1. 7. 2024, 10:12
Potřebuju radu zkušenejších (jako slaboproudař stojím za prd).
Na mašině nahoře na panelu je k dispozici 24AC přímo z trafa mašiny.
Otáčkoměr sice může být napájen 24AC nebo DC, ale indukční snímač by na AC nefungoval.
Tzn. jsem toto napětí usměrnil graetzem, který měl na sobě i filtrační elektrolyt.
Tzn. jsem vyrobil DC napětí, ale po vyhlazení už je 32V DC. To už je mimo povolený rozsah otáčkoměru (12-24 AC/DC +-20%).
Takže abych toto napětí srazil dolů, tak jsem onen filtrační kondík vyhodil pryč. Bohužel asi zřejmě vlivem nevyfiltrovaného průběhu mi otáčkoměr ukazuje nesmysly - velmi vysoká čísla. Podotýkám, že frekvenčák na to nemá vliv, tyto blbiny mi ukazuje i když motor nejede a já se pokusím mu šroubovákem na snímači simulovat impulzy. Když impulzy nejdou, tak je otáčkoměr v klidu a ukazuje nulu.
Tzn. bych asi potřeboval ten fitrační kondenzátor vrátit zpět, ale chtělo by to snížit napětí.
Při DC napájení by měl podle datasheetu otáčkoměr brát max. 50mA + něco málo si vezme indukční snímač.
Vrazit za to usměrnění odpor? Velikost?
Jak velkou kapacitu by měl mít kondenzátor? Bylo tam 100uF 25V (takže zase s napětím mimo rozsah).
PS: při testování na stole na lab. zdroji to fugovalo na 1*
Naposledy upravil(a)
magi dne 1. 7. 2024, 10:21, celkem upraveno 1 x.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.