zatopené stroje
-
Pokud to nejsou cnc, tak u běžných strojů by neměl být problém. Samozřejmě mimo citlivou elektroniku, třeba digitální odměřování, nebo možná optiku. Stroje se ostříkaly vodou, vyměnily se náplně, vypínače a stykače stříkly Kontoxem a chodí dodnes. Pravda byly to stroje zaměstnavatele a tak se člověk tolik nebál, ale přežily to třeba i transformátory nebo otevřené elektromotory izolované lakovaným papírem. Jen to chce nechat řádně vyschnout. Přeju hodně štěstí a sil ať se vše podaří zvládnout.
Voda samotná není takový problém, problém je bláto. Kamarádovi vytopilo dílnu v létě a všechny elektromotory co byly pod vodou byly v háji - během chvíle zarezlé nakost. Plus samozřejmě orezlé vše v prostoru díky brutální vzdušné vlhkosti ... měřidla atd., něco šlo zachránit a něco ne. Docela měl tehdy dilema, jestli to úplně nezabalit, během pár dní nainvestoval do oprav šílené peníze.
Tak přeji co nejmenší újmu.
Tak přeji co nejmenší újmu.
No něco bych o tom věděl ... osobní zkušenost z roku 2010. Takže je to především závod s časem ... to bahno je plné sraček a je to jak když stroj polejete kyselinou. Tedy první krok je vše důkladně umýt čistou vodou (což může být dost problém mít čistou vodu - mně CNC Fehlmann pomohli umýt druhý den po povodni hasiči relativně čistou vodou z cisterny) a pak rychle vysušit, následně konzervovat olejem. Zejména je potřeba důkladně vymýt ložiska, vedení, šrouby posuvů apod. V žádném případě nedoporučuji často doporučený způsob naložit do nafty nebo do oleje, protože z toho bude rychle pasta s rozpuštěným agresivním bahnem. To jde jen když tam není to bahno (jenže z povodní tam je bahno skoro vždy). Kluzná uložení vesměs dopadnou dobře, valivá ložiska pokud se tam voda s bahnem dostala to obvykle odnesou a budou na výměnu. Pokud už to rezne, tak je potřeba vždy postup promyslet, ale očištění zbytků bahna je vždy základ. Přeju pevné nervy a hodně štěstí ... a jen dodám. Zachránil jsem nakonec prakticky vše, sice mi tu ještě stojí jeden revolverák co jsem obětoval a má zarezlá vřetenová ložiska a možná to někdy ještě opravím ... jo a ty opravy nakonec trvaly dost dlouho, některý věci jsem rozebíral na elementy.
Ohledně motorů ... rozebrat vyčistit, dát nová ložiska ale hlavně to musíte nechat pořádně vyschnout, což je klidně i o několika týdnech. Záleží jak hluboko pod vodou to bylo, tlak vody dělá své a jemné bláto je abrazivo které časem prodře izolaci vodičů...
Ohledně motorů ... rozebrat vyčistit, dát nová ložiska ale hlavně to musíte nechat pořádně vyschnout, což je klidně i o několika týdnech. Záleží jak hluboko pod vodou to bylo, tlak vody dělá své a jemné bláto je abrazivo které časem prodře izolaci vodičů...
Po umytí a očistení (predpokladám že sa nebudú veľké stroje presúvať) je najlepšie ihneď nasadiť odvlhčovače aby vysušili objekt a stroje naraz. Nedoporučujem používať savo ani chlór na čistenie v celej miestnosti, nakoľko sa pri vlhkosti dostane na stroje a zhorší a urýchli priebeh korózie.
A ešte jedna rada- vyhýbajte sa smútku a negatívnym pocitom. Ten narobí v tele podobnú škodu ako povodeň v dielni. Prajem veľa energie.
A ešte jedna rada- vyhýbajte sa smútku a negatívnym pocitom. Ten narobí v tele podobnú škodu ako povodeň v dielni. Prajem veľa energie.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 

-
Taktiez by som zvazil presunut dielnu na vyssie polozene miesto. Vycistis to, a o tyzden moze takto prsat zvova...
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
Asi bych to bez pousteni dal ven do velke vany a do mista kde byla voda, bych to myl naftou s petrolejem.
Motory stopro rozebrat, to blato se vetsinou usazuje dole, tak to vzit, vyprat v nafte loziska, statir a rotor vysusit, vytrit za sucha hadrem a v roce 20002 jsme to mazali vazelinou.
Drzim palce...
Motory stopro rozebrat, to blato se vetsinou usazuje dole, tak to vzit, vyprat v nafte loziska, statir a rotor vysusit, vytrit za sucha hadrem a v roce 20002 jsme to mazali vazelinou.
Drzim palce...
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
já jsem koupil, rozchodil a dodnes provozuju pár mašin z povodní 2002
stály přes rok než se vyřídilo pojištění, koupě atd
mašiny jsem rozebral do šroubku, vše ostříkal "vapkou" a znova skládal
kluzná vedení bez větších poškození, sem tam nějaká bezvýznamná mapa
všechna valivá ložiska zničená, ve styku kuličky a dráhy velmi rychle vyrezne díra
elektromotory a podobně rozebrat, transformátory vyndat z rozvaděčů, vymýt vapkou, pak dát na několik hodin (do druhého dne) do obyčejné kuchyňské trouby nebo nějaké pece vysušit při cca 100°C
stykače, atd vyschly přirozeně, něco jsem taky vyčistil, 95% jich chodí
rozchodil jsem i CNC řízení, z pravítek jsem vymýval bláto, chodí mi i rotační inkrementály ve kterých rok stála voda
desky s elektronikou umýt štětcem roztokem vody a nějakého alkalického odmašťovadla, já používám Supermafrasol, pak opláchnout technickým lihem a vysušit při cca 80°C v troubě
nebo zase "vapka", dále líh, vyfoukat tlakovým vzduchem a pak horkovzdušná trouba na 80
....
nevěděl jsem že to nejde, tak jsem to udělal přes varování mnoha lidí okolo
dostal jsem se tak za zlomeček ceny a hooodně práce ke strojům, na které bych jinak neměl ani omylem
mnohonásobně se to vyplatilo
stály přes rok než se vyřídilo pojištění, koupě atd
mašiny jsem rozebral do šroubku, vše ostříkal "vapkou" a znova skládal
kluzná vedení bez větších poškození, sem tam nějaká bezvýznamná mapa
všechna valivá ložiska zničená, ve styku kuličky a dráhy velmi rychle vyrezne díra
elektromotory a podobně rozebrat, transformátory vyndat z rozvaděčů, vymýt vapkou, pak dát na několik hodin (do druhého dne) do obyčejné kuchyňské trouby nebo nějaké pece vysušit při cca 100°C
stykače, atd vyschly přirozeně, něco jsem taky vyčistil, 95% jich chodí
rozchodil jsem i CNC řízení, z pravítek jsem vymýval bláto, chodí mi i rotační inkrementály ve kterých rok stála voda
desky s elektronikou umýt štětcem roztokem vody a nějakého alkalického odmašťovadla, já používám Supermafrasol, pak opláchnout technickým lihem a vysušit při cca 80°C v troubě
nebo zase "vapka", dále líh, vyfoukat tlakovým vzduchem a pak horkovzdušná trouba na 80
....
nevěděl jsem že to nejde, tak jsem to udělal přes varování mnoha lidí okolo
dostal jsem se tak za zlomeček ceny a hooodně práce ke strojům, na které bych jinak neměl ani omylem
mnohonásobně se to vyplatilo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nazdar. Berte moje uvažovanie s rezervou.
Bez žiadnych skúseností s vodou sa pýtam? Nedalo by sa nejako dielňu zabezpečiť proti vode. Teraz len špekulujem. Ak viem že každých 5-10 rokov sa opakujú tieto záplavy. Pravdaže do určitej výšky hladiny. napríklad 1,5 m.
1. dvere a bránu zatarasiť pieskovými vrecami. za takouto stenou urobiť ďalšiu a medzipriestor čerpať. / ja neviem elektrocentrálou/
záchody a všetky potrubia do domu zablendovať
takto aj keby pretiekla voda aspoň bahno by bolo čiastočne zadržané pieskovými vrecami.
2. priamo urobiť dom /dielňu tak aby som vedel v prípade potreby vstupy zatarasiť. napríklad u profil namontovaný z vonka pred vstup do toho fošne a vystriekať to studniarskou penou, potom za tým ešte naskladať vrecia s pieskom
Neberte ma doslovne, hovorím že stým nemám žiadne skúsenosti, len ľutujem tých ľudí ktorých sa to nešťastie týka.
alebo sa na to nedá pripraviť a dôjde to ako blesk z jasného neba?
Len tak uvažujem , ja mám čiernú vodu hneď za domom. od domu 25 metrov ale Malý Dunaj je Ok. /priama súvislosť/ ale už som špekuloval čo by som robil.A pritom si neviem ani predstaviť ako sa dá napríklad meter vody udržať za 5 alebo 6 metrov širokou bránou. Tam už je predsa obrovská sila, a keď ešte prúdi tak neviem neviem.
Bez žiadnych skúseností s vodou sa pýtam? Nedalo by sa nejako dielňu zabezpečiť proti vode. Teraz len špekulujem. Ak viem že každých 5-10 rokov sa opakujú tieto záplavy. Pravdaže do určitej výšky hladiny. napríklad 1,5 m.
1. dvere a bránu zatarasiť pieskovými vrecami. za takouto stenou urobiť ďalšiu a medzipriestor čerpať. / ja neviem elektrocentrálou/
záchody a všetky potrubia do domu zablendovať
takto aj keby pretiekla voda aspoň bahno by bolo čiastočne zadržané pieskovými vrecami.
2. priamo urobiť dom /dielňu tak aby som vedel v prípade potreby vstupy zatarasiť. napríklad u profil namontovaný z vonka pred vstup do toho fošne a vystriekať to studniarskou penou, potom za tým ešte naskladať vrecia s pieskom
Neberte ma doslovne, hovorím že stým nemám žiadne skúsenosti, len ľutujem tých ľudí ktorých sa to nešťastie týka.
alebo sa na to nedá pripraviť a dôjde to ako blesk z jasného neba?
Len tak uvažujem , ja mám čiernú vodu hneď za domom. od domu 25 metrov ale Malý Dunaj je Ok. /priama súvislosť/ ale už som špekuloval čo by som robil.A pritom si neviem ani predstaviť ako sa dá napríklad meter vody udržať za 5 alebo 6 metrov širokou bránou. Tam už je predsa obrovská sila, a keď ešte prúdi tak neviem neviem.
Stavebně: Pokud nebude vnitřek zaplavený a dokonale utesníš otvory potom hrozí provalení podmáčené zdi. Tlaky jsou to obrovské.
Elektricky: Průsaky budeš mít vždycky, musel bys udělat sběrnou jímku a tu 24 hodin čerpat. Mám to tak na chalupě v plně automatickém režimu.
Prakticky: Mám obavu, že jedinou rozumnou cestou je kontrolované zaplavení, které se i z důvodů statiky používá u moderních objektů. Srovnáváš hladinu čistou vodou, kde je následné odstranování podstatně jednoduší i když v případě strojů ne ulně snadé. Hledání dílny na kopci by asi dávalo největší smysl
Elektricky: Průsaky budeš mít vždycky, musel bys udělat sběrnou jímku a tu 24 hodin čerpat. Mám to tak na chalupě v plně automatickém režimu.
Prakticky: Mám obavu, že jedinou rozumnou cestou je kontrolované zaplavení, které se i z důvodů statiky používá u moderních objektů. Srovnáváš hladinu čistou vodou, kde je následné odstranování podstatně jednoduší i když v případě strojů ne ulně snadé. Hledání dílny na kopci by asi dávalo největší smysl

Tatík firmu nevlastní, ale rozjížděl to a nechtěl být spoluvlastník, kdyby byl tak už to dávno není. Nicméně jsou v pronájmu a zrovna před asi půlrokem se stěhovali včetně všech strojů. - V oblasti kterou pronajímatel označil že není zatopová bylo asi 1,6m vody
. Auta, stroje a vyrobené zařízení + materiály byly komplet pod vodou. Včera jsem jen hledal kde jsou krabičky a motory a rozmontovaval jsem. Například na hydraulických nůžkách je motor co může vážit tak 200 kilo a ani se k němu nejde dostat.

V roce 2002 pomahali rozebirat a cistit stroje ucni, kteri se ucili na strojarinu.
Pro ne to byla brigada a meli moznost alespon videt z ceho se stroje skladaji.
Tak kdyby ti tahle informace trochu pomohla.
Pro ne to byla brigada a meli moznost alespon videt z ceho se stroje skladaji.
Tak kdyby ti tahle informace trochu pomohla.
SV18RA, Stankoimport2H135, FU2a, F1S, WMW, N1, ArnoPlauert atd....
Dopustím se širší úvahy - jestli je to reálné, jděte do vlastního. (Nejlíp na kopci
) Za poslední rok jsem poměrně dost jezdil a pár strojů koupil ze zrušených provozů a spoustu příběhů bylo jak přes kopírák - úbytek zakázek a znásobení nájmu, režie.
Pochopitelně záleží na přístupu, spousta firem vydělané peníze nepoužila zpátky, do budování něčeho vlastního, jen je škubala pryč až do poslední chvíle a pak se zedne naden zhaslo a bylo po prdeli.

Pochopitelně záleží na přístupu, spousta firem vydělané peníze nepoužila zpátky, do budování něčeho vlastního, jen je škubala pryč až do poslední chvíle a pak se zedne naden zhaslo a bylo po prdeli.