Z otcom sme chceli rozšíriť drevársku dielňu o jedno cnc konkrétne
http://www.cnc1.eu/sk/kompas-h-1000-komplet ktoré je určené na prácu z drevom, frézovanie a tvarovanie dreva. ( ktoré by som chcel mierne modifikovať ( tiče za liner a vystuž portalu ) záleži aká bude základna presnosť a pravdepodobne prechod na EMC aj keď mach tam bude oficialny...
ja osobne sa ale chystám ešte do výroby kombinovaného sústruhu/frézky 3os. veľké ako bežná osobná tlačiareň ( proste malý drobček )
Bude určený na maličké doplnky ako svetielka a obruče komíny a iné k dekoračným modelom,
O presnosti v 0,1~0,5 úplne dostačujúcej.
Na základ konštrukcie bude použité drevotrieska a preglejka.
ako lóže budem pravdepodobne používať tyče z tlačiarni alebo guličkové šuflikové vedenia.
Nakoľko táto stavba bude len moje Hobby a financie budú tiecť do iných potrebnejších vecí celá stavba ( vzhľadom na presnosť ) bude riešená Čo nedokážem spraviť kúpim, alebo nájdem iné riešenie.
Na riadenie som chcel použiť EMC alebo nejaký jednoduchší os pod dos nakoľko sa bude jednať o primitívne jednoduché tvary a g kod nepresiahne ani 100 riadkov, machu som sa chcel vyhnúť.
čo zatiaľ neviem, je akú elektroniku spraviť, H2 ovládaču som sa chcel vyhnúť pretože nevidím užitok či po cenovej a po možnostiach ktoré má.
zaujala ma elektronika tu na fóre spomenutá http://maczaka.webz.cz/deskata.htm akurát už majitel vzhľadom na určité nezhody stiahol dokumentáciu ako aj schémy.
podmienky na elektroniku mám nasledovné-
žiadne programovacie PIC čipy, jednoduchá doska, minimum nastavenia a čo najviac blbovzdorné.
viete poradiť niečo podobné alebo lepšie cenovo čo najmenej a aby sa to dalo doma zo základnou výbavou postaviť ( mikropajka ,merak )
motory budú z tlačiarni alebo skenerov, dosť možné že prebudované do pomala pre výkon čo ale nieje podmienka,
pôvodne som chcel použiť
M42SP-5P 7,5*step 22ohm Mitsumi stepping motor
má to 5vývodov + a 4L
držím sa pravidla
Robil som to pre radosť, ide to, blbo ale ide

som strojár. programátor CNC sinumerik a indramat, mechanika a elektronika mi nieje cudzia a bol som prítomný pri rôznych "hobby" stavbách CNC strojov nakoľko môj šéf ma tkakú istú záľubu