Plastobetonový stroj
Čas zase pokročil a nezbylo mi, než kousnout do "kyselého jablíčka". Ano krytování Ovšem pokud bych začal obrábět bez krytů, nikdy bych to nedodělal. Nemluvě o tom, že vedení i šrouby jsou nové kvalitní díly. Původní představa krásně zaúhlovaného krytu vzala za své, když jsem si uvědomil, že stůl jede až za tělo stroje . Nakonec jsem koupil obyčejný skládaný kryt. Na straně stolu ho přichytil do drážky. Druhou budu teprve řešit. Aby se mi nehromadily špony za krytem, jsou po každé straně "smetáčky", které špony odmetou ze stolu.
Tedy dokrytováno.
Nakonec to dopadlo takhle. Pod měchem jsou podkladové lišty aby nedrndal o šroub, na koncích je rádius 45mm aby byl hladký přejezd i přes hranu. Na stole jsou po obou stranách smetáčky a tak to snad bude OK.
On pevný portál (tedy z mého hlediska), kromě tuhosti nemá žádné výhody. Krytování složité, rozjezdy omezenější ..... Nebudu si stěžovat, mám hotovo.
Tedy krom toho že musím oživit pevnou i pohyblivou sondu, udělat osvětlení a ještě pár drobností co vyplynuly z finalizování stroje. Mám za sebou i testování tuhosti. 10mm nástroj do železa, úběr 0,8mm do hloubky 6mm, cca 5000 ot a mašinka ani nezadrnčela.
Nakonec finální měření geometrie, zajistit šrouby a budu mít krásný vánoční dárek.
Původní záměr, že budou měchy pěkne zavinglované vzal za své. Samozřejmě cena cca 12k korunek + dopředu i dozadu bych musel udělat nějaké držáky na měch, protože stůl přejíždí stroj o několik desítek cm na obě strany.Nakonec to dopadlo takhle. Pod měchem jsou podkladové lišty aby nedrndal o šroub, na koncích je rádius 45mm aby byl hladký přejezd i přes hranu. Na stole jsou po obou stranách smetáčky a tak to snad bude OK.
On pevný portál (tedy z mého hlediska), kromě tuhosti nemá žádné výhody. Krytování složité, rozjezdy omezenější ..... Nebudu si stěžovat, mám hotovo.
Tedy krom toho že musím oživit pevnou i pohyblivou sondu, udělat osvětlení a ještě pár drobností co vyplynuly z finalizování stroje. Mám za sebou i testování tuhosti. 10mm nástroj do železa, úběr 0,8mm do hloubky 6mm, cca 5000 ot a mašinka ani nezadrnčela.
Nakonec finální měření geometrie, zajistit šrouby a budu mít krásný vánoční dárek.
stůl + harmonikové kryty co přejíždí přes lože stroje jsou elegantně pořešený na bruskách BPV ("žralok, mandl" a tak)
harmoniky jsou zvenku zakončený čelem (2 mm plech) se čtyřmi děrami (dvě a dvě nad sebou) pr. třeba 12 mm s navařenými trubkami o délce třeba 60 mm
na loži jsou dva trny pr. 12/60 mm délky proti spodním díram v desce a na stole jsou další dva proti horním dírám
trny ve stole jsou delší o délku složené harmoniky + mají osazení viz dále
při jízdě stolu třeba doprava se harmonika skládá (čelo zatím drží na spodních trnech na loži), pak při přejezdu stolu za lože horní trny naberou složenou harmoniku za horní díry v čele, čelo sjede ze spodních trnů a stůl plynule pokračuje za stůl i se složenou harmonikou a čelem na dorazech horních trnů
při opačném pohybu opačně
obě čela k sobě a ke stolu přitahuje dlouhá tažná pružina natažená pod stolem mezi čely podél šroubu
funguje to naprosto spolehlivě
harmoniky jsou zvenku zakončený čelem (2 mm plech) se čtyřmi děrami (dvě a dvě nad sebou) pr. třeba 12 mm s navařenými trubkami o délce třeba 60 mm
na loži jsou dva trny pr. 12/60 mm délky proti spodním díram v desce a na stole jsou další dva proti horním dírám
trny ve stole jsou delší o délku složené harmoniky + mají osazení viz dále
při jízdě stolu třeba doprava se harmonika skládá (čelo zatím drží na spodních trnech na loži), pak při přejezdu stolu za lože horní trny naberou složenou harmoniku za horní díry v čele, čelo sjede ze spodních trnů a stůl plynule pokračuje za stůl i se složenou harmonikou a čelem na dorazech horních trnů
při opačném pohybu opačně
obě čela k sobě a ke stolu přitahuje dlouhá tažná pružina natažená pod stolem mezi čely podél šroubu
funguje to naprosto spolehlivě
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;