Bambulab
Zaplaceni ziskarny bude slozity vypocet. Tisknu napr. jednoduche pomucky do prace. Napriklad sikmy stojanek na zkumavky. Vyhodou je, ze kolegyni neboli zapesti, kdyz s tim dela tyden v kuse. Asi bych to nejak navrtal sikmo i do dreveneho spalku a plnilo by to stejny ucel, ale vytisk je hezky. Kolik stoji zapesti co neboli nevim. Cloveka to musi stejne bavit. Jinak by davno letela z okna 

Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
josef109> Strasne zalezi na co ma ta tiskarna slouzit. Velky rozdil je, jestli je to neco specifictejsiho (jako kovovy tisk DMLS, nebo kompozity CFR,...) a ma slouzit pro interni firemni vyuziti (idealne jako rozdilova technologie) a nebo obycejny FDM tisk pro verejnost.
Ten prvni pripad jsem pocital do firmy vlastne dvakrat a navratnost investice po dobu trvani zaruky (2 roky) mi vychazela jednou 40% a podruhe dokonce 70% (ROI). Takze velmi dobre investice. Ten druhy pripad nema imho vubec smysl, dnes FDM / SLA tiskne kdejaky jouda defakto zadarmo.
Ten prvni pripad jsem pocital do firmy vlastne dvakrat a navratnost investice po dobu trvani zaruky (2 roky) mi vychazela jednou 40% a podruhe dokonce 70% (ROI). Takze velmi dobre investice. Ten druhy pripad nema imho vubec smysl, dnes FDM / SLA tiskne kdejaky jouda defakto zadarmo.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Já už jsem se celkem natrápil s Průšou, tak přemýšlím nad něčím "lepším" v poměru cena/výkon, a rád bych posunul mechanické vlastnosti výtisků někam výš než jen k PETce. Vidím určitý potenciál v možnosti nabídnout alternativu ke kovoobrábění v místech, kde plast mechanicky stačí, a konvenční obrábění by bylo zdlouhavé. Na druhou stranu si nemůžu dovolit koupit si "lepší" tiskárnu jen jako hračku.
Finanční návratnost v řádu dvou let mi dává docela smysl, a asi se od toho odpíchnu
Finanční návratnost v řádu dvou let mi dává docela smysl, a asi se od toho odpíchnu

Otazka je polozena celkom specificky. Za kolko hodin tisku sa ma tiskarna zaplatit?
Aby to bolo rentabilne, tak by sa mala zaplatit pred koncom jej zivotnosti. To je ale len jeden z pohladov, ked sa na tiskarnu divame ako na produkcny stroj, ktory vyraba finalny produkt. Akonahle je 3D tisk nastroj, ktory tvori len jeden avsak klucovy vyrobny clanok uprostred serie dalsich cinnosti tak navratnost v prepocte na strojovy cas nieje az tak dolezita.
Zazil som, ze navratnost bola vo firmach aj do tyzdna.
Napr za mna je fajn, ked 3D tisk nieje stratovy (amortizacia, elektrina, material, priprava modelu) ak viem, ze bez toho by som neodladil vyvoj suciastky, ktora by sa musela inak pracne obrabat na CNC. Niekde sa to tam rozpusti, aby finalna cena za vyvoj bola konkurencie schopna.
Iny svet je zakazkovy 3D tisk. Je to skutocne komplexna tema. Od porizovacich nakladov, cez vyrobne priestory, B2B nakupky materialu, elektrina, internet, klimatizacia/vykurovanie priestorov, mzda zamestnanca, rozvoj firmy, poistenie, marketing, promo akcie, sponzoring, sprava webu, konzultacie, cenove kalkulacie, zmetkovitost, expedicia a obalovy material, likvidacia odpadu, upratovacka, vzdelavanie sa.... a dalsia bezna rezia firmy. Na vystupe zaujemca uvidi len cenovku a bez poriadnych referencii prakticky nepojde konkurovat domacemu kutilovi.
Jedine eso v rukave ma firma, ze je platca DPH, robi velke obraty vdala ktorym ma material za lepsie ceny a pre firemnu klientelu budi vacsiu doveru, ze zakazku zrealizuje kvalitne a v cas.
Aby to bolo rentabilne, tak by sa mala zaplatit pred koncom jej zivotnosti. To je ale len jeden z pohladov, ked sa na tiskarnu divame ako na produkcny stroj, ktory vyraba finalny produkt. Akonahle je 3D tisk nastroj, ktory tvori len jeden avsak klucovy vyrobny clanok uprostred serie dalsich cinnosti tak navratnost v prepocte na strojovy cas nieje az tak dolezita.
Zazil som, ze navratnost bola vo firmach aj do tyzdna.
Napr za mna je fajn, ked 3D tisk nieje stratovy (amortizacia, elektrina, material, priprava modelu) ak viem, ze bez toho by som neodladil vyvoj suciastky, ktora by sa musela inak pracne obrabat na CNC. Niekde sa to tam rozpusti, aby finalna cena za vyvoj bola konkurencie schopna.
Iny svet je zakazkovy 3D tisk. Je to skutocne komplexna tema. Od porizovacich nakladov, cez vyrobne priestory, B2B nakupky materialu, elektrina, internet, klimatizacia/vykurovanie priestorov, mzda zamestnanca, rozvoj firmy, poistenie, marketing, promo akcie, sponzoring, sprava webu, konzultacie, cenove kalkulacie, zmetkovitost, expedicia a obalovy material, likvidacia odpadu, upratovacka, vzdelavanie sa.... a dalsia bezna rezia firmy. Na vystupe zaujemca uvidi len cenovku a bez poriadnych referencii prakticky nepojde konkurovat domacemu kutilovi.
Jedine eso v rukave ma firma, ze je platca DPH, robi velke obraty vdala ktorym ma material za lepsie ceny a pre firemnu klientelu budi vacsiu doveru, ze zakazku zrealizuje kvalitne a v cas.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
... tohle je složitá otázka. Kolega udělal jeden vetší tisk prototypu pro Automotiv a tiskárna se zaplatila jedinou prvni týdenní zakázkou. Další otázkou je zda seš schopen modelovat, editovat modely nebo na to budeš potřebovat pracovní sílu. Spotřebák je asi nejlevnější položkou, DPH je přijemné, ale neprijde mi zásadní. Myslím běžné matroše ne carbon dřevo atdjosef109 píše: ↑12. 9. 2024, 8:36 Já už jsem se celkem natrápil s Průšou, tak přemýšlím nad něčím "lepším" v poměru cena/výkon, a rád bych posunul mechanické vlastnosti výtisků někam výš než jen k PETce. Vidím určitý potenciál v možnosti nabídnout alternativu ke kovoobrábění v místech, kde plast mechanicky stačí, a konvenční obrábění by bylo zdlouhavé. Na druhou stranu si nemůžu dovolit koupit si "lepší" tiskárnu jen jako hračku.
Finanční návratnost v řádu dvou let mi dává docela smysl, a asi se od toho odpíchnu![]()

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Koupili jsme A1 combo
Dnes jsem privezl prvni vytisk na sraz. Zitra tisknu ostrou zakazku. Ocekavam ze po zitrku bude komplet zaplacena. Tzn behem jedineho dne.
Dnes jsem privezl prvni vytisk na sraz. Zitra tisknu ostrou zakazku. Ocekavam ze po zitrku bude komplet zaplacena. Tzn behem jedineho dne.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Keď sa tlačiareň zaplatí behom týždňa, či dokonca dňa, tak sa určite nemohlo jednať čisto o cenu vytlačeného dielu.
Uvediem príklad: Kolauduje sa stavba za miliardu a celé to stojí na nedostatočnom prietoku sifónu v podlahe skladu s horľavinou. Na trhu nič nie je, a tak sa ponúkajú dve extrémne riešenia – vybúrať časť podlahy a sifón zabetónovať, alebo tam vložiť sifón z 3D tlače. A hľa, investícia do 3D tlačiarne zaplatená!
To podla mna s navratnostou nema vela spolocneho. Ibaze by to bola jedina 3D tlaciaren na svete
Uvediem príklad: Kolauduje sa stavba za miliardu a celé to stojí na nedostatočnom prietoku sifónu v podlahe skladu s horľavinou. Na trhu nič nie je, a tak sa ponúkajú dve extrémne riešenia – vybúrať časť podlahy a sifón zabetónovať, alebo tam vložiť sifón z 3D tlače. A hľa, investícia do 3D tlačiarne zaplatená!
To podla mna s navratnostou nema vela spolocneho. Ibaze by to bola jedina 3D tlaciaren na svete

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Potrebuju neco vyvzorkovat velmi rychle. Tohle tiskne cca 2x rychleji nez jine. Obrabenim jak jsme tyhle slozite tvary delali to vyjde cca na 12h cnc na jeden pokus.
Zaplaceno.
Kdyz pujdu nekam do firmy kde tisknou na zakazku a budu chtit aby se mi venovali cely den expres a prednostne a jeste mi to vozili a chodili omerovat bude to stat to same co tiskarna.
Kdyz to nedodam vcas bude skoda astronomicka.
Ano muzu koupit nekolik jinych tiskaren ale budu na stejne cene a budu se v tom muset vrtat. Takze pro kompenzaci toho casu jich bude muset byt nekolik. Zase se zaplati.
Mame v sousedni firme nekolik prusovek. Netisknou tak pekne netisknou tak rychle a proto se na ne prasi. navic mi borci za 3 dny nebyli schopny dodat vytisky na ktere by se dalo koukat. Z bambule na prvni dobrou.
Zaplaceno.
Kdyz pujdu nekam do firmy kde tisknou na zakazku a budu chtit aby se mi venovali cely den expres a prednostne a jeste mi to vozili a chodili omerovat bude to stat to same co tiskarna.
Kdyz to nedodam vcas bude skoda astronomicka.
Ano muzu koupit nekolik jinych tiskaren ale budu na stejne cene a budu se v tom muset vrtat. Takze pro kompenzaci toho casu jich bude muset byt nekolik. Zase se zaplati.
Mame v sousedni firme nekolik prusovek. Netisknou tak pekne netisknou tak rychle a proto se na ne prasi. navic mi borci za 3 dny nebyli schopny dodat vytisky na ktere by se dalo koukat. Z bambule na prvni dobrou.
To marekzcke: pokud budeš šudlat bábovkám medvídky potom jistě ne. Pokud si vybuduješ jméno s garantovanou kvalitou potom budeš mít zakázky viz nahoře. Zákazník typu Automotiv absolutně neřeší ceny pokud něco hoří, primární je rychlost a špičková kvalita. Nejde samozřejmě o žádnou výrobu, ale prototypování jako píše Filip.
Tomu rozumim, ale nesouvisi to primarne s 3D tiskarnou, ale s optimalizaci internich procesu.
Docasne to zvedne konkurencischopnost komplexne nabizene sluzby, ale jen do chvile, nez se z toho stane novy standard a pote se hledaji nove inovativni postupy.
Je nutne si uvedomovat ten rozdil mezi inovaci a modernizaci.
3D tisk jako samostatna sluzba se kalkuluje jinak, to se asi vsichni shodneme.
BTW: Automotiv resi ceny asi nejvice. Pokud ne, tak je to hrube poruseni internich pravidel a kryje se tim jedine neschopnost vedoucich pracovniku resit problemy vcas.
Docasne to zvedne konkurencischopnost komplexne nabizene sluzby, ale jen do chvile, nez se z toho stane novy standard a pote se hledaji nove inovativni postupy.
Je nutne si uvedomovat ten rozdil mezi inovaci a modernizaci.
3D tisk jako samostatna sluzba se kalkuluje jinak, to se asi vsichni shodneme.
BTW: Automotiv resi ceny asi nejvice. Pokud ne, tak je to hrube poruseni internich pravidel a kryje se tim jedine neschopnost vedoucich pracovniku resit problemy vcas.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak ty tu mluvis o necem uplne jinem
ja jsem psal o tom ze bych vpodstate za jinych podminek s jinymi tiskarnami nemohl kyvnout na takovou zakazku ktera mi s touhle umoznila ze se zaplati za jeden den
ja jsem psal o tom ze bych vpodstate za jinych podminek s jinymi tiskarnami nemohl kyvnout na takovou zakazku ktera mi s touhle umoznila ze se zaplati za jeden den
No já jsem si koupil oba Ultimakery spíš pro radost, nejdříve U2+ a po půl roce U3 extended. Výhoda byla že jsem si to mohl dát do firmy a udečíst DPH. Tak po roce, když jsem se trochu tiskově rozkoukal přišel od jedné firmy dotaz, jestli bych to uměl ..... Nakonec se to povedlo, byl to fakt složitý tvar tisknutý SLS, ale krom toho spousta dalších věcí z obyčejného ABS a ta první U2+ se za rok zaplatila. A pak firma chtěla aby přímo ve výtisku byl jinak barevný text. To je doména U3 a i tady se velká část tiskárny zaplatila poměrně rychle. Klíčové samozřejmě je, že si většinu věcí dokážu namodelovat sám a tím pádem dokážu flexibilně reagovat na případné změny. Nedělám sériovku, pouze vývoj a případné modifikace.
Tisk nemusí být primární činností. Tiskárnu lze monitorovat a plně ovládat z mobilu či tabletu. Tiskošky pracuji, majitel leží na koupáku, pracovitější soudruzi ráno nakrmí, jdou do kolbenky a stroje pracují, to přeci vždy bylo naším snem 

Je veliky rozdil, jestli jde o direct nebo indirect procurement.
Cili jestli jde o dodavky komponent a celku ve velkych objemech na linky primo do aut, nebo jestli jde o prototypy, ci jine vyrobne technicke prostredky. V tom prvnim je maximalni tlak na cenu, v tom druhem neopak.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo