magi píše: ↑31. 10. 2024, 8:54
Ahoj přátelé, jeden kamarád mne postavil před takový rébus.
Jaká kola (kolo) přijdou nasadit na liru v případě, že je to v tabulce proškrtlé?
Já se domnívám že v tom případě jde o převod 1:1 a tedy stačí jediné libovolné kolo (ovšem musí pak přehodit směr, pokud chce pravý závit).
Je moje myšlenka správná? Nebo je to nějak úplně jinak?
S tímto soustruhem nemám žádnou zkušenost a proto pouze hledám logiku, kterou do této tabulky vnesl její tvůrce.
nemusí přehazovat žádný směr, to kolo na šroubu D je v rovině kola C a kolo B je v rovině kola na vřeteni tedy A, mělo by to být i na tom svobodovi, kdy to kolo D (tedy na šroubu) je odskočené od té roviny kola A na vřeteni o distanční kroužek, který má délku celkové šířky kola+nějakou distanc (mezera mezi koly BC)
jakmile je to proškrtlé, tak to BC je 1:1 a měl bys tam dát buď dvě stejné nebo jakékoli jedno které dosáhne v té lyře na kolo D (i kdyby jsi ty kola 40 měl, tak stejně v té variantě pro 1mm šroub by ti tam myslím nedosáhla), ale když si všimneš u W závitů tak to kolo 40 je na pozici A dole skoro pořád, tak to u toho kola D na šroubu jen přehodíš tu distančku, čímž se kolo D dostane do jedné roviny s kolem A

a pak už tam dáš jakékoli kolo
dvakrát kolo 40 je tam proto, že vodící šroub soustruhu má 4 chody na palec a jinak jak A40/D40 pak ten závit neuděláš, vpravo dole v tabulce