Zrovna tu řešíme takový menší oříšek.
Mám tu kluky co vyrábějí tvarové karbonové polotovary. Z technologických i finančních důvodů si nechávají udělat formu na CNC mašině, která je obvykle originálem tvaru, nikoli kopytem. A z této formy si teprve obtisknou kopyto, a podle toho kopyta pak sekají odlitky výsledného produktu.
Jenže - ten výsledný produkt potřebují oříznout po obvodě, a jelikož je to patvar, vyfrézoval jsem si na to uchycovací přípravek, prostě defacto zas kopyto, podle stále stejného modelu se kterým se pracuje.
Jenže po vyfrézování je to moje kopyto na 1m cca o 3mm menší. Áka - rozměr na mým vyfrézovaným kopytu sedí, 1 metr je 1 metr, ale když se do toho snažím posadit ten obrobek, tak mi tam nevleze, obrobek je na delší straně o 3mm delší (!!!)

Podezírám že mají švihlé to jejich kopyto, co si vyrobili podle formy originálu, nebo i přímo ten originál je blbě vyfrézovanej. Ale ten dělala dospělá mašina, tomu se mi nechce úplně věřit. A že by byl ten čínský kuličkáč co tu mám na mašině mimo o 3mm na metru se mi nechce úplně věřit, zvlášť když mi to podle měření cca sedí (opravdu nemám přesný metrový etalon, ale 400mm je opravdu 400mm).
Tak kde by to mohlo vznikat? Do procesu kopyt a odlitků vstupuje vysoká teplota (pryskyřice se vytvrzuje v peci a přetlaku), není někde na vině ona? Ale to by se přece zas po vychladnutí všechno vrátilo na svůj rozměr, ne?