linearni posun 40um rozliseni

Odpovědět
JencekSF

27. 1. 2010, 3:50

Resim problem,

potrebuji dve tyce a na nich hybat platformou, ktera vazi cca 2kg.

jeden krok v ose znamena posun o 40um co doporucite? koupil jsem dve tyce k nim kulickove sety a problem zni, ze se to pekne nepohybuje, ale poskakuje (proste to na tech tycich nejezdi dostatecne hladce)

platforma je na kazde strane jinak tezka, takze odpada kolejnickove vedeni. musi to byt idealne rovnobezne s podkladem.

nebo pri tahani remenici odpadne poskakovací pohyb, který vzniká při pohybu rukou? Krokový motor má krouťák veliký, tam bych problém neviděl, jistý problém může vznikat v napínání řemene.

Nekoupil jsem snad źádné šunty, ale komplet novou sadu za 5kKč.
Upozorním, že jsem strojař/nestrojař.

Jednoduché uzavřené provedení compact
kuličkové pouzdro KH
AGC-12-C

tak výše uvedený lineární set se mi na těch tyčích hýbe.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2010, 12:52

To bude tím, že je to nové, nezaběhnuté, a je tam vazelína, která to trochu brzí. Takže je možné, že když dáš tyč svisle, ložisko po ní vlastní váhou ani nesjede. Pohon "rukou" je pro tyto účely dosti nevhodný :-) Jakmile to bude hnané motorem, bude to v pohodě. Řemen musí být ideálně napnutý - aby nebyla vůle, ale aby nebyl přepnutý, mohl by tím trpět.
Petr Spáčil
J0hny

29. 1. 2010, 7:10

JencekSF píše:...
platforma je na kazde strane jinak tezka, takze odpada kolejnickove vedeni. musi to byt idealne rovnobezne s podkladem...
Jakto ze nejde pouzit ? No je fakt ze ulozenie kolajniciek by trebalo zrovnat na bruske. Si myslim... ked to je predpete, tak to poskakovat na remeni bude furt, kym sa z guliciek nestanu idealne gulicky, namaze riedkym olejom, a gulicky nebudu do nicoho narazat/hladky plynuly chod. Inac by to chcelo predpete matky gulickovej sruby, male stupanie, bez remena, a tlacit gulickam kazdu hodinu mililiter vhodneho oleja.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
JencekSF

9. 5. 2010, 5:15

zakopany pes byl v domečcích, pouzdra byla v domečcích vlisována a díky výrobním tolerancím se velmi špatně domečky pohybovaly.

pouzdra byla vyměněna za ty, které se do domečku vsunují a jistí segrovkami a vše chodí jak po másle.

závitové tyče bych příště už také použil místo ozubených řemenů... no tak příště :)
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“