tak já to shrnu
.
.
první problém který musel vyřešit je čas - toto musí změřit ve stejný okamžik.
použil okamžik slunovratu - kdy věděl, že v pravé poledne v Syeně svítí slunce kolmo do studny = žádná stěna nevrhá stín.
on měřil v Alexandrii, předpokládám, že o slunovratu čekal na nejkratší stín = nebylo to přesně v okamžiku poledne v Syeně, je to trochu západním směrem, to by ale nemělo mít vliv na vypočtenou hodnotu.
druhý problém je vzdálenost, asi údolí Nilu bylo dost zmapované, nicméně jsem dohledal, že si najal "zeměměřiče", kteří uměli požadovanou vzdálenost projít/odkrokovat a poměrně přesně "změřit" vzdálenost.
No a z obrázku je patrné, že ze stínu spočítal úhel ... a výseč kruhu přepočetl na obvod země.
-------------------
mimo rychlého vložení odkazu na řešení - kdy už nemá smysl pak moc přemýšlet a pár snah hledat řešení sem ostatní píšou jen kraviny.
Dělám souběžně CNC pokec v Havl. Brodě. oslovil jsem pár těch, co kdysi jezdili a dost často od nich slyším, že na forum už nechodí. když si prohlížím toto vlákno, kde jsou 4 příspěvky k tématu a 4 stránky kravin ... tak asi vím proč. Jo, je to smutné ....
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů