Ahojte,
dnes som nakábloval frézku a poskúšal, či elektrické rozvody fungujú ako majú. Síce fungujú, ale...
Rozvodnica je osadená 3 bakelitovými stykačmi, ktoré značne pri zopnutí vrčia. To by som nepokladal za zásadne zlé a neobvyklé, ale intenzita brumu sa výrazne mení od zapnutia k zapnutiu. Niekedy ich nieje skoro ani počuť, potom vypnem hlavný vypínač, zapnem a vrčí o dušu.
Je to mechanická záležitosť podľa toho ako pritiahne kotvu, alebo to môže súvisieť so zaoxidovanými kontaktami?
(fréza nebola dlhú dobu ideálne skladovaná, nejaká oxidácia a špina tam zrejme bude)
Cievka stykačov je živená 24V AC, ktoré ide cez kaskádu pomocných kontaktov motorových ochrán a aj pomocných kontaktov stykačov.
Je na to nejaký vhodný "liek", alebo treba stykače pomeniť za nové? (To sa mi moc nechce ak to nieje nevyhnutné, bude treba vrtať nové diery, nebudú pasovať, bude to stáť peniaze... Proste s tým bude nejaké to sranie).
Ďakujem, Andrej.
Vrčiace stykače - rozvádzač frézky FN25
-
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš jedině zkusit vyndat stykač, rozebrat ho (vycvaknout ty dva stahovací plechy na boku) a zkontrolovat jak vypadají dosedací plochy toho elektromagnetu. Měly by být lesklé a čisté. Na boku těch plechů elektromagnetu, by měly být měděné závity, tak mrkni ještě na ty, zda jsou v pořádku. Typuju, že ty plochy zrezly a nedosedají čistě na sebe.
ty tepelné ochrany, jak už jsou staré, dost blbnou, zkus nastavit větší proud na nich, pokud tedy přes ně jde proud do cívek stykačů. Podobný problém jsem měl na brusce, všechno fungovalo, po nějaké době cca 20 min. se motor přestal točit, kontrolky pohasly, ale úplně nezhasly. Vyřešil jsem to nastavením většího proudu na ochraně.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Jak už bylo napsáno, všechno je nečistotama v jádrech stykačů. RP stovkám nemá smysl dávat zbytešně velké proudy, nové krabicovky jsou často po 20-50 kč po burzách. Lidé co je nakradli a následně prodávají a ani netuší k čemu to je.