VFD HY02D223B pripojenie k E-stop obvodu

Odpovědět
SpdSK

6. 9. 2024, 9:50

Ahoj, moja otazka bude mozno pre znalcov banalna... Potrebujem pripojit menic k stroju tak aby pri akejkovek chybe menica/vretena zastavilo cely stroj.
Prosim o radu do ktorych svoriek ak je to vobec mozne VFD pripojit E-stop obvod ktory je napajany 24V z externeho zdroja. Doteraz som mal VFD ktory nemal 24V zdroj pre ovladacie obvody a mal "iba" jeden vstup a vystup rele s moznostou NO a NC... tam nebolo moc co spekulovat... vsetko fungovalo ako malo.
Novy menic HY02D223B ma vystupov viac... navyse aj s napätim... Prikladam obrazok schemy noveho menica aj s zakruzkovanymi podla mojho pohladu moznostami pripojenia. Vedeli by ste mi niekto poradit ako to mam zapojit? Ak treba nejake doplnujuce informacie odomna, napiste a ja zistim napisem co bude treba. Cely manual VFD je aj tu na fore, pre jednoduchost prilozim sem link.
viewtopic.php?t=45806
Přílohy
FVD schema.jpeg
Jiří M

7. 9. 2024, 9:09

Výstupy jsou optický oddělený OC "otevřený kolektor". To je ideální pro připojení vstupů procesoru.. 24V je maximální napětí (když je výstup rozepnutý) a 100mA je maximální proud (v sepnutém stavu) co ten spínač snese! Ale musí fungovat i s 1,7; 3,3V... logikou, protože spíná proti GND (ukostřuje signál) a v sepnutém stavu je mezi kontakty DRV a DCM, nebo UPF DCM max 0,7V.
Relé je asi jasný. :wink:
SpdSK

8. 9. 2024, 8:58

Dakujem za vysvetlenie funkcnosti, nie som elektrikar ale iba co sa elektriky tyka uzivatel. Preto potrebujem napisat "po lopate" co kam mam dat. Mam sice v dosahu 3 elektrikarov no ani jeden by s tym nepohol. Zapoja mi privod a motor....tento ukon zvladnem aj ja.

Mam obvod so 4ks E-stop spinacov, zapojeny tak ze ak stlacim ktorykolvek "hribik" obvod sa prerusi, riadiaca jednotka zaregistruje prerusenie obvodu a softwarovo stroj zastavi. Nie je to urobene tak ze sa prerusi dodavka alektriky do stroja a tym stroj zastavi. Krokove motory zostanu pod napätim a drzia poziciu - to je klucove aby neprislo k poskodeniu nastroja, obrobku ... pripadne stroja ako takeho ale aj pozicie v ktorej CNC stroj je.
Obvod je napajany 24V tak ako aj riadiaca jednotka. Chcem iba pridat do tohto obvodu FVD akoby dalsi "hribik" ktory ak menic z roznych pricin zastavi vreteno, rozpoji tento obvod a riadica jednotka vsetko softwarovo zastavi. Riadiacej jednotke je pritom uplne jedno co alebo na kolkych miestach sa obvod rozpoji. Zareaguje na prve rozopnutie - stratu napätia.

Otazka znie: Mam 2 droty, kam konkretne, na ake svorky ich mam zapojit v tom menici?
SpdSK

8. 9. 2024, 11:03

stary menic bol pripojeny takto:
Přílohy
FVD A2 schema.jpeg
FVD A2 svorkovnica.jpeg
Charon
Sponzor fora

8. 9. 2024, 11:41

No a novej pripoj uplne stejne :) jen si v menu nastav aby v pripade poruchy rozeplo relatko
Nebudu na founu cist celej manual, normalne tam mas rozpinaci kontakt FA a vetsinou se da zvolit jestli je bezpotenciální nebo pouziva interni zdroj 5 nebo 24 volt
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
SpdSK

8. 9. 2024, 9:15

Dakujem za jednoduchu radu. V tom ceskom preklade bolo prelozene nastavenie "fault indication" ako "rotace otacek" to mi fakt nepride moc ako chybova hlaska.... ked som pozrel do anglickeho manualu hned mi to doplo... neviem anglicky ale co to pochopim...
...a mal si pravdu zapojenie je uplne rovnake ako pri tom starom, dokonca este aj vyrobne nastavenia noveho menica su nastavene na tu chybovu hlasku.... premeral som aj ci odtial lezu nejake volty, ale bolo to "hluche"
vyzera ze obvod funguje opät ako ma.
Este raz vdaka obom za snahu mi pomoct.
Jiří M

8. 9. 2024, 11:35

Já zas tak moc nepomohl. Jsem sice elektrikář, ale k mašinám se dostanu zřídka. A neznám všechny krabičky kolem CNC, něco jsem opravoval, ale vycházím vždy z manuálu a schémat stroje.
Sám obrábím na konvenčních (spíš prehistorických :lol: ) strojích.
Ale jsem rád že Ti to chodí.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“