Kdyz nemuzes najit dulcik

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 10. 2024, 8:34

Idealni stav je: Kdyz se ti neco nelibi udelej to lip.
Proste kvalita neni zafarmo. Stoji to sadlo. Dnes je trend delat vse pouze kvuli prachum. Podle toho ty videa maji min solidniho obsahu a vic sokujiciho hrajiciho na emoce.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

27. 10. 2024, 10:03

Milan199 píše: 27. 10. 2024, 7:27 Za ten odkaz díky. Začátečníkovi to určitě něco dá. Osobně bych viděl raději propracovaný koncept dle starých učebnic. Něco ve stylu :
Teorie třískového obrábění - vznik třísky.
Geometrie nástroje .
Upínání obrobku.
Upínání nástrojů .
Za málo. To vše tam někde je, i když určitě nejde zdaleka do takové hloubky, jako staré učebnice.

Milan199 píše: 27. 10. 2024, 7:27 Škoda že se tomu někdo nevěnuje. Je to ale kupa práce.

Kdyby někdo měl zajímavé odkazy, stálo by to za samostatné vlákno.
👍
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Milan199

28. 10. 2024, 6:43

robokop píše: 27. 10. 2024, 8:34 Idealni stav je: Kdyz se ti neco nelibi udelej to lip.
Proste kvalita neni zafarmo. Stoji to sadlo. Dnes je trend delat vse pouze kvuli prachum. Podle toho ty videa maji min solidniho obsahu a vic sokujiciho hrajiciho na emoce.
S tím lze bezesporu souhlasit.
Škoda je, že se za poslední roky vyházely stovky mega ve školních projektech všech možných směrů. Pokud mohu posuzovat, je to vesměs pouze plytké plkání, mnohdy okopírované obrázky z učebnic z padesátých let. Na spoustě škol vzniklo paralelně totéž. Nakonec mi to připadá, že to nadělá víc škody nežli užitku. Pedagog pustí příslušné video, kde se žák dozví že soustruhy se dělí na hrotové, revolverové, stolní ... modré a zelené.
No a pedagog si zatím šudlá na tydlifonu.

Dělat to líp nebudu.
Jednak to mám zakázané // to si nedělám prdel // !
Zadruhé jsem ztrávil nemalou dobu tvorbou koncepce modulové výuky pro strojní obory. Šlo o koncept celoživotního vzdělávání kdy třeba automechanik má v tom základním tříletém studiu moduly od "základní zámečnický výcvik" přes "opravy a seřízení podvozkových skupin" až po "diagnostika ABS ESP .... systémů". Jakmile by se objevila nová "technika" školy by se na to dovybavily personálně i technicky a pracovník by se dovzdělal a dostal by certifikát o absovování. Na tomhle dělalo sposta lidí několik let. No a pak to poslal nějaký úředník z MŠ celé do řiti.
Zatřetí chci těch pár let co mi zbývá bez plen a chodítka věnovat sobě a rodině.
elbarto

28. 10. 2024, 8:42

Doplním Milana. Školy v Praze nakoupily za desítky mil různé pomůcky od firem rozdávajících tučné provize. Další kapitolou jsou 3D tiskošky od Průši. V řadě škol čekají nevybalené krabice až uteče čas a v tichosti se ekologicky odepíšou/zlikvidují. Tam kde je vedení škol aktivní, tak sehnalo učitele, kteří občas s dětmi vytisknou "zubatou" lodičku, píštalku či kostku. Nulový progressm tím to začíná i končí. Podobné primitivní projekty děti pochopitelně nezajímají, proto jejich aktivita je minimální.
stanik84

28. 10. 2024, 9:08

Milane, spolupracuju ještě s někým na podobné koncepci výuky /modulové/. Byl jsem se před lety i kvůli tomu půl roku vzdělávat :lol: . Je to samo mimo obor, úzce specializované. Je to na kompu + praktická část. Po každé sérii slajdů test. Nakonci závěrečný.
Dělí se to na takový základ pro všechny a nadstavby podle zaměření (a nějakých předpokladů na pozici). Když chceš všechno, tak je to tak roční výuka - když se tomu fakt věnuješ.

Videa celkově jsou na učení marný. Jasně, něco z toho pochytíš /jak říká kamarád: "není nic, co by už nikdo nedělal"/. Ale proč a jak většinou ne. Nejvíc se člověk naučí čtením a zkoušením v praxi. Samozřejmě musí být nějaký zápal pro věc /rozhodující/. Pak si člověk hledá sám a baví ho to.
lapa
medaile za lepsi forum

28. 10. 2024, 11:00

No jo, vždyť žijeme v "instantni" době - chci všechno a hned a bez námahy...

V bývalých firmách (kde jsem pracoval, ne je vlastnil :-) ) se v poslední době k SW produktům (interně pouzivanym) nedával "manuál" (textovy/grafický produkt), ale jen vizual (video). Takové ty zachycene pohyby mysi, otevírání položek a oken, vyplňování políček... apod...

Když jsem párkrát jako jeden z mála protestoval, že chci něco, u čeho můžu přemýšlet apod, tak to smetlí, že na to není čas. Že si to můžeme pretacet sem tam podle potřeby a vůbec, že to je nemoderni... manuály...
Pak i používání podle toho vypadalo :lol:.

Tak jsem z toho vypadl a mám klid...a čas.... trebas na pruzeni na foru :lol:
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Dawe

28. 10. 2024, 8:52

k te debate o kvalitnich video ucebnicich pro soustruzeni - ja jeden takovy material znam a mam. Je to ucebni 4xDVD sada od AGI, autor Darrel Holland. Mam i frezovani, ale to uz neni tak povedene. Kdybyste meli zajem, muzu to docasne nasdilet pro zdejsi cleny, ale je to velike (10GB+) a bude se Vam to teda stahovat dele. Podle me je to nejlepsi ucelene dilo na to tema, jediny zapor jsou asi jen vypocty v palcich (je to hold anglosaske) a stary 4:3 video format.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Thomeeque

29. 10. 2024, 6:51

Já bych do toho s dovolením šel :) Díky moc! T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Milan199

29. 10. 2024, 6:58

Dawe píše: 28. 10. 2024, 8:52 ... Podle me je to nejlepsi ucelene dilo na to tema ...
Velmi rád bych se na to podíval. Díky.
Dawe

29. 10. 2024, 9:10

Tak ja to uploadnu a dam vedet
testone
Sponzor fora

29. 10. 2024, 9:37

i mě by to zajímalo
díky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawe

9. 11. 2024, 4:20

testone , Milan199, Thomeeque>
Uploadnul jsem to soustruzeni. Jsou to 4 DVD a doprovodne materialy.
Je tam i home made soustruh a dalsi.

https://webshare.cz/#/folder/ooH778nhtm ... oustruzeni
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“