Povolení univerzálky?
ja nechápem ako sa to mohlo takto zakusnúť. univerzálu zaťahujem len rukou voľne. a niekedy je pravda že ide fakt ťažie dole ale ide.
otázka _
- nenabúral si ?
-alebo dávaj pozor na to aby si dával prírubu na vreteno cca takej istej teploty,
to znamená aby si nedával hore univerzálu na ktoré pieklo slnko a má skoro 50 stupňov Celzia a vreteno nejakých 22 °C. ale ani to sa mi nezdá.
reagujem na predošlú správu:
to že pred montážou sú závity na 100 percent čisté tu ani nepíšem. je to absolútne minimum čo sa patrí a považujem to za podúroveň fóra sa tu stým zaoberať. ale je pravda čo píše Ľuboš
otázka _
- nenabúral si ?
-alebo dávaj pozor na to aby si dával prírubu na vreteno cca takej istej teploty,
to znamená aby si nedával hore univerzálu na ktoré pieklo slnko a má skoro 50 stupňov Celzia a vreteno nejakých 22 °C. ale ani to sa mi nezdá.
reagujem na predošlú správu:
to že pred montážou sú závity na 100 percent čisté tu ani nepíšem. je to absolútne minimum čo sa patrí a považujem to za podúroveň fóra sa tu stým zaoberať. ale je pravda čo píše Ľuboš
Ahoj. Pro tiborius. Nechci se tě dotknout, ale to tvrzení že čistota závitu je pod úroveň fora platí jen do té doby než se ti to stane a divil by ses jak malinká šponka stačí k problému. Přilisuješ si ji
k hřídeli a nemůžeš to pak najít. Proto ti potom může jít šroubování víc ztuha a to nemluvím o tom,že každá příruba může sedět trochu jinak i když je vyrobena v toleranci.
Zatím Ahoj Lubos2
A ještě dodatek. Já při nasazování s ní zatočím a trochu ji jako doklepnu při tom točení. To proto,aby se neuvolnila když chci něco soustružit obrácenýma otáčkama.
k hřídeli a nemůžeš to pak najít. Proto ti potom může jít šroubování víc ztuha a to nemluvím o tom,že každá příruba může sedět trochu jinak i když je vyrobena v toleranci.
Zatím Ahoj Lubos2
A ještě dodatek. Já při nasazování s ní zatočím a trochu ji jako doklepnu při tom točení. To proto,aby se neuvolnila když chci něco soustružit obrácenýma otáčkama.
no áno,ale dúfam že sa mi to nestaneLubos2 píše: ↑13. 9. 2024, 10:04 Ahoj. Pro tiborius. Nechci se tě dotknout, ale to tvrzení že čistota závitu je pod úroveň fora platí jen do té doby než se ti to stane a divil by ses jak malinká šponka stačí k problému. Přilisuješ si ji
Zatím Ahoj Lubos2

ale to je náhoda, ale pozrieť musíš na závity a dosadacie plochy vždy !!! ja ich mažem aj olejom
len pre zaujímavosť: ja som si moju SV-18 ku doniesol s nabúraným vretenom
pri uvoľňovaní som na kant ohol 40 ku pásovinu hrúbky 5 mm. vreteno , ložiská museli do šrotu
je to tu niekde dobre dávno na fóre aj fotka
Taky nechápu jak se to povedlo, mnku jsem měl dlouhá leta...
Ale pokud to nepovolil ani rázákem, já jsem mu ten největší od hilti na to půjčil, tak mu asi nic jiného nezbude. Já jsem s ním utrhnul kolegovi šroub na kole se zakouslou matkou...
Ale pokud to nepovolil ani rázákem, já jsem mu ten největší od hilti na to půjčil, tak mu asi nic jiného nezbude. Já jsem s ním utrhnul kolegovi šroub na kole se zakouslou matkou...
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Sám nevím jak se to mohlo stát. Jak jsem psal, měním je poměrně často.
- sklíčidlo dotahuji rukou, jen lehce na "doraz" k limci na vřeteni
- závit na vřeteni vždy otřu papírovou utěrkou, na přírubě ho vyfoufám vzduchem. Tím samozřejmě nevylučuji, že mi tam něco nemohlo ostat
- vždy jsem je povolil jen max. lehkým poklepáním
- nenaboural jsem, jen se mi nedávno lehce rozkmital špatně podepřený obrobek, ale tím to podle mne není
Zkusím si vyrobit nějakej lepší vehement do toho konce vřetene a ještě jednou to povolit, ale moc nadějí už tomu nedávám.
Zatím díky,
Pavel
- sklíčidlo dotahuji rukou, jen lehce na "doraz" k limci na vřeteni
- závit na vřeteni vždy otřu papírovou utěrkou, na přírubě ho vyfoufám vzduchem. Tím samozřejmě nevylučuji, že mi tam něco nemohlo ostat
- vždy jsem je povolil jen max. lehkým poklepáním
- nenaboural jsem, jen se mi nedávno lehce rozkmital špatně podepřený obrobek, ale tím to podle mne není
Zkusím si vyrobit nějakej lepší vehement do toho konce vřetene a ještě jednou to povolit, ale moc nadějí už tomu nedávám.
Zatím díky,
Pavel
-
Ahoj,
Ja som mal trochu iný, ale predsalen podobný problém. Na mn80ke nikto nedával prírubu do dole asi 40 rokov. Ani sa nehla, odolávala každému pokusu ako tá tvoja. Keďže som si myslel, že tam je zatuhnutý olej v závite, vybral som vreteno, upol do su32 a pri pomalých otáčkach nahrieval prírubu v mieste hrdla bez univerzalky plynovou letlampou. Pri teplote asi 180 stupňov ( podľa farby odhadujem) to zrazu povolilo. Keďže olej sa v závite nekonal, odmeral som otvor príruby po vychladnutí a bol o cca 0.05 mm pod priemer. Zrejme sa rokmi uvoľnilo vnútorné napätie. Nič sa neohlo, vreteno má rovnakú presnosť ako predtým, asi by som sa nebál nahriať to viac.
Ja som mal trochu iný, ale predsalen podobný problém. Na mn80ke nikto nedával prírubu do dole asi 40 rokov. Ani sa nehla, odolávala každému pokusu ako tá tvoja. Keďže som si myslel, že tam je zatuhnutý olej v závite, vybral som vreteno, upol do su32 a pri pomalých otáčkach nahrieval prírubu v mieste hrdla bez univerzalky plynovou letlampou. Pri teplote asi 180 stupňov ( podľa farby odhadujem) to zrazu povolilo. Keďže olej sa v závite nekonal, odmeral som otvor príruby po vychladnutí a bol o cca 0.05 mm pod priemer. Zrejme sa rokmi uvoľnilo vnútorné napätie. Nič sa neohlo, vreteno má rovnakú presnosť ako predtým, asi by som sa nebál nahriať to viac.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Kdysi jsem byl svědky sundávání zaseklé příruby na SV18. Nakonec to stejně odtočili, ale vřeteno bylo zralé do šrotu, jak do toho mlátili. Takže je to otázka míry, kam až zajít, aby nakonec nebylo víc škody jak užitku. Novou přírubu vytočíš raz dva.
Když měním univerzálky na Schaublinu, vždycky vše vyfoukám a pak lehce stříknu olejem ve spreji.
Když měním univerzálky na Schaublinu, vždycky vše vyfoukám a pak lehce stříknu olejem ve spreji.
Bylo by to lepší z hlediska povolení. Je ale potřeba počítat s tím, že se to nebude kdoví jak dlouho sundavat a tak je také nutné to nakonzervovat. Tedy bych použil spíše vazelínu molyku nebo něco takového. Dobrý je i protizadírací sprej s bronzem. Dělá se toho kupa typů.
Teď už s křížkem po funuse.
Před lety 8-10 ?? se mi stalo něco podobného prohazoval jsem tří na čtyř paknovku a utáhnul až na Ťuknutí. Nešla dolu po dobrém, nešla dolu po zlém. Nakonec jsem sehnal starého pána, který byl na výrobní dílně mistrem. Když jsem ho vezl z Čelákovic, tak vyprávěl různé historky z učňovské dílny. Mě slíbil, že bude za 5 minut hotovej. Po příchodu ke mě, vyndal z tašky kus hranolu cca 20x20x300. Utáhnul ho fest do univerzály, na suport dal centimetr silnou mechovku a do vystouplého železa praštil kladivem, hodně. Univerzálka byla volná.
Od něj jsem poprvé slyšel, že "trocha násilí není fašizmus" a tohle mašině určitě neublíží, a že jich měl v ruce stovky. Pak mi to nedalo a přeměřil jsem a opravdu vše OK.

Nebyl to náhodou pan Zatloukal? Dělal mistra na výrobě MN80. Měl jsem u něj soustruh na repasi. Sám jsem si ho s ním rozebral a čistil a potom jsem přijel na montáž a seřízení.
A k obědu byly bramborové placky, a ty byly.
Nevím jestli ještě žije, byl na tom nějak blbě zdravotně.
A k obědu byly bramborové placky, a ty byly.
Nevím jestli ještě žije, byl na tom nějak blbě zdravotně.
j.p.m