fotovoltaické panely
Moderátor: sysel
Zdravím protože se nevyznám v elektrice modelový příklad dejme tomu panely cca 3kw uvažuji ostrovní připojení kdybych na to chtěl napojit např. bojler na ohřev vody nebo klasický plotýnkový vařič no prostě spotřebiče co mají blbou topnou spirálu .Pochopil jsem panely na výstupu 36 voltů takže to chce nějaký měnič na 220 v. Díval jsem se na netu ale moc se v tom neorientuji stačilo by něco obyč nebo musí na to blbé připojení být hyper super měnič?
Když to chceš jenom pálit ve spirále, tak nejjednodušší je poskládat panely do série, aby měly +/- 230V (takže ve tvém případě 6ks) a pořídit měnič, co z toho udělá hranatou střídu (vlastně jenom +/0/-). Je jich víc Oplocký, MARKO, Volt, Kerberos. A pak už hřeješ. 

- LukasGunther
- Kontaktovat uživatele:
https://www.gladiatools.cz
OPRAVY HYDRAULICKÝCH ČERPADEL A HYDROMOTORŮ
No me by jen zajimalo jestli tyhle vsechny elektronicke bazmeky z čajny maji schvaleni pro eu, teda jestli to nekdy videlo nejakou zkušebnu...
Moje zkusenosti prave s tipou jsou tristí, dat si to sobe do baraku, ok, moje riziko ze prijedou hasici, dat to zakaznikovi, nesmysl. Resite to?
Moje zkusenosti prave s tipou jsou tristí, dat si to sobe do baraku, ok, moje riziko ze prijedou hasici, dat to zakaznikovi, nesmysl. Resite to?
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Osobne jsem se pred casem dostal k velice levnym panelum, ale prave z duvodu rizika jsem se na to vyprnul. Prijde nejake krupobiti, vitr, v zime to poskodi led apod a je problem. Taky je treba zvazit, ze pri zasahu blesku je mnohem vetsi pravdepodobnost, ze si oddelas elektroniku nez kdyz mas na strese jen hromosvod.
- LukasGunther
- Kontaktovat uživatele:
Máme 4 panely na Jih SWISS Solar 500Wp. Zbylé dva panely nám jdou do solax X1 která napájí jednu fázi. Nešlo to nějak spustit tak nám tam namontovali ten modrý střídač nebo co to je.
https://www.gladiatools.cz
Díky za info.LukasGunther píše: ↑4. 6. 2024, 8:46 Máme 4 panely na Jih SWISS Solar 500Wp. Zbylé dva panely nám jdou do solax X1 která napájí jednu fázi. Nešlo to nějak spustit tak nám tam namontovali ten modrý střídač nebo co to je.
Pár technickejch připomínek. Běžnej obyč 1f bojler má příkon cca 2kW, tedy proud je někde okolo 10A. Pokud jenom měnič a FV panely, měly by dát alespoň těch 10A. Ovšem potřebujeme i těch cca 200V, tedy měnič s MPPT vstupem, což Lukášova instalace splňuje. Ovšem panelů by tam mělo být docela dost, alespoň 4kousky s 50V výstupem. Stačí trochu po mrakem a je z 200V na panelech půlka a pak už moc netopíš. Překvapivě je mnohem účinnější klasické soláro na kapalinu. Mě už funguje cca 15 let naprosto bezúdržbově a ve strovnáním s FV (kterou mám vedle) je násobně výkonější. FV je moderní, ceny jdou dolů a kvalita trošku stoupá, ale základem je tomu docela dost rozumět a orientovat se v problematice celkově.
Ak ti barák zasiahne blesk, tak budeš rád, ak odíde len elektronika. Bleskozvod zachráni akurát tak hrubú stavbu a ak budeš mať šťastie, tak ti nevytrhá elektroinštalačné káble z omietky. Ľudia nemajú predstavu o tom, čo dokáže priamy úder blesku.Taky je treba zvazit, ze pri zasahu blesku je mnohem vetsi pravdepodobnost, ze si oddelas elektroniku nez kdyz mas na strese jen hromosvod.