Mini dělička

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Avenger

27. 10. 2009, 9:04

Pupak píše:Sedm stovek na polomeru 50mm je cca 5 uhl. minut. Neni to zadnej zazrak,ale rozhodne je to nadprumerny vysledek. Ted je otazka,jaka je sance,ze je to standard,nebo kusova zalezitost. Predpokladam,ze vyrobce zadnou max vuli negarantuje,takze neni zadna zaruka,ze koupena delicka bude stejne dobra. Alespon na jejich strankacj jsem zadny udaj nenasel.
Jinak dik za tvoji ochotu testovat. Vule sneka se asi vymezit neda,ze?
Vidiš to přeci jsem udělal chybu ve výpočtu a počítal jsem průměr 100mm namísto poloměru 50mm :) No ty stoly mám dva, takže můžu oměřit i ten druhý....
Takže ten druhý má vůli 0,09mm (víc stolků k dispozici nemám :). Žádná možnost vymezení vůle na tom stolku od výroby není. Je tam jen šroub pro aretaci.

Já si dva kupoval na 5osé cnc (jen jsem zvědav jak to nabouchám do toho EMC)
http://www.youtube.com/watch?v=w0-tXDEvAqg
Pupak
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2009, 9:22

Za 18 tis. bys na Ebay koupil dve roboticky bezvulovy prevodovky na precizni 4. a 5. osu. Tyhle hodnoty jsou uz na hrane pouzitelnosti.Budes omezen jen na male prumery do 30mm,jinak uz bude vule dost citelna a nezapomen na kompenzaci mrtvoly.
Jinak je to ale nadprumerne dobry vyrobek,naprosto nesrovnatelny s vetsinou v tuzemsku prodavanych delicek. U nich stupen vule je bezna hodnota.
rawen
Sponzor fora

24. 5. 2010, 8:25

Oživím svoje staré téma.

Zkoušel jsem v Inventoru namodelovat děličku se šnekovým převodem a hrubě narazil - při průměru stolku 50mm (řekněme 2") je zástavbová výška větší než u komerečních 3" stolů ( http://www.rdgtools.co.uk/acatalog/Rotary_Table.html ).
Prostou metodou srovnávací vidím, že stolek tam mají trošku víc zapuštěný do těla než já, šnek tam taky bude, ale nechápu kam a jaká schovali ložiska.

Podle modelu Sherline (ložiska v tmavě modré barvě) a rozkresu uprostřed stránky jsou ložiska jen okolo hřídele šneku a jedno na dolním konci osy stolku. Znamená to, že je to nahoře axiálně i radiálně natvrdo kluzně anebo jsem to celé nepochopil?

Prosím o radu nebo nápady, jak tu děličku udělat, abych dosáhnul co nejmenší výšky, protože Proxxon MF70 je opravdu malá frézka.

Díky, Radek

P.S.: Koupil jsem si origo děličku s trojčelisťovým sklíčidlem, kde jsou po obvodu stupně a dělí se noniem jako u šuplery + zajištění polohy červíkem. Tohle by měl být univerzálnější stolek s příjemnějším dělením šnekem...
Přílohy
Můj model děličky
Můj model děličky
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Mambo

24. 5. 2010, 9:46

Co vyuzit takovehle lozisko http://www.igus.cz/wpck/default.aspx?pagenr=3344 na ten otocny talir pridelat jak snek tak talir s drazkami. Mohlo by to byt dost robusni a mit maly zastavbovy rozmer.
Laco19

24. 5. 2010, 9:51

rawen píše:... zástavbová výška větší než u komerečních 3" stolů ( http://www.rdgtools.co.uk/acatalog/Rotary_Table.html )...
Na stole mam jeden otocny stol z RDGTOOLS uz par mesiacov rozobraty a neviem co s nim, foto ti mozem poslat :wink: .
Vsade su vole do 1mm, co bolo opracovavane na viac upnuti bolo upinane od oka - vyrobit novy stol by bolo asi jednoduchsie ako opravit tento vyrobok.
rawen
Sponzor fora

25. 5. 2010, 5:26

Laco19 píše:
rawen píše:... zástavbová výška větší než u komerečních 3" stolů ( http://www.rdgtools.co.uk/acatalog/Rotary_Table.html )...
Na stole mam jeden otocny stol z RDGTOOLS uz par mesiacov rozobraty a neviem co s nim, foto ti mozem poslat :wink: .
Vsade su vole do 1mm, co bolo opracovavane na viac upnuti bolo upinane od oka - vyrobit novy stol by bolo asi jednoduchsie ako opravit tento vyrobok.
Díky, vím, kde ušetřím peníze i nervy. :D

Mambo: Zkusím projít katalog od IGUSu a najít trošku menší variantu. Tohle odpovídá 4" stovkovýmu stolku. Doufám, že najdu samostatné kluzné elementy, ale i kdyby ne, snad to nebude taková pálka. Pochybuju, že v "profi" výrobcích se to používá, ale za pokus by to stálo.

Radek
Mambo

25. 5. 2010, 8:39

Mensi uz je snad jen tohle http://www.igus.cz/wpck/default.aspx?pagenr=3345 to uz by melo primer zhruba 3''
EDIT: http://www.designnews.com/video/Motion_ ... arings.php udelat to nejak jako je na konci toho videa sehnat jen ty kluzny elementy, venec udelat rovnou s oz. kolem a na nej pridelat stul. Mensi rozmery uz snad ani neudelas.
rawen
Sponzor fora

25. 5. 2010, 8:59

Poslal jsem poptávku na pouzdra a orientačně i na stolek a budu čekat na odpověď.
V minulosti v Lintechu reagovali různě, naposledy velmi dobře, takže jsem mírný optimista.

Radek

P.S.: Žádné video se mi nepřehrává :(
Mambo

25. 5. 2010, 9:25

jova
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2010, 1:03

Tohle by snad měla být ta správná velikost. :lol:
Přílohy
The tiny 60:1 rotary table that accompanies the miniature Bridgeport. Tiny cutters had to be fabricated to cut the T-slots.
The tiny 60:1 rotary table that accompanies the miniature Bridgeport. Tiny cutters had to be fabricated to cut the T-slots.
rawen
Sponzor fora

25. 5. 2010, 7:54

... a šnek v téhle velikosti mi do něj vyrobíš? Anebo mám rovnou rozebrat hodinky? :)

Radek

P.S.: Videa jsou pěkná, otázkou je za kolik to je a kdy se mi ozvou...
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2010, 8:11

rawen: cena bude nepřijatelná, přes 10 000kč.
rawen
Sponzor fora

25. 5. 2010, 8:31

QNX píše:rawen: cena bude nepřijatelná, přes 10 000kč.
To je podle Hennlichu "příjemně nízká cena".

Proto jsme poptávali i obyčejná kluzná pouzdra. Máme od nich v práci nějaké vzorečky, ale moc malé. (Na stůl od Jovi velké. :)) Je to na pytel s tím jejich monopolem. Místo abych si ty dva kousky objednal přímo a za pár šupů z Německa, budu tady čekat bůhvíjak dlouho na nacenění. Chceme to s klukama stihnout do prázdnin jako školní projekt, ale nevím... :(

Radek
Mambo

25. 5. 2010, 8:58

QNX píše:rawen: cena bude nepřijatelná, přes 10 000kč.
To prece nemuze byt mozne ne ? Za par hlinikovych talirku a par kluznych pouzder. Je pravda ze i ty maly kluzny loziska se celkem drahy, ale stejne to by snad nemohli nikde prodavat :D .
Pri vysi cene by se mozna vyplatilo okopirovat princip a odlit si ty kluzny mrchy z nejaky kluzny pryskyrice.
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2010, 9:56

Odpovědět

Zpět na „Nákup“