stavba drobčeka. sústruh na drevo 2 možno 3 osé.

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
votrelec

8. 5. 2010, 3:31

Dobrý deň páni.

Z otcom sme chceli rozšíriť drevársku dielňu o jedno cnc konkrétne

http://www.cnc1.eu/sk/kompas-h-1000-komplet ktoré je určené na prácu z drevom, frézovanie a tvarovanie dreva. ( ktoré by som chcel mierne modifikovať ( tiče za liner a vystuž portalu ) záleži aká bude základna presnosť a pravdepodobne prechod na EMC aj keď mach tam bude oficialny...

ja osobne sa ale chystám ešte do výroby kombinovaného sústruhu/frézky 3os. veľké ako bežná osobná tlačiareň ( proste malý drobček )
Bude určený na maličké doplnky ako svetielka a obruče komíny a iné k dekoračným modelom,
O presnosti v 0,1~0,5 úplne dostačujúcej.
Na základ konštrukcie bude použité drevotrieska a preglejka.
ako lóže budem pravdepodobne používať tyče z tlačiarni alebo guličkové šuflikové vedenia.
Nakoľko táto stavba bude len moje Hobby a financie budú tiecť do iných potrebnejších vecí celá stavba ( vzhľadom na presnosť ) bude riešená Čo nedokážem spraviť kúpim, alebo nájdem iné riešenie.

Na riadenie som chcel použiť EMC alebo nejaký jednoduchší os pod dos nakoľko sa bude jednať o primitívne jednoduché tvary a g kod nepresiahne ani 100 riadkov, machu som sa chcel vyhnúť.

čo zatiaľ neviem, je akú elektroniku spraviť, H2 ovládaču som sa chcel vyhnúť pretože nevidím užitok či po cenovej a po možnostiach ktoré má.

zaujala ma elektronika tu na fóre spomenutá http://maczaka.webz.cz/deskata.htm akurát už majitel vzhľadom na určité nezhody stiahol dokumentáciu ako aj schémy.

podmienky na elektroniku mám nasledovné-
žiadne programovacie PIC čipy, jednoduchá doska, minimum nastavenia a čo najviac blbovzdorné.

viete poradiť niečo podobné alebo lepšie cenovo čo najmenej a aby sa to dalo doma zo základnou výbavou postaviť ( mikropajka ,merak )

motory budú z tlačiarni alebo skenerov, dosť možné že prebudované do pomala pre výkon čo ale nieje podmienka,
pôvodne som chcel použiť
M42SP-5P 7,5*step 22ohm Mitsumi stepping motor
má to 5vývodov + a 4L

držím sa pravidla
Robil som to pre radosť, ide to, blbo ale ide :)
som strojár. programátor CNC sinumerik a indramat, mechanika a elektronika mi nieje cudzia a bol som prítomný pri rôznych "hobby" stavbách CNC strojov nakoľko môj šéf ma tkakú istú záľubu :)
cessna

27. 5. 2010, 5:55

Elektroniku ako aj mechaniku Alan Maczak predava. Daju sa kupit tu www.foxmodel.cz
votrelec

28. 5. 2010, 7:11

no to je mozne. ale to mozem kupit rovno h2 a mam elektroniku.
mne ide hlavne o to postavit to ;)

jednu budeme kupovat; ta je urcena na pracu.
na nej budem potom vyrabat dielce pre ten sustruzik.
vsetko co bude moct byt z dreva bude z dreva, ta presnost ako som uviedol nieje nijak zvlast potrebna.

chcel som si to cele postavit.
hladam riesenie ktoru elektroniku ( cena / vykon / jednoduchost) ktoru by som zvladol postavit.
nemam problem podla schem spravit. ale nieco dolaborovat alebo napalovat pic, uz problem bude. nemam meradla ktore by to vyzadovalo, nemam vedomosti nakolko ja som elektro amater zo zakladnymi vedomostami a vybavou.

kupou motorov sa zrejme nevyhnem ale radsej by som pouzil suflikace.

ako som uviedol bude to obrabat drevo. presnost tak do 0.5mm a bude to x.z.(c-/-vreteno)
bude sa na tom aj medzi hrotmi frezovat ornament preto aj - c
velkost obrobku tak okolo 10x10 cm

vedenie a vozik loziska vs gulatina
skrutka klasika zav.tic
vreteno motor z pracka alebo nieco podobne cez spojku a prevod na c-os

prepacte,pisem z mobilu
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

28. 5. 2010, 12:15

ja som kupoval tieto http://www.rq-elektronik.sk/productssk.html

Myslim, ez bude mozne si to aj poskladat. Pravdepodobne su na predaj aj plosne spoje a suciastky v nezlozenom stave. Treba preverit.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“