Zdravím všechny konstruktéry!
Prosím o radu. Na firmě mám na starost konstrukci leštícího zařízení, ačkoli zkušený kontruktér nejsem. (firma za zabývá broušením a leštěním optických elementů) . šéfům se nechce kupovat celkem jednoduchá mašina za 140 tisíc € a řekli mi, že mám zkusit postavit vlastní.
Přibližné schéma mašiny v příloze, princip je podobný jako lapovací mašiny. Aby byla funkce idealní, je potřeba minimalizovat přenos vibrací od pohonu do vřetene (proto vzduch). Otáčky vřetene maximálně 15/min, dlouhodobý provoz do 10ot/min (rotující stul má průměr 1m)
V zásadě se mi jedná o návrh axiálního vzduchového ložiska vřetena, vertikalně umístěního, které bude nést cca 300kg ,
Pro ložisko budu mít prostor mezikruží s vnitřním průměrem 200mm a vnějším cca 700mm.
Asi si to představuju jak hurvínek válku, tak mne prosím kdyžpak usměrněte.
Moje představa je taková že do spodní "kroužek" spíše deska bude mít cca 4 vstupy tlakového vzduchu zespodu a na vrchni straně bude vytvořena něco jako pavučina kanálků pro rozvod po ploše.
Nebo bude stačit zhruba uprostřed mezikruží udělat soustřednou drážku pro rozvod a nedělat to složitější?
Protější deska bude hladká
Dá se případně něco podobné velikosti koupit jako hotové a jen poskládat (nenašel jsem)? Případně jiné řešení?
Děkuju všem za rady.