POM-C vady polotovarů

saano

6. 7. 2024, 10:52

Nějaká idea, zákulisní informace, ... :D

Nejaký ten rok robím pri extrúzií plastov. Materiál berieme od dvoch Nemeckých firiem a jednej Českej. Jedná sa o granuláty primárne , primárne s prímesov regranulátu , primárne s prímesov reciklátu....atď
Každý materiál sa správa inak , záleží aký je zvolený pomer daných látok. V dnešnej dobe sa šetrí na všetkom a potom to má dôsledky. Ale to je len jedna z mnohých možností. Každý plast je jedna chemická bomba a keď EU nejakú chemikáliu zakáže , prípadne továreň ktorá ju vyrába a z ekonomického hľadiska sa jej to už neopláca tak ju stopne. Potom ju samozrejme treba nahradiť pretože konečný materiál by bez nej nemal tie vlastnosti čo má mať. Samozrejme nikdy to už nebude ono a potom sa trápia spracovatelia.

Napríklad sa nám stalo že Nemecká firma ktorá nám granulát dodáva , mala nedostatok vyrobeného granulátu a tak stiahla granulát s Mexika kde má tiež svoju továreň. Ihneď po zavedení granulátu do extrúznej linky sme si všimli nezrovnalostí. Jednoducho kvalita výrobku bola úplne iná ako z predchádzajúcej várky. Kontaktovali sme dodávateľa a až pod hrozbou vrátenia 24ton granulátu späť priznal že to nešlo zo závodu v EU ale s Mexika. Nakoniec nám dali zľavu a spracovali sme to na inej linke a inom výrobku.
Veľmi záleží aj ako je granulát spracovaný , pri akých teplotách sa spracúva následne vytláča a hlavne akou rýchlosťou. Čím rýchlejšie linka ide tým aj kvalita je horšia.
Či už sa jedná o Indiu , Čínu , EU , východ alebo západ všade je to spracovanie +/- podobné ale nikdy nie rovnaké.
Neviem či ti to nejak pomôže k objasnení tvojho problému , každopádne takto to vo svete chodí.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2024, 12:46

Taky se přidám ... bohužel i já pozoruji zhoršující se kvalitu materiálů a je to všeobecné. Plasty, oceli, dural, atd ... koupit materiál co má kvalitu jako ten kupovaný cca 5-10 let zpět je doslova zázrak. Třeba automatový dural, který jsem nedávno koupil (prodejce se dušoval, že to je opravdu automatovka) je měkká sračka co se skoro nedá obrábět. Nebo určitý specifický polotovar ze zušlechtěné oceli co jsem skoro 15 let používal na vybrušované výrobky mi vloni přišel a bylo to doslova měkké bláto nesrovnatelné s materiálem nakoupeným od stejné firmy v letech 2012-1015. A tak by se dalo pokračovat ... jsme na cestě do průseru, ale na palubě Titanicu je stále ještě mejdan. Ale co čekat když firmy jsou plné skvělých manageros s minimem znalostí, kteří ve věku 33 let (6-8 let po VŠ) mají za sebou nejméně 4-5 pracovních pozic často v naprosto odlišných oborech, ale stále se takzvaně posouvají vpřed. Znalosti v jakémkoliv technickém oboru nelze pobrat cestováním za lepším platem a bonusy po různých firmách, to mi prostě v mých 60-ti nikdo nevymluví !!!!!!!!!!!!!!!!!!! :roll:
Naposledy upravil(a) Engineer dne 7. 7. 2024, 11:41, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2024, 6:09

Taky pozoruju a resil jsem par pruseru kvuli kvalite matrose
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Milan199

7. 7. 2024, 7:47

Kdysi jsem někde četl článek o kurvítkách. Autor docela trefně vyvozoval, že teorie o kurvítku // jednom // v každém výrobku je nesmysl. Všechny komponenty jsou postupně šizeny až životnost pouze mírně překročí záruční dobu.

U materiálů se to v poslední době dostalo na úroveň, kdy technologie zpracování a výsledné vlastnosti už nelze očekávat. Zpracovávám poměrně značné množství extrudovaných hliníkových profilů. Několik výrobků se dělá beze změn už řadu roků a je tedy možné porovnávat. Jde to do řiti !
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2024, 9:39

Kdyz tu Kuna kdysi resil nekvalitu polotovaru pro vyrobu hlavnoviny regoval jsem ze mozna nakupuje nejak low cost a to je mozna duvod. V te dobe jsme na nejake podobne narocne projekty kupovali svedsko atd. a jeste to slo. Dnes zacinam pochyby ze je jeste sance.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Habešan
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2024, 9:56

Měli by si všichni povinně přečíst Ocelové město, aby se dozvěděli, proč byla ocel ze Stahlstadtu nejlepší na světě !
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
hastroha

7. 7. 2024, 11:21

POM-C je poslední roky čím dál více nekvalitní , ale také záleží od kterého výrobce jej berete . A to nemluvím jen o POM-C , ale také PE , PVC , PVDF , PMMA , PTFE (tzv. teflon) atd.
Co ted vyrábím z POM-C natur , mám mat. od 3 výrobců. I vzhledově jiné . Jak obrobím jeden druh mat. musím celý program překopat , abych docílil stejného výsledku , od jiného výrobce .

To , že děláte nějaké válečky a ony se po vychladnutí zkroutí, je zcela jasné proč ! S tím se setkáváme běžně . Je to jednoduché řešení .
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2024, 1:00

hastroha píše: 7. 7. 2024, 11:21Je to jednoduché řešení .
Jestli máš jednoduché řešení, tak pošleme poptávku :-) Už jsme u vás víckrát něco vyráběli, tak můžem klidně znova :D
Aleš Procháska
hastroha

7. 7. 2024, 2:59

prochaska píše: 7. 7. 2024, 1:00
hastroha píše: 7. 7. 2024, 11:21Je to jednoduché řešení .
Jestli máš jednoduché řešení, tak pošleme poptávku :-) Už jsme u vás víckrát něco vyráběli, tak můžem klidně znova :D
Výkres by se našel ?

Poptávku poslat můžete, neviděl bych v tom problém
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“