Mám přístup na Haas VF2YT r.v. 2021 (ale nedělal jsem na jiných obráběcích centrech, takže nemám srovnání). Děláme především dural, ale i železo a nerez, ale ne velké věci. Stroj není příliš vytížený, nenakládáme mu velké nástroje a úběry, nehrajeme o sekundy, rychlopusuv dáváme často na 50%, ránu zatím nedostal.
Když si pojezdím jog-kolečkem tam a zpět, tak na hodinkách je vidět, že backlash ("mrtvola", neboť Haas nemá pravítka) je klidně 0.02-0.03 mm, a i když byl stroj zcela nový, tak tam rozhodně nebyla nula. Ale když frézuju díru H7 na ložisko, tak je bohatě v toleranci, nenaměřím tam ani setinu odchylku (mám však k dispozici pouze dvoudotykové vnitřní mikrometry). Rovněž když si sondou změřím třeba Johansonku, tak odchylky jsou v řádu tisícin, maximálně setina. Nevím jak to ta mašina dělá, kolegové tvrdí, že tam je nějaká softwarová korekce, nevím jestli tomu mám věřit. Jestli někdo ví jak to je, budu rád za info.
Nákup stroje ve verzi SS (super speed) jsme zavrhli, neděláme velkosériovou výrobu, takže to na nic nepotřebujeme. Při rychloposuvech je akorát větší riziko, že případná rána bude víc bolet. Přiznávám však, že když dělám třeba desítky kusů něčeho, kde je hodně výměn nástrojů, tak to přeci jen zdržuje. Nemám to přesně změřené, ale chip-to-chip čas výměny může být tak 4 vteřiny, což teda není žádná špička. Ale jak jsem psal, kšeftům, kde by šlo o vteřiny, se vyhýbáme, ani se k nim vlastně nedostaneme.
Jinak při výběru značky se šéf rozhodl pro Haas především proto, že Teximp nabídl financování s 1% úrokem, což bylo bezkonkurenční. Rychlost dodání stroje mají taky dobrou, my jsme tehdy chytli nějakou námořní zácpu nebo co, ale i tak to bylo do měsíce.
A dále praxe ukázala, že je výhodné mít stroj takto masové značky, protože když na webu hledáte řešení jakéhokoliv problému, tak snadněji něco najdete, protože to má prostě kdekdo a většinou nejste první, kdo daný problém řeší.
Haas VF2 SS
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Maji spickove video navody. Toto by se mohla vetsina vyrobcu ucit. Jinak na servis je potreba i palcova sada vercajku. Maji tam mix sroubu/zavitu. Stroje jsou ve sve kategorii subtilni. Ne moc tuhe. Nesnesou bouracku. Uplne se rozhazi geoska i pri mirnem zabourani. Na relativne moderne vypadajicim systemu mohlo byt vic modernich funkci. Ale to plati pro velkou cast vyrobcu stroju.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Kontaktovat uživatele:
Tie sroby su na EU verzii od 2018 skoro vsetko metricke, a na krytoch je aj tak ten rozmer co tam pasuje nasa 4mm imbusak takze to nieje argument....robokop píše: ↑16. 11. 2024, 10:33 Maji spickove video navody. Toto by se mohla vetsina vyrobcu ucit. Jinak na servis je potreba i palcova sada vercajku. Maji tam mix sroubu/zavitu. Stroje jsou ve sve kategorii subtilni. Ne moc tuhe. Nesnesou bouracku. Uplne se rozhazi geoska i pri mirnem zabourani. Na relativne moderne vypadajicim systemu mohlo byt vic modernich funkci. Ale to plati pro velkou cast vyrobcu stroju.
Co sa tyka backlashu tak to by bolo uveritelne pri handjogu ze to neposuva presne na tisicku, ale ked si skusis dat hodinky a skusis opakovane najazdy tak to v tej tisicke bude ak ste stxm neburali...
A inak ja som nejake buracky mal, nic strasne, kedze 100% rapid nepouzivame, a ziadna geometria sa nerozladila takze neviem co ma robokop za skusenosti... Teda jna sustruhu sa revolver zvykne pri kolizii pohnut, ale to je tak konstruovane naschval iba na 4roch velkych skrutkach bez kolikov a pod. aby sa to dalo lahko zrovnat bez poskodenia...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Delal jsem go haase po cloveku ktery s tim casto boural. Nic extra stareho. Vedle mel jeste mazaka. Tam predvadel to same... ten mazak na tom byl o poznani lepe i prezto ze byl 2x starsi takze zazil 2x tolik bouracek.. dluzno podotknout ze novy mazak zarval asi po ctvrt roce takze nove mazaky vydrzi jeste mene nez ten haas..
V ko ecnem dusledku je jedno kolik imperialnich sroubu tam mas. Stale si ten palcovej vercajk musis koupit. Plus k tomu flexu atd... na srouby u kterych se tvi kolegove budou pokouset na to jit metrikou. Proste tohle je trochu minus..
V ko ecnem dusledku je jedno kolik imperialnich sroubu tam mas. Stale si ten palcovej vercajk musis koupit. Plus k tomu flexu atd... na srouby u kterych se tvi kolegove budou pokouset na to jit metrikou. Proste tohle je trochu minus..
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jj, to je pravda - vše je palcový, nenarazil jsem tam na jedinej metrickej závit (kromě kuličkových šroubů
) A to máme verzi EU. Ale jestli jsem to dobře pochopil, tak to "EU" se týká spíš elektriky, že to je "normálně" na 3×400V 50 Hz.

Petr Spáčil
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jo a z jedné věci mě totálně bere ďas (ale nevím, jestli to tak není i u jiných značek, nebo jestli to nejde vypnout). Když chceš zadat celé číslo, tak ho stejně musíš ukončit desetinnou tečkou, jinak se to považuje za tisíciny
Jako už jsem si zvykl, ale to je teda děsnej voprc 
Takových prehistorických reminiscencí tam je v systému několik, ale bylo mi vysvětleno, že tvůrce systému nemůže udělat velkou revoluci, protože by naštval spoustu starých dědků (sorry
), kteří jsou na to naopak zvyklí.

Takových prehistorických reminiscencí tam je v systému několik, ale bylo mi vysvětleno, že tvůrce systému nemůže udělat velkou revoluci, protože by naštval spoustu starých dědků (sorry

Petr Spáčil
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Taky samozřejmě nic neprogramuju přímo na stroji, maximálně tak kontrolní nájezd do [0,0]. To stačí napsat "GXY", on to pochopí jako "G00 X0. Y0." a najede mi na počátek souřadnic. Jen tak pro kontrolu, abych se přesvědčil, že mám nulu skutečně tam, kde si myslím.
Ale prý jsou lidi, kteří umí v G-kódu napsat docela složité programy včetně rádiusů atd., tak to teda nechápu a obdivuju. To je jako psát ve strojáku, to jsem taky nikdy neuměl. Maximálně trochu v assembleru, ale to už je hóódně dávno.
Ale prý jsou lidi, kteří umí v G-kódu napsat docela složité programy včetně rádiusů atd., tak to teda nechápu a obdivuju. To je jako psát ve strojáku, to jsem taky nikdy neuměl. Maximálně trochu v assembleru, ale to už je hóódně dávno.
Petr Spáčil
-
- Kontaktovat uživatele:
Na starom softe to setingom nastavis ze bodku davat nemusis. Na novom sice tiez ale funguje to len pre suradnice XYZ, takze F Q atd bodku davat musim, ale je to zvyk a uz mi to problemy nerobi...Krutor píše: ↑16. 11. 2024, 2:57 Jo a z jedné věci mě totálně bere ďas (ale nevím, jestli to tak není i u jiných značek, nebo jestli to nejde vypnout). Když chceš zadat celé číslo, tak ho stejně musíš ukončit desetinnou tečkou, jinak se to považuje za tisícinyJako už jsem si zvykl, ale to je teda děsnej voprc
Takových prehistorických reminiscencí tam je v systému několik, ale bylo mi vysvětleno, že tvůrce systému nemůže udělat velkou revoluci, protože by naštval spoustu starých dědků (sorry), kteří jsou na to naopak zvyklí.
-
- Kontaktovat uživatele:
No ja som dlho fungoval bez camu a da sa to aj na veci co by sa mi uz teraz fakt nechcelo to pisat rucne, zaidna veda, len pises kam ma nastroj istKrutor píše: ↑16. 11. 2024, 4:09 Taky samozřejmě nic neprogramuju přímo na stroji, maximálně tak kontrolní nájezd do [0,0]. To stačí napsat "GXY", on to pochopí jako "G00 X0. Y0." a najede mi na počátek souřadnic. Jen tak pro kontrolu, abych se přesvědčil, že mám nulu skutečně tam, kde si myslím.

A rucne vies tie programy pisat fakt efektivne, tym myslim ze cez CAM sa mi nikdy nepodarilo dosiahnut tak kratky cyklovy cas ako ked som si to rucne pisal a postupne optimalizoval kazdy usek...
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak potom sa tvojmu pohladu necudujem, ja na 12 rocnom stroji akurat tak davam dole krycie mechy na osiach a ocistim od spon tak zhruba kazdy rok/rok a pol, a pri tom musim prefuknut hadicky na central mazanie vazelinou k voziku ktory zrovna nemaze ( je tam cervena vazelina ktora vnich zvykne zaschnut). Inak servisne zasahy fakt nula, ked neratam ze treba tie baterky kazdych 5-6 rokov vymenit ku pameti...robokop píše: ↑16. 11. 2024, 1:26 Delal jsem go haase po cloveku ktery s tim casto boural. Nic extra stareho. Vedle mel jeste mazaka. Tam predvadel to same... ten mazak na tom byl o poznani lepe i prezto ze byl 2x starsi takze zazil 2x tolik bouracek.. dluzno podotknout ze novy mazak zarval asi po ctvrt roce takze nove mazaky vydrzi jeste mene nez ten haas..
Najhoršie je, že Haas a Heidenhain majú ovládacie kolečko úplne naopak
Ale našťastie to nejak v hlave prepínam automaticky a krútim správnym smerom. Len nad tým nesmiem rozmýšľať, to začnem krútiť zle.
A inak, nekúpiť SS verziu je podľa mňa chyba aj z iného dôvodu - v cene sú veci, ktoré treba na klasické VF doplácať. A ked sa to na VF doplatí, tak je cena až moc blízko k SS. Rýchloposuv sa dá definovať, my máme napr. 7000. A to by vedela lietať rýchlejšie.

A inak, nekúpiť SS verziu je podľa mňa chyba aj z iného dôvodu - v cene sú veci, ktoré treba na klasické VF doplácať. A ked sa to na VF doplatí, tak je cena až moc blízko k SS. Rýchloposuv sa dá definovať, my máme napr. 7000. A to by vedela lietať rýchlejšie.