Ahoj, mám malý soustruh MN80 a řeším trabl se kterým už nevím co s tím. Soustruh mi soustruží do kuželu.
- Lože mám v rámci možností ustavené.
- Souosost vřetene a lože jsem kontroloval kontrolním trnem. Na 180mm trnu je z boku odchylka tak 1/2 stovky, z vrchu necelá stovka.
- Ale při soustružení letmo s vysunutím cca 50mm, průměru 18mm pozoruji kuželovitost 0,02mm na průměru.
Nemáte někdo nápad co z kontrolovat atp.?
Díky, Pavel
Soustružení “kuželu”
To ti proste tie dve stovky odtlačí rezný odpor. Nič nie je dokonale tuhé, niečo spraví vôľa vo vretene, niečo deformácia obrobku, aj vretena. Keď si všimneš ako ďaleko je koniec obrobku od predného ložiska vretena, tak to neni zase taká tragédia. Také veci sa už podopierajú hrotom. Ak máš zadný nožový držiak, skús doň upnúť nôž, a za rovnakých podmienok to pretočiť, výsledok by mal byť rovnaký
Co to je za obráběný materiál a jaký máš plátek // případně geometrii ostří //.
Velice pravděpodobně se ti to odtlačuje // jak už ti tady psali //. Zkus beze změny průměru soustružit podélným posuvem zpátky // ke koníku //. Asi ti to bude ještě něco "brát".
Velice pravděpodobně se ti to odtlačuje // jak už ti tady psali //. Zkus beze změny průměru soustružit podélným posuvem zpátky // ke koníku //. Asi ti to bude ještě něco "brát".
Děje se mi to různě. Teď naposledy jsem obráběl mosaz, k té byl i ten zmíněný průměr a délka. Plátek jsem měl CCMT06 s radiusem 0.2, leštěný na hliník s pozitivní grometrií. Přesné označení už nevím. Když vezmu 2mm na průměru, trošku to zpětně něco vezme. Když vezmu 0,4mm na průměru zpětně to nevezme nic.
-
- Kontaktovat uživatele:
A skusal si aj taku srandu ze na upnuty, stiahnuty priemer das na konci hodinky a zatlacis jemne prstom? Ono na tu stotinku asi moc sily nebude treba...
A este ak mas tosku vymackane sklucovadlo/celuste tak o to viac...
A este ak mas tosku vymackane sklucovadlo/celuste tak o to viac...
-
Plátky na hliník s pozitívnou geometriou zrovna na mosadz nemusia byť úplne najlepšia voľba. Ak je tám mosadz automatová, celkom to ide, ale ak nie, plátok má tendenciu "ťahať" materiál. Rovnako ako keď vŕtaš mosadz obyčajným vrtákom. A to môže byť dôvod kuželovitosti. Nedávno som takým plátkom obrábal nejakú mosadznú tyč a skončilo to nielen blbým priemerom, ale nakoniec aj ulomeným hrotom plátku jak sa to kúsalo.
Skús niekoľkokrát osústružiť nejakú hliníkovú guľatinu, povedzme 20 mm tenkou špónou a uvidíš, čo ti to bude robiť.
Skús niekoľkokrát osústružiť nejakú hliníkovú guľatinu, povedzme 20 mm tenkou špónou a uvidíš, čo ti to bude robiť.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
-
- Kontaktovat uživatele:
Keby mu to tahal platok, tak ma vpredu mensi priemer, takze asi to nebude ono, ale to co pises je pravda samozrejmezverodoktor píše: ↑5. 5. 2024, 7:28 Plátky na hliník s pozitívnou geometriou zrovna na mosadz nemusia byť úplne najlepšia voľba. Ak je tám mosadz automatová, celkom to ide, ale ak nie, plátok má tendenciu "ťahať" materiál. Rovnako ako keď vŕtaš mosadz obyčajným vrtákom. A to môže byť dôvod kuželovitosti. Nedávno som takým plátkom obrábal nejakú mosadznú tyč a skončilo to nielen blbým priemerom, ale nakoniec aj ulomeným hrotom plátku jak sa to kúsalo.