brotherů. Kužel je vymačkaný, nástroj sedí tak na půlce a na konci kužele háže desetinu. Poptával jsem nové vřeteno, ale je dražší než celý stroj. Přebrousit dutinu nepřichází v úvahu, nástroj už hlouběji jít nemůže. Taky je to docela drobotina, kužel BT 15. Je nějaká jiná možnost než výroba nového vřetene?