8. 12. 2024, 8:42
Kdyby mi voda vzala dílnu, a vybavoval ji znova, tak nepřemýšlím ani minutu. Ideálně 16K20/750 a vedle 16k25/2000. Za mě je to špičkovej soustruh, a za SUI bych ho nevyměnil.
Udělal bych si tam mazání jako na SUI, to je tišší, Udělal bych si tam krytování jak má SUI.
Má to líp krytý lože, koníka na vzduchu, je to tuhý, SUI50 je proti tomu takovej nedonošenec. Ta hmotnost je tam dost znát. Cenově je to lepší, pasují na to příruby jak na SUI, tj B5, sedí na tom dobře C multifix.
Za tím ztužidlem se schovává 400mm samostatně stavitelný 4 paknový sklíčidlo, luxusní věc. To tam nasadíš a děláš jak pán.
Na mašině je nějak podivně nasazená zadní část originální ruský 250, ale nějak mi to nesedí, druhá půlka je před soustruhem. To sklíčidlo je za situace kdy je kompletní a s dobrejma čelistma perfektní. Tohle už moc nebylo, a tak na ně někdo narouboval tu 200.
Vypadá zachovale, jediná jeho nevýhoda je, že ho nemám kam dát.
Jak tam má na suportu ten plech v místech kde se šroubuje luneta, tak tam mám na obou stranách takový blatníky, chytí a svede to do vany 90% špon, na loži zbyde jen něco z odrazu.
Bylo by dobrý mít k tomu obě lunety, a byly by fajn i výměnný kola. Existuje pár závitů, palcovejch který chtějí přehodit, metriku samosebou uděláš všechnu. Ty kola jsou na pohodu, modul 2, dají se udělat bez problému. Když otevřeš ten kryt napravo, je tam pěkná tabulka. Návod je na netu ke stažení, plus tady na fóru je přefocenej českej.
Závitování je na tom na pohodu, u většiny to sedí na celý čísla, tak si rozpojiš matku kde chceš, kolem se vrátíš a zase ji zapneš a řežeš...
Je tam 10kw motor, ten jsem vyhodil a dal tam 4kw, a to v 99% jedu ještě na hvězdu.
Nad lože se vejdeš s průměrem 44cm a vřetenem prostrčíš 52mm, ve vřeteni je MK6, v koniku MK5.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...