zatopené stroje

Odpovědět
Onder

18. 9. 2024, 9:33

Ahoj,

dotaz, tátova firma byla komplet zatopená, zítra tam jdu uklízet. Soustruh, frézka, svářečky, pily, nůžky byly zatopeny. Myslíte že takové věci jdou zachránit a když ano jakou nejlehčí a nejrychlejší cestou?

Díky
O.
soustružník

18. 9. 2024, 9:55

Pokud to nejsou cnc, tak u běžných strojů by neměl být problém. Samozřejmě mimo citlivou elektroniku, třeba digitální odměřování, nebo možná optiku. Stroje se ostříkaly vodou, vyměnily se náplně, vypínače a stykače stříkly Kontoxem a chodí dodnes. Pravda byly to stroje zaměstnavatele a tak se člověk tolik nebál, ale přežily to třeba i transformátory nebo otevřené elektromotory izolované lakovaným papírem. Jen to chce nechat řádně vyschnout. Přeju hodně štěstí a sil ať se vše podaří zvládnout.
Tom Dvk

18. 9. 2024, 10:33

Voda samotná není takový problém, problém je bláto. Kamarádovi vytopilo dílnu v létě a všechny elektromotory co byly pod vodou byly v háji - během chvíle zarezlé nakost. Plus samozřejmě orezlé vše v prostoru díky brutální vzdušné vlhkosti ... měřidla atd., něco šlo zachránit a něco ne. Docela měl tehdy dilema, jestli to úplně nezabalit, během pár dní nainvestoval do oprav šílené peníze.

Tak přeji co nejmenší újmu.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2024, 11:20

No něco bych o tom věděl ... osobní zkušenost z roku 2010. Takže je to především závod s časem ... to bahno je plné sraček a je to jak když stroj polejete kyselinou. Tedy první krok je vše důkladně umýt čistou vodou (což může být dost problém mít čistou vodu - mně CNC Fehlmann pomohli umýt druhý den po povodni hasiči relativně čistou vodou z cisterny) a pak rychle vysušit, následně konzervovat olejem. Zejména je potřeba důkladně vymýt ložiska, vedení, šrouby posuvů apod. V žádném případě nedoporučuji často doporučený způsob naložit do nafty nebo do oleje, protože z toho bude rychle pasta s rozpuštěným agresivním bahnem. To jde jen když tam není to bahno (jenže z povodní tam je bahno skoro vždy). Kluzná uložení vesměs dopadnou dobře, valivá ložiska pokud se tam voda s bahnem dostala to obvykle odnesou a budou na výměnu. Pokud už to rezne, tak je potřeba vždy postup promyslet, ale očištění zbytků bahna je vždy základ. Přeju pevné nervy a hodně štěstí ... a jen dodám. Zachránil jsem nakonec prakticky vše, sice mi tu ještě stojí jeden revolverák co jsem obětoval a má zarezlá vřetenová ložiska a možná to někdy ještě opravím ... jo a ty opravy nakonec trvaly dost dlouho, některý věci jsem rozebíral na elementy.
Ohledně motorů ... rozebrat vyčistit, dát nová ložiska ale hlavně to musíte nechat pořádně vyschnout, což je klidně i o několika týdnech. Záleží jak hluboko pod vodou to bylo, tlak vody dělá své a jemné bláto je abrazivo které časem prodře izolaci vodičů...
shaolin
dezinfo trol

19. 9. 2024, 7:57

Po umytí a očistení (predpokladám že sa nebudú veľké stroje presúvať) je najlepšie ihneď nasadiť odvlhčovače aby vysušili objekt a stroje naraz. Nedoporučujem používať savo ani chlór na čistenie v celej miestnosti, nakoľko sa pri vlhkosti dostane na stroje a zhorší a urýchli priebeh korózie.

A ešte jedna rada- vyhýbajte sa smútku a negatívnym pocitom. Ten narobí v tele podobnú škodu ako povodeň v dielni. Prajem veľa energie.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
el_fuego333

19. 9. 2024, 1:03

Taktiez by som zvazil presunut dielnu na vyssie polozene miesto. Vycistis to, a o tyzden moze takto prsat zvova...
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
Mi88ko

19. 9. 2024, 2:21

Asi bych to bez pousteni dal ven do velke vany a do mista kde byla voda, bych to myl naftou s petrolejem.
Motory stopro rozebrat, to blato se vetsinou usazuje dole, tak to vzit, vyprat v nafte loziska, statir a rotor vysusit, vytrit za sucha hadrem a v roce 20002 jsme to mazali vazelinou.
Drzim palce...
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
testone
Sponzor fora

19. 9. 2024, 10:28

já jsem koupil, rozchodil a dodnes provozuju pár mašin z povodní 2002
stály přes rok než se vyřídilo pojištění, koupě atd
mašiny jsem rozebral do šroubku, vše ostříkal "vapkou" a znova skládal
kluzná vedení bez větších poškození, sem tam nějaká bezvýznamná mapa
všechna valivá ložiska zničená, ve styku kuličky a dráhy velmi rychle vyrezne díra
elektromotory a podobně rozebrat, transformátory vyndat z rozvaděčů, vymýt vapkou, pak dát na několik hodin (do druhého dne) do obyčejné kuchyňské trouby nebo nějaké pece vysušit při cca 100°C
stykače, atd vyschly přirozeně, něco jsem taky vyčistil, 95% jich chodí
rozchodil jsem i CNC řízení, z pravítek jsem vymýval bláto, chodí mi i rotační inkrementály ve kterých rok stála voda
desky s elektronikou umýt štětcem roztokem vody a nějakého alkalického odmašťovadla, já používám Supermafrasol, pak opláchnout technickým lihem a vysušit při cca 80°C v troubě
nebo zase "vapka", dále líh, vyfoukat tlakovým vzduchem a pak horkovzdušná trouba na 80
....
nevěděl jsem že to nejde, tak jsem to udělal přes varování mnoha lidí okolo
dostal jsem se tak za zlomeček ceny a hooodně práce ke strojům, na které bych jinak neměl ani omylem
mnohonásobně se to vyplatilo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
elbarto

20. 9. 2024, 6:42

Bude dobré udělat si priority podle ceny strojů a míry jejich poškození. Na frontě to doktor děla stejně. Jak už bylo napsáno, tak čas je největší problém, proto bude pořadí asi zásadní.
tiborius

20. 9. 2024, 8:37

Nazdar. Berte moje uvažovanie s rezervou.

Bez žiadnych skúseností s vodou sa pýtam? Nedalo by sa nejako dielňu zabezpečiť proti vode. Teraz len špekulujem. Ak viem že každých 5-10 rokov sa opakujú tieto záplavy. Pravdaže do určitej výšky hladiny. napríklad 1,5 m.

1. dvere a bránu zatarasiť pieskovými vrecami. za takouto stenou urobiť ďalšiu a medzipriestor čerpať. / ja neviem elektrocentrálou/
záchody a všetky potrubia do domu zablendovať

takto aj keby pretiekla voda aspoň bahno by bolo čiastočne zadržané pieskovými vrecami.

2. priamo urobiť dom /dielňu tak aby som vedel v prípade potreby vstupy zatarasiť. napríklad u profil namontovaný z vonka pred vstup do toho fošne a vystriekať to studniarskou penou, potom za tým ešte naskladať vrecia s pieskom

Neberte ma doslovne, hovorím že stým nemám žiadne skúsenosti, len ľutujem tých ľudí ktorých sa to nešťastie týka.

alebo sa na to nedá pripraviť a dôjde to ako blesk z jasného neba?

Len tak uvažujem , ja mám čiernú vodu hneď za domom. od domu 25 metrov ale Malý Dunaj je Ok. /priama súvislosť/ ale už som špekuloval čo by som robil.A pritom si neviem ani predstaviť ako sa dá napríklad meter vody udržať za 5 alebo 6 metrov širokou bránou. Tam už je predsa obrovská sila, a keď ešte prúdi tak neviem neviem.
elbarto

20. 9. 2024, 9:04

Stavebně: Pokud nebude vnitřek zaplavený a dokonale utesníš otvory potom hrozí provalení podmáčené zdi. Tlaky jsou to obrovské.
Elektricky: Průsaky budeš mít vždycky, musel bys udělat sběrnou jímku a tu 24 hodin čerpat. Mám to tak na chalupě v plně automatickém režimu.
Prakticky: Mám obavu, že jedinou rozumnou cestou je kontrolované zaplavení, které se i z důvodů statiky používá u moderních objektů. Srovnáváš hladinu čistou vodou, kde je následné odstranování podstatně jednoduší i když v případě strojů ne ulně snadé. Hledání dílny na kopci by asi dávalo největší smysl :-)
Onder

20. 9. 2024, 9:54

Tatík firmu nevlastní, ale rozjížděl to a nechtěl být spoluvlastník, kdyby byl tak už to dávno není. Nicméně jsou v pronájmu a zrovna před asi půlrokem se stěhovali včetně všech strojů. - V oblasti kterou pronajímatel označil že není zatopová bylo asi 1,6m vody :). Auta, stroje a vyrobené zařízení + materiály byly komplet pod vodou. Včera jsem jen hledal kde jsou krabičky a motory a rozmontovaval jsem. Například na hydraulických nůžkách je motor co může vážit tak 200 kilo a ani se k němu nejde dostat.
Mi88ko

20. 9. 2024, 3:05

V roce 2002 pomahali rozebirat a cistit stroje ucni, kteri se ucili na strojarinu.
Pro ne to byla brigada a meli moznost alespon videt z ceho se stroje skladaji.

Tak kdyby ti tahle informace trochu pomohla.
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
Tom Dvk

20. 9. 2024, 5:34

Dopustím se širší úvahy - jestli je to reálné, jděte do vlastního. (Nejlíp na kopci :mrgreen: ) Za poslední rok jsem poměrně dost jezdil a pár strojů koupil ze zrušených provozů a spoustu příběhů bylo jak přes kopírák - úbytek zakázek a znásobení nájmu, režie.

Pochopitelně záleží na přístupu, spousta firem vydělané peníze nepoužila zpátky, do budování něčeho vlastního, jen je škubala pryč až do poslední chvíle a pak se zedne naden zhaslo a bylo po prdeli.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“