Dobrý den
Rád bych si přečetl Vaše názory na předělávku horizontální frézky na NC mašinu. Frézka má rybinové vedení, to bych ponechal v ose "z" a v ose "x,y" nahradil kuličkovým lineárním vedením. Na obrázku viditelnou univerzálku bych sundal a horizontální vřeteno vůbec nepoužíval, i když mi napadá to využít jako NC soustruh pro kratší kusy. Do obrázku jsem přimaloval stabilní vertikální vřeteno. Takže ve výsledku by to byla konzolová frézka.
Obavu mám z osy "z". S celým křížovým stolem v ose "z" mi cvičí trapézový šroub, pohyb od ručního kola se zřejmě přenáší přes šnekový převod nebo kuželová kola. Dále pohybový šroub je na pevno a otáčí se pohybová matice. Je mi jasné, že pohyb v "z" bude už z principu s vůlí, tak mi napadá možnost použít nějakou zpětnou vazbu z odměřování. Další možnost je ponechat osu "z" tak jak je a udělat z toho jen 2,5 obrábění.
Děkuji předem za jakýkoliv názor.
Předělávka horizontální frézky
Dalsi moznost je nechat Z-tko tak jak je a udelat vreteno s ovladanou pinolou cca 100mm a tu pouzit jako rizenou Z-osu.Puvodnim zetkem si jen nastavis hrubou vysku.
K přestavbě nedošlo, dostal jsem se levně k vyřazenému malému CNC a to jsem přestavěl. Tuhle frézku pořád mám a používám ji pro soustružení a jako dlabačku. Kdyby došlo k přestavbě, tak bych volil Pupákovu variantu.