Je toto normálne?

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2010, 6:57

Bob

Myslím, že mám - čeľuste sa zídu v strede, iba ak sú srávne nasadené - už viackrát sa mi to podarilo prehodiť, pretože číňan vyrazil čísla iba na čeľustiach, na hlave na hlave nie.

Golan
Pozriem, ale treba mi povedať, čo, prípadne kde je vreteník. idem googliť. :oops:
Počas práce s CNC možno fajčiť...
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2010, 8:15

Nemáš něco vzadu mezi ložem a koníkem? Šponu nebo něco jiného co ti naklání koník směrem dolů.
Zdenek Valter

9. 5. 2010, 9:16

Jestli máš nějaký hrot nebo třeba 2 mm pletací jehlici tak si ji upni do univerzály. naproti tomu dej hrot do pinoly.

Tu hlavu protoč - zkus nám pak říct cos viděl.
Očekával bych dva výsledky:

Pokud hrot v univerzále krouží okolo hrotu pinoly - pak máš blbě čelisti

Pokud zůstává při otáčení ve stejné poloze vůči hrotu pinoly - pak je pinola vůči ose vřetene mimo.
golansk

9. 5. 2010, 9:37

vretenik na lozku drzia 4 skrutky dve pri hlave a dve pri remenici skus pozret ci ich mas dotiahnute
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2010, 11:16

Síce som to napísal na začiatku, ale ešte raz:
1. čeľuste sú v poriadku - keď sa hlava točí - to, čo je upnuté, nekmitá, je v osi hlavy.
2. 2 roky to bolo v poriadku - nože s "rukoväťou" 16x16 boli svojím ostrím presne v osi hlavy, resp. v osi obrobku.
Koník rovnako.
3. Teraz je stav taký, že os hlavy proti koníku je cca o 3mm vyššie a oproti nožom tiež.

Pre mňa je nepochopiteľné, ako sa to mohlo pohnúť a hlavne kde. Poprechádzal som hádam všetky skrutky a matice, ale nenašiel som nič uvoľnené. Ten vreteník ešte pozriem, ale myslím, že ani ten nie je uvoľnený.

Asi budem musiť nájsť niekoho, kto sa v tom vyzná, aby sa na to prišiel pozrieť. Osobne si myslím, že to bude nejaká blbosť, ktorú strojár odhalí za pár sekúnd. Je tu niekto od Michaloviec, komu by sa chcelo na to pozrieť?
Alebo - má niekto od tohto sústruhu manuál? ja som k nemu nemal žiadny papier, obrazok... Bol by som zaviazaný z akópiu, ak vôbec existuje. Je to tento typ http://www.wetra.sk/ae4s37m.html
audina

9. 5. 2010, 12:04

k tym skrutkam čo držia vretenik je nanič pristup mam podobny sustruh musel som ho skoro cely porozoberať vpredu zavadzia zavitova tyč posuvu a vzadu elektromotor , určite budu tie skrutky uvolnene. skus sa zaprieť za vreteno zhora či sa nehne k lôži
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2010, 12:16

Nevím jak je to u tebe, ale vřeteník bývá většinou přišroubován přímo na loži. Neměla by tam být mezera.
Přílohy
1.jpg
Zdenek Valter

9. 5. 2010, 12:56

kalin.oleg píše:Síce som to napísal na začiatku, ale ešte raz:
1. čeľuste sú v poriadku - keď sa hlava točí - to, čo je upnuté, nekmitá, je v osi hlavy.
2. 2 roky to bolo v poriadku - nože s "rukoväťou" 16x16 boli svojím ostrím presne v osi hlavy, resp. v osi obrobku.
Koník rovnako.
3. Teraz je stav taký, že os hlavy proti koníku je cca o 3mm vyššie a oproti nožom tiež.

Pre mňa je nepochopiteľné, ako sa to mohlo pohnúť a hlavne kde. Poprechádzal som hádam všetky skrutky a matice, ale nenašiel som nič uvoľnené. Ten vreteník ešte pozriem, ale myslím, že ani ten nie je uvoľnený.

Asi budem musiť nájsť niekoho, kto sa v tom vyzná, aby sa na to prišiel pozrieť. Osobne si myslím, že to bude nejaká blbosť, ktorú strojár odhalí za pár sekúnd. Je tu niekto od Michaloviec, komu by sa chcelo na to pozrieť?
Alebo - má niekto od tohto sústruhu manuál? ja som k nemu nemal žiadny papier, obrazok... Bol by som zaviazaný z akópiu, ak vôbec existuje. Je to tento typ http://www.wetra.sk/ae4s37m.html
To je celkem běžný typ Asist - měl a snad ještě ho má i krutor.

Zkus i to co radí audina.
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2010, 3:12

Jova to trafil - mám tam medzeru zhruba 2-3mm. To bude asi ono. Zajtra na to huknem. Krutor sa snáď po víkende ukáže, asi preháňa terénneho tátoša po lúkach.
golansk

9. 5. 2010, 3:55

super chyba odhalena....
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2010, 7:05

kalin.oleg píše:Krutor sa snáď po víkende ukáže, asi preháňa terénneho tátoša po lúkach.
Ty jsi BigBrother, ne? Máš pravdu, o víkendu jsem byl na závodech v Karlovicích.
Ale k věci - tento soustruh už několik let předělávám na CNC. Mechanicky to mám hotové, ještě elektrika, krytování a rozjet to.
Pokud budu vědět, tak případné otázky rád zodpovím.
Petr Spáčil
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2010, 7:23

Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí sa snažili pomôcť, trafil to, ako som už bol písal, jova. Bola tam uvoľnená skrutka M8, ku ktorej bol naozaj blbý prístup, ale podarilo sa mi ju dotiahnuť a všetko je opäť v osi...

Krutor
Bol by som vďačný za naskenovaný manuál, ak ho máš. prestavbu na CNC z tohto neplánujem.
petr213

13. 5. 2010, 10:23

Ahoj,
ja som práve tie neprístupné skrutky pri celkoné rozborke vyhodil a do vreteníku som naskrutkoval kus závitové tyče. Takto upravený vreteník je dotiahnutý normálně maticami prístupnými klúčom aj bez celkové rozborky.
Peter
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“