Plotostřih, jehlová ložiska

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
celeron

13. 8. 2024, 6:25

Dnes jsem zkoušel plotostřihem zarovnat tvůje. Plotostřih si s tím nějak nevěděl rady, tak jsem vymontoval lišty a odvezl kámošovi na magnetku aby je líznul po ploše. Mezi tím jsem kouknul na zbytek a našel jsem problém. Elektromotor má šnekovej převod do kola průměru 68 mm a na tomhle kole jsou zkolíkovaný dva excentry co střídavě tahají za obě střihací lišty. Kolo se točí na hřídelce 6 mm zastříknutý do plast tělesa převodovky. A v kole je zalisovaný jehlový pouzdro 6/10 mm šířka 8 mm. No a to kolo se v jehlovým ložisku kejve natolik, že šnek začíná vyskakovat z ozubení na kole. Měřil jsem hřídelku zda není projetá, není, po celé dýlce má digišuplérou 5,98 mm.
Mám dotaz, ty jehlový pozdra jsou tak mizerný, že se za pár hodin vyběhají? Nebo to je taky domrvená konstrukce, pouzdro dlouhý 8 mm v kole, který má s excentry šířku 13 mm?
Díval jsem se na několik dodavatelů a tenhle rozměr jehlových pouzder je jen v šířce 8 a 9 mm.
Nebylo by lepší to kolo a excentry protočit díru na průměr 12 mm a osadit jehlový ložisko bez vnitřního kroužku? Ty se dají sehnat široký 12 mm a určitě by to bylo lepší než jehlový pouzdro široký jen 8 mm. Navíc ložiska mají proti pouzdrům mnohem tvrdší kroužky a tím i násobnou životnost.
Nebo se na to vykašlat a udělat do toho bronzový nebo alkamitový futýrko 6/10 široký 12 mm?
Díky za případný rady.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“